Sehnalová (ČSSD): Nekalé obchodní praktiky v Evropě přetrvávají

04.02.2014 15:47

Evropský parlament dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku odhlasoval hodnocení směrnice o nekalých obchodních praktikách.

Sehnalová (ČSSD): Nekalé obchodní praktiky v Evropě přetrvávají
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Hlavním cílem bylo posoudit fungování stávajících pravidel v Evropě a navrhnout možná zlepšení. Klamavá reklama, nátlakové metody a agresivní praktiky totiž zdaleka nejsou pro spotřebitele při nákupech minulostí. Situaci navíc komplikuje rozvoj elektronického obchodu, jeho přeshraniční charakter a nové způsoby nakupování i reklamy.

„V Evropském parlamentu panuje shoda, že stávající pravidla fungují relativně dobře. Kámen úrazu je však v jejich provádění a uplatňování na úrovni členských států, čehož jsme bohužel svědky i v České republice,“ uvedla europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S&D), členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele a stínová zpravodajka hodnocení uvedené směrnice.

Prostor pro zlepšení vidí europoslanci mimo jiné v oblasti sankcí. Ty by nikdy neměly být nižší, než zisky a výnosy, které z prodeje s využitím nekalých obchodních praktik plynou. „Sankce musí být účinné a odrazující. Znovu se ovšem vracíme k efektivitě vymáhání – pokud dozorový orgán uloží subjektu pokutu, jejíž vymáhání nejenže nespadá do jeho pravomocí, ale tento orgán nemá ani zpětně přístup k informaci, zda byla pokuta skutečně zaplacena či nikoli, dostáváme se do slepé uličky,“ naráží europoslankyně na situaci, se kterou se potýkají i orgány v České republice.

Vnitrostátní orgány by spolu měly napříč členskými státy lépe spolupracovat. Důvodem je podle poslankyně Sehnalové zejména rozvoj elektronického obchodu a nových způsobů nakupování, které překračují hranice členských států. „Zvláštní pozornost by měla být věnována například internetovým srovnávačům cen, které nezveřejňují identitu zodpovědného obchodníka ani podmínky uveřejnění prezentovaných produktů,“ vysvětluje. Důležité je i zlepšení výměny informací a zkušeností.

Hodnocení rovněž zdůrazňuje, aby pro spotřebitele byly vždy k dispozici rychlé a účinné metody mimosoudního řešení sporů. Lidé by o svých právech měli být navíc lépe informováni.

Europoslanci podpořili aktivity Evropské komise zaměřené na dohled nad trhem. Ne všichni jsou však s touto částí hlasování zcela spokojeni. „Velmi mě mrzí, že neprošly mé pozměňující návrhy, aby Evropská komise provedla s národními dozorovými orgány koordinované šetření v celé EU s konkrétním zaměřením na prodej mimo obchodní prostory, kde podle členských států nejčastěji dochází k agresivním praktikám vůči spotřebitelům. Lidovečtí a konzervativní europoslanci patrně boj se ‚Šmejdy‘ jako prioritu nevidí. Jejich postoji v tomto hlasování nerozumím. Je to škoda jak pro spotřebitele, tak promarněná šance pro poctivé obchodníky,“ uvedla europoslankyně Sehnalová.

Zpráva navazuje na dva dokumenty Evropské komise z března 2013, které po všech stránkách hodnotí fungování stávající směrnice. Europoslanci se domnívají, že základní ustanovení směrnice není zapotřebí v brzké době měnit, aktualizovat by se naopak měly prováděcí příručky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…