Senátor Šesták: Násilí a smrt nevinných lidí nesmí nikdo zpochybňovat

07.02.2018 7:35

Expert hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) pro oblast kultury a současně jeho jihočeský poslanec Miloslav Rozner považuje někdejší koncentrační tábor v Letech u Písku za „neexistující pseudokoncentrák“.

Senátor Šesták: Násilí a smrt nevinných lidí nesmí nikdo zpochybňovat
Foto: senat.cz
Popisek: Mgr. Jiří Šesták, Ph.D.

Vyjádřil se tak o tragickém místě, kde byli lidé utýráni k smrti, zabiti či posláni na smrt do vrcholu pyramidy továren na smrt do Osvětimi.

Jak uvádí Česká tisková kancelář, „tábor v Letech podle historiků otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. Byl pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny cikánské tábory. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů – mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek skončilo v Osvětimi.“ Přes tyto skutečnosti sám předseda SPD Tomio Okamura v nedávném rozhovoru pro DVTV zpochybnil, že koncentrační tábor v Letech byl tím, čím byl.

Nechci ani jednomu z obou pánů vyvracet jejich mylné přesvědčení odbornými fakty, kterých existuje celá řada. Je to jejich svědomí a jejich přesvědčení. Ale právě proto, že to, co říkají, myslí vážně, je na místě se těchto lidí obávat a varovat před nimi. Násilí a smrt nevinných lidí, jejich duševní a fyzickou likvidaci považují za bagatelní a zpochybnitelnou věc. Není důležité, že se jedná o více než sedmdesát let starou historii. Je důležité a varující, že vědomí a svědomí pana Okamury a pana Roznera tyto hrůzy relativizuje a zesměšňuje a tím i připouští, aby se opakovaly. Tito lidé jsou v důsledku pro ostatní lidi velmi nebezpeční. Doufejme, že se nedostanou k moci a že se mnozí z nás o tom nebudou muset přesvědčit na vlastní kůži. Neptejme se, komu zvoní hrana. Nám zvoní!

Mgr. Jiří Šesták Ph.D.

Zdroj: senat.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): Princip jedné Číny

4:31 Filip (KSČM): Princip jedné Číny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v evrops…