Škarda (TOP 09): Návrh na otevřenou architektonickou soutěž pro vnitroblok Plzeň – Bory neprošel

15.03.2016 22:35

Obyvatelé vnitrobloku mezi ulicemi Majerova, Raisova, Dvořákova a Politických vězňů v Plzni se dočkají inspirativních návrhů na úpravu tohoto prostranství od tří architektonických ateliérů. Rada Městského obvodu Plzeň 3 napodruhé schválila pokračování projektu Šance pro vnitroblok a přípravu vyzvané architektonické soutěže ve formě paralelního zadání. Původně Rada hlasovala i o variantě otevřené dvoukolové soutěže, ta však neprošla. Na stole byl také návrh na zadání prací vybranému architektovi napřímo – tzv. „z ruky“. Na soutěž naváže setkání architektů s občany, příprava projektové dokumentace a samotná realizace návrhu.

Škarda (TOP 09): Návrh na otevřenou architektonickou soutěž pro vnitroblok Plzeň – Bory neprošel
Foto: top 09
Popisek: Logo TOP 09

„Rada jednala o několika možnostech, jak v projektu pokračovat. Námi upřednostňovaný návrh na otevřenou architektonickou soutěž neprošel z několika důvodů. Jedním z argumentů bylo, že cca třetina vnitrobloku prošla před rokem a půl rekonstrukcí ze strany Správy veřejného statku města Plzně a v této části nelze nyní provádět žádné větší úpravy,“ říká místostarosta MO Plzeň 3 Radoslav Škarda.

Situaci komplikuje i výskyt soukromého pozemku uprostřed vnitrobloku. Ten byli v minulosti nuceni přikoupit obyvatelé jednoho z domů v Raisově ulici ke svým bytům a nyní se ho, částečně pochopitelně, zdráhají městu Plzni prodat. „Radní se obávali, že by soutěž s takovýmito výraznými omezeními nebyla pro architekty příliš zajímavá. Jako nejpádnější důvod se však během rozhodování nakonec ukázala finanční stránka věci – příprava vyzvané soutěže pro tři architektonické týmy vyjde cca na polovinu, co organizace velké dvoukolové soutěže, a to rozhodlo,“ vysvětluje Škarda.

Spolek Pěstuj prostor, který projekt organizuje, nyní začne ve spolupráci s obvodem soutěž připravovat. Vyhlášena by měla být v květnu či červnu tohoto roku. Výsledky pak budou známy na podzim. Jako podklad pro zadání soutěže poslouží dokument „Výstup z besed a dotazníkového šetření“, jehož pracovní verze je ke stažení zde.

„Máme radost, že se radní postavili k projektu čelem a nerezignovali na svou zodpovědnost vůči občanům, kteří se ze své dobré vůle a ve svém volném čase aktivně zapojovali do přípravných besed i dotazníkového šetření. Některé členy rady velmi zajímaly názory obyvatel na řešení prostranství, nechtějí totiž investovat do sporného projektu,“ říká architekt Marek Sivák ze spolku Pěstuj prostor a dodává: „Stávající stav vnitrobloku sice skýtá pro architekty částečné omezení, ti však mohou do svých návrhů zakomponovat i vizi, jak by se měl vnitroblok rozvíjet za deset či dvacet let, nemusí se omezovat pouze na dnešní situaci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy