Skopeček (ODS): Podmínky k získání dotací by měly zohlednit velikost měst a obcí

23.11.2015 20:15

Vyjádření k dnešní protestní akci středočeských starostů proti systému a praxi rozdělování dotací z rozpočtu Středočeského kraje

Skopeček (ODS): Podmínky k získání dotací by měly zohlednit velikost měst a obcí
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Dnešnímu protestu mnoha starostů Středočeského kraje proti systému a praxi rozdělování dotací z rozpočtu Středočeského kraje rozumíme. Zastupitelé ODS dlouhodobě a opakovaně při jednáních Zastupitelstva Středočeského kraje, ale i při jednání výborů a komisí, upozorňují na neférovost rozdělování krajských finančních prostředků mezi jednotlivá města a obce. Již před několika měsíci zastupitelé ODS rovněž navrhli potřebné změny.

Předseda Kontrolního výboru Jan Skopeček (ODS) k tomu říká: „Nespravedlnost vidím ve dvou rovinách. První rovinou je do očí bijící opakovaná úspěšnost vybraných měst a obcí, které získávají dotace s železnou pravidelností. Myslím, že je to obrovská nespravedlnost vůči většině ostatních měst a obcí, které každoročně podávají žádosti a každoročně zažívají zklamání jenom proto, že jejich starosta nemá k současnému vedení Středočeského kraje blízko. Druhou rovinou nespravedlnosti je systémové nastavení dotačních titulů. O dotace spolu konkurují malé obce s velmi malými rozpočty a omezenými personálními zdroji a větší města, která naopak disponují kvalifikovanými úředníky, ale i o mnoho většími rozpočty. Podmínky k získání dotací by proto měly zohlednit velikost měst a obcí."

Zastupitelé ODS proto přišli již před několika týdny s konkrétními návrhy, jak by se systém rozdělování dotačních prostředků měl změnit a zefektivnit.

„Naším cílem je, aby menší obce mohly získat až 95% dotace z celkové částky projektu. Díky tomuto opatření se narovnají možnosti uspět v soutěži pro malé obce v konkurenci s většími městy. Dalším bodem našich návrhů je větší kontrola duplicity tématických zadání dotačních titulů, například ze SFŽP. Rovněž požadujeme větší připravenost projektů při podání žádosti,“ vysvětluje starosta Králova Dvora a zastupitel Petr Vychodil (ODS).

Místopředseda Finančního výboru a zastupitel Tomáš Havlíček (ODS) upozorňuje na ještě jedno důležité kritérium, podle kterého by se žádosti měly hodnotit: „Velmi zásadní je také hodnotící kritérium, ve kterém navrhujeme prvotně ze seznamu žádostí vyřadit obce či města, která v posledních třech výzvách za sebou byla úspěšná, a to minimálně na jeden rok. Tím bychom zamezili neakceptovatelné situaci, kdy dotace pravidelně získává pár vybraných a preferovaných obcí či měst.“
Aktivní přístup se krajským zastupitelům ODS vyplatil. Jak říká Jan Skopeček (ODS): „Zřejmě jako jedni z mála jsme naše návrhy předali vedení Středočeského kraje. Komise pro rozvoj měst a obcí pak při jednání řadu našich myšlenek a návrhů do uvažované změny dotačního řízení zapracovala a je tak šance, že díky nám bude příští rozdělování dotací spravedlivější a efektivnější. Budeme samozřejmě bedlivě sledovat, zda se naše úsilí skutečně odrazí ve finálním nastavení dotačních titulů pro příští rok. Svůj tlak nepolevíme a nadále budeme naše návrhy při jednáních zastupitelstva vysvětlovat a prosazovat," uzavírá Jan Skopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.