Sobotka: Návrat pravice nikdo nechce. Pojďme k předčasným volbám

17.07.2013 11:23

Projev na 55. schůzi Poslanecké sněmovny dne 17. 7. 2013

Sobotka: Návrat pravice nikdo nechce. Pojďme k předčasným volbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážení kolegové, kolegyně, dovolte mi, abych zde vystoupil jménem poslanců ČSSD, kteří byli zvoleni do Poslanecké sněmovny v roce 2010 ve volbách, které se odehrály před třemi lety, a dovolte mi, abych zde jménem poslanců sociální demokracie poprvé, poprvé v tomto volebním období, předložil návrh na to, abychom využili příslušného znění Ústavy ČR a navrhli prezidentu republiky rozpuštění této Poslanecké sněmovny.

Je to významná chvíle pro českou Poslaneckou sněmovnu, a je to myslím významná chvíle i pro celou českou společnost. Sociální demokracie by nepřišla s tímto návrhem na rozpuštění Sněmovny, pokud bychom nebyli přesvědčeni o tom, že právě rozpuštění Poslanecké sněmovny, a tedy umožnění nových voleb v co nejkratším možném termínu je nejlepším řešením současné politické krize.
 
Ne nejlepším řešením pro poslance Sněmovny, ne nejlepším řešením pro politické strany, ale nejlepším řešením pro Českou republiku a nejlepším řešením pro občany České republiky.

Já myslím, že je potřeba s uvědomit, že se nacházíme uprostřed hluboké politické krize. A není to jenom otázka debaty o příští vládě. Není to otázka debaty o návrhu prezidenta republiky, respektive o vládě, která byla prezidentem republiky jmenována. Tu současnou politickou krizi, kterou prožíváme, nezpůsobil přímo volený prezident. Nezpůsobila ji opozice. Do této krize nás zavlekl pád pravicové koalice - pravicové koalice, která nebyla schopná dobře spravovat naši zemi, a nakonec se v podobě vlády Petra Nečase rozložila vlastními skandály.

Sociální demokraté upřednostňují nové volby, rozpuštění Sněmovny před alternativou jakýchkoliv dalších pokusů o sestavování vlády na půdě této staré Poslanecké sněmovny. K tomu, že upřednostňujeme rozpuštění Sněmovny a nové volby před dalšími vládními pokusy, nás vedou tři hlavní důvody.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych vás těmito našimi třemi hlavními důvody nyní velmi stručně seznámil.

Za prvé. Nové volby jsou ústavně nesporným a zcela čistým řešením. Jsou řešením, ve kterém svobodně rozhodnou přímo sami občané, svobodně rozhodnou voliči. Nové volby umožní vznik nové plnohodnotné vlády se silným demokratickým mandátem, který bude vyjádřený ve složení nové Poslanecké sněmovny. Nebude zde žádná diskuse o politické legitimitě. Bude tady jasné rozhodnutí občanů, které dá mandát nové Sněmovně, a tato nová Sněmovna dá mandát nové české vládě.

Je potřeba si uvědomit, že alternativou k rozpuštění Sněmovny jsou pokusy o sestavení vlády, tak jak je předpokládá Ústava České republiky - dva pokusy v režii prezidenta republiky a jeden pokus v režii předsedkyně Poslanecké sněmovny. Prezident republiky jmenoval vládu, jmenoval vládu, která byla vytvořená mimo půdu Poslanecké sněmovny bez konzultace s politickými stranami zastoupenými v Poslanecké sněmovně, a to logicky vyvolává napětí jak na politické scéně, tak i uvnitř jednotlivých politických stran.

Je potřeba si uvědomit, že minulé roky vlády pravice rozdělily a znepokojily českou společnost. Řada lidí v naší zemi má existenční starosti. Velká část občanů byla poškozená, dá se říct často i šikanována, ponižována reformami minulé vlády. V naší společnosti se v důsledku dlouhé recese, také v důsledku poklesu reálných příjmů zvýšilo sociální napětí. Roste hněv, roste nespokojenost s vládou a roste také nespokojenost s politickou reprezentací jako celkem. V takové situaci roste přirozeně poptávka po vládě silné ruky a oslabuje se podpora parlamentní demokracie jako takové.

Poslední léta, zejména léta vlády Petra Nečase, vytvořila společenskou situaci, v níž je velmi snadné usilovat o posun z parlamentního na prezidentský systém. Ale prosazení přímé volby, které konec konců schválila tato Poslanecká sněmovna, neusilovalo a nesměřovalo k tomu, abychom v naší zemi vyměnili systém parlamentní demokracie za systém prezidentský. Pokud ale v současné rozjitřené situaci chceme uhájit principy parlamentní demokracie a neposilovat v našem demokratickém ústavním systému autoritativní prvky, je naprosto klíčové teď najít konsensus. Je naprosto klíčové teď v této Poslanecké sněmovně překonat různorodé a krátkodobé politické zájmy. Je naprosto klíčové teď na půdě Poslanecké sněmovny jednat.

Za druhé. Sociální demokracie je přesvědčena o tom, že jedině nové volby dávají největší šanci na vyvedení země ze současné dlouhodobé a hluboké ekonomické, společenské a politické krize. Jedině nové volby mohou dát příští vládě potřebnou dynamiku. Nová vláda by měla prosadit zásadní strategická koncepční řešení právě pomocí dostatečné většiny Poslanecké sněmovny. Nová vláda by měla reagovat na výzvy v oblasti hospodářského růstu, zaměstnanosti, spravedlivějších daní včetně omezení daňových úniků, na výzvy ve věci čerpání fondů z Evropské unie, stabilizace zdravotnictví a důchodového systému.

Ale k tomu všemu potřebuje nová vláda také dostatečnou podporu parlamentu. Nouzová řešení v podobě pokusu o sestavování vlády na půdě této staré Poslanecké sněmovny takovou dynamiku, takovou silnou podporu nové vládě rozhodně zajistit nemůže.

A za třetí. Vážené kolegyně, vážení kolegové, není možný návrat ke sto jedničce. Není možná cesta časem. To říkám proto, že pravicové strany, které nejprve argumentovaly v tom smyslu, že si dokáží představit podporu rozpuštění Poslanecké sněmovny, v těch minulých dnech změnily názor. Ale podle mého názoru není možné se vrátit k tomu řešení, které tady fungovalo před pádem vlády Petra Nečase. Myslím si, že to je ve skutečnosti jen utkvělá představa poslanců ODS a TOP 09, a možná ani ne všech.

V naší zemi si návrat vlády Petra Nečase bez Petra Nečase, návrat minulého způsobu vládnutí téměř nikdo nepřeje. Pravicová koalice, která tady vládla, a vládla tady tři roky, promarnila příležitost, kterou dostala po volbách v roce 2010. Pravicová vláda skončila skandálem s úkolováním tajných služeb, skončila ztrátou důvěry veřejnosti, skončila naprosto katastrofálními výsledky v reálné ekonomice.

Sociální demokracie je přesvědčena o tom, že politice musíme vrátit věrohodnost. To je ta cesta k zachování parlamentní demokracie. A principy zachování parlamentní demokracie stojí nad zápasem mezi levicí a pravicí.

Chtěl bych vás, vážené kolegyně a kolegové, ještě jednou vyzvat: Zapomeňme v tuto chvíli na stranické zájmy, zapomeňme na výzkumy veřejného mínění a mysleme na reputaci demokracie a této Poslanecké sněmovny v očích občanů.
 
Mysleme prosím na to, co udělají další měsíce sporů o sestavování příštích vlád s důvěrou veřejnosti v českou politiku. Je, myslím, dostatečně zřejmé, že pokud dnes nebudeme schopni tady prosadit rozpuštění Poslanecké sněmovny a nové volby v září letošního roku, čeká nás další období nestability a nejistoty. To období může být v krajním případě spojeno až se střídáním tří vlád. To vše bude doprovázeno rostoucími politickými konflikty a další polarizací společnosti.

Vážené kolegyně, vážení poslanci, už teď je Česká republika zemí, kde se v celé Evropě nejčastěji střídá předseda vlády. Už teď jsme zemí, které díky nestabilitě a častému střídání vlád ujíždí vlak účasti na formování další podoby evropské integrace, to znamená podoby Evropy, jejíž je Česká republika součástí. Už teď díky tomu, jak se píše v zahraničí o České republice, tak přicházíme o zahraniční investory.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, sociální demokracie je přesvědčena o tom, že ještě je čas, abychom zareagovali správně, abychom využili možnosti, které jsou spolehlivě dané ústavou a urychlili nové volby do Poslanecké sněmovny. Učiňme to prosím dříve, než budou spáchány další škody jak pokud jde o reputaci parlamentní demokracie, tak pokud jde o reputaci České republiky v zahraničí.

Vážené poslankyně a poslanci, chci vás v závěru svého vystoupení ještě jednou požádat o podporu návrhu české sociální demokracie na rozpuštění Poslanecké sněmovny, o podporu návrhu na to, abychom občanům naší země otevřeli cestu k demokratickým volbám už během měsíce září letošního roku. Chci tady také jasně konstatovat, že všech 54 poslanců České strany sociálně demokratické je přítomno na této schůzi Poslanecké sněmovny a všichni poslanci sociální demokracie budou hlasovat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. Vážené kolegyně, vážení kolegové, v zájmu země, v zájmu České republiky se k nim můžete přidat. Děkuji. (Potlesk v levé části sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Vítězství v prestižní soutěži NASA považuji za mimořádný úspěch

14:04 Premiér Fiala: Vítězství v prestižní soutěži NASA považuji za mimořádný úspěch

Premiér Petr Fiala se v pátek 10. května setkal ve Strakově akademii se středoškolskými studenty, kt…