Šojdrová (KDU-ČSL): EU musí podpořit inovace v kreativním sektoru

09.06.2020 17:13

Výbor Evropského parlamentu pro kulturu a vzdělávání přijal stanovisko, ve kterém požaduje zahrnutí kulturního a kreativního odvětví pod Evropský inovační a technologický institut (EIT).

Šojdrová (KDU-ČSL): EU musí podpořit inovace v kreativním sektoru
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Kulturní a kreativní průmysl by tak získal významnou podporu v oblasti inovací a podnikání. Institut sdružuje přední evropské firmy, vzdělávací a vědecké organizace. Jeho cílem je vývoj inovativních produktů a služeb, zakládání nových společností a vzdělávání nové generace podnikatelů.

„Institut propojuje vědce, podnikatele, inovátory a pomáhá jim uspět. Výsledky jeho práce jsou jasně viditelné: tisíce nových pracovních míst, stovky nových výrobků a služeb a projekty výzkumné spolupráce, které by bez této cílené pomoci EU neexistovaly,“ uvádí Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), koordinátorka poslanců Evropské lidové strany v otázkách kultury a vzdělávání.

V rámci České republiky s EIT spolupracuje především Technologické centrum Akademie věd ČR. Dalšími úspěšnými žadateli byli v minulosti například České vysoké učení technické v Praze (projekt MOBiLus) nebo Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, která byla vybrána pro spolupráci s EIT v oblasti potravin.

V novém rozpočtovém období EU musí institut podle stanoviska Výboru pro kulturu a vzdělávání pomoci i se spoluprací mezi oblastmi vzdělávání a výzkumu na jedné straně a podnikatelskou sférou v kultuře a kreativních odvětvích na straně druhé.

„Studenti a pracovníci v oblastech umění, grafiky či designu si zaslouží stejné příležitosti. Díky zařazení kreativního průmyslu do portfolia institutu by mohli snadněji přeměnit své nápady společně s podnikateli na konkrétní služby či produkty,“ vysvětluje Michaela Šojdrová.

Evropský inovační a technologický institut funguje od roku 2008, sídlí v Budapešti a je financován z hlavního výzkumného výzkumného programu EU Horizont 2020 (od 1. 1. 2021 Horizont Evropa). Jeho podoba po roce 2021 by měla rovněž zahrnout samostatnou rozpočtovou položku pro kulturní a tvůrčí odvětví.

„Věřím, že investice do inovací pro architekty, designery, filmaře a další pracovníky v kreativním odvětví se Evropě mnohonásobně vrátí v podobě vyspělého a konkurenceschopného kreativního průmyslu zaměstnávajícího milióny Evropanů,“ uzavírá Michaela Šojdrová.

O budoucím právním rámci pro Evropský inovační a technologický institut, který by měl zohlednit dnešní výzvu Výboru pro kulturu a vzdělávání, bude plénum Evropského parlamentu hlasovat na svém červnovém zasedání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: Vláda více oligarchů, kterým posluhuje politická stafáž

7:02 Senátor Hilšer: Vláda více oligarchů, kterým posluhuje politická stafáž

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oligarchizaci české politiky.