Šojdrová (KDU-ČSL): Má Výbor pro práva žen smysl?

08.11.2014 13:30

Chce parlamentní Výbor pro práva žen (FEMM) skutečně pomáhat ženám, nebo je jen platformou pro prosazování partikulárních zájmů? To jsem zatím i při nejlepší snaze nepochopila.

Šojdrová (KDU-ČSL): Má Výbor pro práva žen smysl?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Ve Výboru pro práva žen jsem sice nováčkem, ale silně vnímám jeho široké zaměření a velmi rozmanité politické spektrum, které musí pojmout. Přesto se i v této agendě dají naštěstí najít společná témata i cíle, na kterých se dokážeme shodnout napříč politickými frakcemi. Ať již je to boj proti násilí na ženách, zvýšení participace žen v politice, zlepšování postavení žen na trhu práce a v přístupu k odměňování či slučitelnost profesní a mateřské role.

Nepřipadá mi vhodné vnucovat výboru další a další cíle a snažit se je prosadit na úkor výše jmenovaných, tato ambice není prospěšná pro nikoho. Existují totiž témata, u kterých se nikdy jako členové a členky výboru neshodneme (například legalizace a podpora potratové politiky jako práva na reprodukční zdraví). Někteří tvrdošíjně a zcela bez ohledu na své okolí a na realitu na těchto tématech trvají a skoro s potěšením blokují celé jednání.

Prosazují zkrátka maximum svého a nehledí na společná, zásadní témata, která mohou celkově pomoci zlepšit postavení žen a přitom nepopírají jejich nezastupitelnou roli v mateřství. Namísto práce na klíčových bodech vedeme boj o slovíčka v usneseních a odrážíme útoky na hodnoty, které považujeme za nezpochybnitelné, tedy rodinu a ochranu lidského života ve všech jeho fázích.

Výsledkem těchto střetů je samozřejmě nulový pokrok. Uvedu příklad. Již několikrát jsem spolu kolegyněmi z Evropské lidové strany podepsala iniciativu k založení tzv. intergroup pro rodinu a ochranu dětí a výsledek? Stále se nic neděje. Vznikne vůbec?

U příležitosti 30. výročí od vzniku výboru se tedy zamýšlím nad jeho užitečností. Má-li mít smysl, měli bychom se snažit vzájemně méně bojovat a více spolupracovat. Pak by zde byla i šance, že se dobereme přijatelných výsledků, které skutečně pomohou ženám, dětem i rodinám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michaela Šojdrová - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…