Stanjura (ODS): Scénář je pořád stejný. Mnozí kladou otázky a pan ministr financí neodpovídá

16.05.2017 17:23

Projev na 57. schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. 5. 2017

Stanjura (ODS): Scénář je pořád stejný. Mnozí kladou otázky a pan ministr financí neodpovídá
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Děkuji za slovo. Na pozvánce, kterou jsem obdržel stejně jako vy, máme 342 bodů a jako bychom zapomínali, že jsme některé body nedoprojednali a pod tíhou nových a nových bodů zapomínáme. Tak já vám chci připomenout usnesení Poslanecké sněmovny číslo 1602 z 15. března letošního roku, které bylo přijato k bodu Daňové podvody ministra financí, kdy Poslanecká sněmovna vyzvala pana ministra financí, aby věrohodně vysvětlil své obchody s Agrofertem, mezi Agrofertem a Andrejem Babišem atd. Všichni to víte. Současně minulý týden proběhla mimořádná schůze k dalším kauzám pana ministra financí a ten scénář je, bohužel, pořád stejný. Mnozí kladou otázky a pan ministr financí neodpovídá. A já si myslím, že si zasloužíme odpověď na ty otázky. Speciálně pro pana předsedu poslaneckého klubu pana Faltýnka, který vždycky říká, já jsem si to zaznamenal: Já nevím, že by někdo měl nějaké otázky. Co máte konkrétního? Tak než navrhnu znění toho bodu, tak vám řeknu z fleku svých šest nezodpovězených otázek, a to nejsou zdaleka všechny. 

Ptal jsem se pana ministra, protože jsem zjistil minulý týden, že je rozdíl, kdy kupujete a kdy platíte. Myslím, že správná otázka je, kdy pan ministr financí koupil korunové dluhopisy Agrofertu, a kdy je zaplatil. Reaguji na jeho vystoupení. Pak chtěl, abychom nezapomněli na tu větu pana ministra financí "Robert Šlachta mi vzkázal, že chce být policejním prezidentem." A já jsem se ho minulý týden ptal a nedostal jsem odpovědi. Kdo mu ten vzkaz přinesl? Kdy to bylo? Proč si myslí, že se policista obrací na ministra financí, že chce být policejním prezidentem? A co je velmi důležité, co mu pan ministr financí vzkázal zpět? To by nás skutečně zajímalo.

Slyšeli jsme tady minulý týden takové bojové vystoupení pana ministra spravedlnosti a já jsem mu položil opět konkrétní otázky, jako například, co udělá proti tomu, aby pravidelně neunikaly informace ze živých spisů. Odpovědi jsem se nedočkal.

Takže navrhuji zařazení nového bodu, který by se mohl například jmenovat Odpovědi Andreje Babiše na dosud nezodpovězené otázky z jednání Poslanecké sněmovny 15. března 2017 v bodě Daňové podvody ministra financí a z mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, která se konala minulý týden, což bylo 10. května. Zatím to navrhuji pouze do programu. A pokud to schválíte, a doufám, že ano, tak jistě najdeme společně termín, kdy tady bude pan ministr financí, aby ta debata mohla proběhnout. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.