Starosta Strnad: Práce politika by měla být prospěšná na konkrétních místech

25.08.2016 17:35

Po důkladné úvaze jsem se rozhodl podruhé kandidovat do Senátu Parlamentu České republiky, a to i přesto (nebo snad právě proto), že stále působím ve funkci starosty desetitisícového města Čáslavi.

Starosta Strnad: Práce politika by měla být prospěšná na konkrétních místech
Foto: Čáslav
Popisek: Jaromír Strnad

Je samozřejmé, že skloubit obě funkce je časově i organizačně velmi náročné, na druhou stranu jsem se ale v průběhu posledních šesti let přesvědčil, že jde o spojení velmi užitečné. Jak jsem již v některém z rozhovorů uvedl, komunální politika nebo i jiné běžné zaměstnání udržuje politiky v blízkém kontaktu s dennodenní realitou. V případě práce v Senátu je možné obě činnosti skloubit a já jsem velmi rád, že jsem se mohl z této pozice v uplynulém období na chodu státu podílet. Věřím, že se mi podařilo alespoň lidem, s nimiž jsem během té doby spolupracoval, dokázat, že slovo politika nemusí být vnímáno s takovým despektem, jako tomu často bývá. Vždy jsem se snažil  a - pokud mi k tomu voliči dají mandát -  budu se snažit i nadále přesvědčovat svoje okolí o tom, že i politik může být člověk, který skutečně chápe i drobné problémy, s nimiž se potýkají například starostové malých obcí. Samozřejmě pokud zůstane v kontaktu s realitou běžných dní.

Jak jsem již zmínil, někteří senátoři vykonávají stále i svoje civilní povolání. Proto je pohled Senátu na mnohé projednávané zákony často poněkud odlišný od pohledu poslanců. Jsem přesvědčen o tom, že mnohé připomínky, které vzejdou z jednání Senátu, napomohou k tvorbě takových zákonů, které lidem pomáhají a nezatěžují je zbytečnými povinnostmi, nekladou překážky tam, kde to není třeba. Výkon mandátu senátora zároveň umožňuje činnost přímo v jednotlivých obcích a toho jsem vždy, jak jen to bylo možné, využíval. Rád vidím posun k lepšímu, nový či opravený úsek silnice, nové dětské hřiště, školu nebo třeba domy s pečovatelskou službou pro seniory. Příjemná jsou také setkání na nejrůznějších společenských akcích, ať již přímo s obyvateli Čáslavi, kde žiji, nebo i v jiných obcích regionu, protože právě tam - při neformálních příležitostech - je možné nejlépe poznat a pochopit problémy, které je třeba řešit a při jejichž řešení mohu jako senátor pomoci.

Věřím, že se za posledních šest let podařilo udělat velký kus práce. Vím, že mi někteří lidé vytýkají menší míru aktivity ve smyslu prezentace například na internetu či v jiných médiích. Já jsem ale přesvědčen, že mnohem prospěšnější je práce tak zvaně v terénu. A zástupci obcí jistě vědí, že pokud se na mě kdykoliv obrátili, snažil jsem se pomoci. V tom podle mého názoru spočívá podstata práce politika. Jde o to skloubit čas, věnovaný přípravě zákonů s časem, věnovaným reálnému životu. Taková práce má smysl. Proto věřím, že je Senát důležitý a že oproti mínění některých lidí činnost politika může být prospěšná na konkrétních místech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…