Starostové a nezávislí: Více peněz vědě a regionálnímu školství

26.12.2013 13:30

První týdny v poslaneckých lavicích - a během nich už i první úspěchy. Poslankyně Kovářová prosadila více prostředků do regionálního školství, poslanec Vácha svým pozměňovacím návrhem zabránil krácení peněz pro mladé vědce. Taková je bilance nováčků za Starosty a nezávislé v dolní komoře Parlamentu.

Starostové a nezávislí: Více peněz vědě a regionálnímu školství
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Ing. Věra Kovářová, zvolená za Středočeský kraj, uspěla nejdříve v rozpočtovém výboru, později i na plénu Poslanecké sněmovny s pozměňovacím návrhem, kterým byl zřízen dotační program na výstavbu základních škol v oblastech postižených rezidenční suburbanizací - tedy tam, kde stávající kapacity zoufale nedostačují. Na této iniciativě úzce spolupracovala se starostou Dolních Břežan Věslavem Michalikem, který v reakci na schválení tohoto opatření uvedl: „Je to skutečně velký úspěch, pomůžeme tak obcím, rodičům a hlavně dětem." V příštím roce by se mezi obce v okolí velkých měst mělo rozdělit 300 milionů Kč, program by měl pokračovat i v dalších letech.

Nemalé množství prostředků, tentokrát ve prospěch české vědy, zachránil jihočeský poslanec prof. Vácha. Vládou plánované krácení prostředků Grantové agentury České republiky by vedlo k odchodu mladých talentovaných vědců, díky Váchově aktivitě to již nehrozí. „Jsem rád, že se podařilo schválit dobrou věc, přes 50 milionů skutečně není zanedbatelných," podotkl poslanec Vácha. „Přispěli jsme tak k tomu, že představitelé mladé vědecké generace zůstanou doma, což je nesmírně důležité. Jejich odchod do zahraničí by byl tím nejhorším, co by českou vědu mohlo potkat."

„Samozřejmě mám z našich dílčích úspěchů velkou radost, ale uvědomujeme si, že jsme na samém začátku. Práce v opozici buď práce s velkým p, pokud ale bude vždy stejně smysluplná jako v tomto případě, dívám se do budoucnosti s optimismem," uzavřela poslankyně Kovářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Starostové a nezávislí (STAN)

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …