Štěch (ČSSD): Považuji pokusy o diskreditaci veřejnoprávních médií za nepřijatelné

21.08.2018 13:54

Projev předsedy Senátu PČR pana Milana Štěcha u příležitosti padesátiletého výročí sovětské okupace

Štěch (ČSSD): Považuji pokusy o diskreditaci veřejnoprávních médií za nepřijatelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Vážení účastníci odporu proti srpnové okupaci v roce 1968, vážení ústavní činitelé, dámy a pánové!

Dnes jsme se sešli na tomto více než symbolickém místě, abychom společně uctili památku československých občanů, kteří se postavili na odpor vojskům Varšavské smlouvy v roce 1968 a abychom si připomněli tuto pro naši zemi tak tragickou událost.

Celá země v té době žila společenskými změnami a podporovala jejich nositele a představitele státu. I když se dnes mohou tehdejší snahy o reformu systému jevit jako nedostatečné či pomýlené, je třeba připomenout, že měly opravdu masovou podporu obyvatel. O to větší pak bylo překvapení a zklamání z invaze vojsk Varšavské smlouvy.

Lidé spontánně demonstrovali svůj odpor k okupaci všemi způsoby. Na prvním místě je třeba vzpomenout občany tehdejšího Československa, kteří se jak zde před budovou Československého rozhlasu, tak na jiných místech Prahy a na dalších místech země postavili okupantům na odpor, za což mnozí zaplatili cenu nejvyšší. Jejich památku uchovejme dobře v naší historické paměti a vzdejme jim z tohoto místa hold.  

Připomeňme a oceňme také odvahu pracovníků tehdejšího Československého rozhlasu a Československé televize, kteří v této nelehké době objektivně informovali občany o probíhajících událostech, i když byli bezprostředně ohroženi okupační mocí. Obzvlášť je nutné nezapomenout na ty, kteří na tomto místě padli, když se snažili zabránit sovětským vojákům v obsazení budovy rozhlasu.

Letošní rok je rokem výjimečným, protože si v něm připomínáme nejen tuto, ale i další přelomové události našich moderních dějin, často provázené strastmi a oběťmi našich rodičů a prarodičů. Zvláštní místo mezi nimi zaujímá stoleté výročí vzniku Československa a naší samostatnosti. Tehdy byla naše republika a demokracie na samém počátku a její vznik rozhodně nebyl snadný, první světová válka, která jí předcházela, a boje legií a další konflikty si vyžádaly mnoho životů. Podařilo se pak vybudovat novou, fungující, demokratickou republiku, která však byla zničena po pouhých dvaceti letech, kdy byly rozvoj státu a demokracie brutálně zastaveny okupací vojsky nacistického Německa. Nikdo tenkrát netušil, že za 30 let přijde okupace znovu, tentokrát však z druhé strany, z východu. Tyto události dokazují, že svobodu a demokracii je velmi těžké vybojovat a možná ještě těžší udržet.

Brzy tomu bude již 30 let, kdy žijeme bohudík opět v demokratické a svobodné zemi. Jistě, ne se vším můžeme být spokojeni, ne všechna očekávání se podařilo naplnit. Řadu věcí je nutno řešit. Na druhé straně můžeme zaznamenat, že dochází i ke zneužití  s demokracií přicházejících svobod a možností, kterému se ne vždy umíme efektivně bránit. Sem patří například záplava informací a sdělení všeho druhu, kterými jsme zahrnováni ze všech stran, a je velmi obtížné se v nich orientovat.

Právě rok 1968 ukázal, jak zásadní pozitivní význam a roli mohou v kritických chvílích života společnosti sehrát veřejnoprávní média. Vezměme si z této naší nedávné historie poučení a vnímejme jejich poslání pod tímto úhlem pohledu a v této historické souvislosti. Uvědomme si, jak významná je úloha veřejnoprávních médií, dnes o to významnější v záplavě nejrůznějších dezinformací, často účelově formovaných sdělení, jichž jsou některá elektronická média plná. Považuji proto různé pokusy o diskreditaci veřejnoprávních médií, ať Českého rozhlasu, České televize či České tiskové kanceláře, za nepřijatelné, neboť bez nich bychom zůstali odkázaní pouze na soukromá média a jejich zdroje, a jen obtížně bychom rozlišovali objektivní a účelové informace.

Objektivita podávaných informací musí být samozřejmostí, neboť na takové máme všichni právo.

Žít v demokracii není vždy úplně snadné, tvoří ji lidé a ti jsou omylní. Ne vše a vždy se povede k plné spokojenosti. To však neznamená, že bychom měli od základů demokracie ustupovat. Připomeňme si, jak se k této věci vyjádřil náš první prezident, Tomáš Garrique Masaryk: „Má-li naše demokracie své nedostatky, musíme překonávat tyto nedostatky, ale nikoliv překonávat demokracii.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…