Štefek (KSČM): V Bruselu je možné vidět výstavu Antonína Dvořáka

19.03.2014 6:42

V pátek 14. března byla v Bruselu zahájena výstava „Antonín Dvořák – Život a dílo“.

Štefek (KSČM): V Bruselu je možné vidět výstavu Antonína Dvořáka
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

V pátek 14. března byla v Bruselu zahájena výstava „Antonín Dvořák – Život a dílo“.  Akci, která získala i záštitu hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka, organizuje Zastoupení Středočeského kraje v Bruselu v rámci Roku české hudby ve spolupráci s Památníkem Antonína Dvořáka, Českým centrem v Bruselu a Stálým zastoupením České republiky při Evropské unii.

Středočeský kraj reprezentoval na zahájení výstavy radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek. „Výstava ukazuje skladatelův život a jeho dílo od začátku do opery Rusalka z roku 1901 a skládá se i z fotografií Dvořákovy rodiny. Je to již třetí podobná akce našeho Památníku Antonína Dvořáka v Bruselu a jeden z vrcholů dvacetileté činnosti paní ředitelky památníku Vladimíry Šplíchalové, za což také sklidila mohutné ovace.”

Vernisáž byla obohacena i pianovým koncertem Karla Vrtišky, který bravurně představil díla Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany i Leoše Janáčka.

Návštěva Bruselu nebyla ale jen ve znamení ód na Antonína Dvořáka.

„Určitě podnětná byla diskuse se zástupkyní ředitelky Českého centra v Bruselu o propagaci kulturních aktivit a památek a prohloubení spolupráce se Středočeským krajem Lenkou Zenklovou. Představili jsme několik styčných témat, které bychom mohli rozvíjet. Hodně času jsme spolu s Danou Krutinovou, která je pověřena vedením Zastoupení Středočeského kraje při EU, věnovali také prezentaci našeho kulturního dědictví a naší činnosti právě přes Zastoupení kraje v Bruselu. A nesmírně podnětné bylo jednání na Evropské komisi s vedoucím oddělení komunikace a valorizace na generálním ředitelství pro vzdělávání a kulturu EAC Karlem Bartákem. Probírali jsme problémové okruhy kultury a památkové péče u nás a možnosti čerpání dotací z evropských fondů, zejména z nového programu Kreativní Evropa.“ sdělil Štefek s tím, že Středočeský kraj se bude snažit nabízené dotační tituly určitě využít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.