Sylor (Úsvit): Czexit vs Brexit

10.09.2016 8:35

Nedávné referendum o vystoupení Velké Británie z EU dalo evropským politikům pořádnou facku. Málokdo očekával, že občané království skutečně ve všelidovém hlasování (referendu) budou hlasovat o vystoupení (52% Britů chce vystoupit). Bohužel toto referendum se neobešlo bez komplikací a to zejména s ohledem na kvalitu a spolehlivost informací.

Sylor (Úsvit): Czexit vs Brexit
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Bývalý poslanec za hnutí Úsvit-NK Augustin Karel Andrle Sylor.

Občané spojeného království byly při prosazování BREXITu mediálně nekvalitě a možná i záměrně klamáni. Pokud by občané obdrželi správné informace, možná by hlasování dopadlo úplně jinak. Vraťme se však do Čech. Já osobně jsem pro zachování našeho členství v EU avšak s výhradou. Právě BREXIT a požadavky na referendum v dalších členských státech mají dát vládním garniturám najevo, že špatně vládnou. Přemíra regulací v oblasti sekundárního práva, nedávná neschopnost či neochota vyřešit migrační krizi a další vnitřní neshody uvrhají Unii do beznaděje. Z tohoto pohledu je tedy nutné přijmout revizi tzv. Lisabonské smlouvy a odebrat Unii výhradní pravomoci v oblasti národní identity (např. vízovou, azylovou, imigrační, SZP politiku apod.). Ne vše co EU připravila je špatné, například vnitřní trh (jednotný trh) je jednou z velice dobrých a fungujících politik. Ponechme tedy Unii výhradní pravomoci tak, jek byly nastaveny v tzv. Maastrichtské smlouvě, tedy pouze v oblasti, která se dotýká právě fungování vnitřního trhu.

Současná vláda nechce povolit všelidová hlasování (referenda) z obavy, že Češi nejsou tak vyspělí (gramotní), aby v referendu hlasovali a že se obávají, že občané pro hlasování nebudou mít dostatek informací. Já ani Úsvit si toto nemyslí, Češi jsou vzdělaný národ (většina občanů je středoškolského vzdělání a roste počet vysokoškolsky vzdělaných), také obavy z neinformovanosti jsou mylné, v době internetu, chytrých mobilů, televize a obecně medializace není možné poukazovat na neinformovanost. Pokud jsme mohli v roce 2003 hlasovat v referendu o vstupu, proč nemůžeme také hlasovat v referendu o CZEXITU. Vládní aparát se přizpůsobuje momentální situaci a unii, ne občanům našeho státu, kteří mu ve volbách udělili privilegia. Dokonce jedno z Parlamentních shromáždění rady Evropy vyzývá k zavedení referend do Ústavních pořádků členských států.

Maďarský prezident vypsal referendum o migračních kvótách, Marie Le Pénová zase, pokud uspěje ve volbách, vyhlásí referendum o setrvání Francie v EU. Švýcarsko, Francie a některé jiné státy Evropy mají ,,referenda“ jako standard.

Všelidová hlasování ,,referenda“ chceme také zavést a prosazovat na Krajské a obecní úrovni tak, aby si občané mohli o důležitých otázkách sami rozhodovat. Typickým příkladem můžou být otázky imigračních center (detenčních zařízení) či jaderných uložišť, důležitých infrastrukturních projektů apod.

PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor

  • BPP
  • Zemřel 15.4. 2021 po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…