Tachovská a Baxa (Změna pro Liberec): Momentky ze setkání s prezidentem na radnici

11.06.2014 15:40

Zuzana Tachovská a Jaromír Baxa se zúčastnili setkání zastupitelů s panem prezidentem na liberecké radnici.

Tachovská a Baxa (Změna pro Liberec): Momentky ze setkání s prezidentem na radnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Paní primátorka Martina Rosenbergová v úvodní řeči nazývala naše město městem sportu, nanotechnologií a architektonických skvostů. Nějak pozapomněla na to, že je Liberec také vnímán jako symbol korupce a klientelismu, je zatížen dvoumiliardovým dluhem, plný heren a obřích nákupních center. Jaromír Baxa se po chvíli zeptal se, co by pan prezident radil dělat s těmi politiky, co naše město tak zadlužili a jak se k nim chovat.

Miloš Zeman zareagoval pohotově. Se smíchem nám vzkázal "buďme rádi, že nejsme v Ústí nad Labem", kde jsou poměry podle něj ještě horší. Pak již zcela vážně přirovnal pořádání MS v lyžování v roce 2009 ve 400 m nad mořem k tunelu ne nepodobnému tunelu Blanka a dalším skandálům. Přimlouval se za to, aby politici ručili po dobu své éry vlastním majetkem a pokud se při nakládání s veřejnými financemi proviní, navrhoval takové politiky stíhat a vymáhat po nich škodu. Protože ví, že pokuty uvalené na města a obce obvykle zasáhnou občany, a ne ty, kteří pokuty svým chováním zavinili.

Zpětnou vazbu ohledně základních principů dal přítomným i u další otázky. Michal Hron, lídr Starostů do komunálních voleb, který jako daňový poradce zastupuje pracující důchodce,  prozradil, že jim radí, jak obejít zákon, aby nepřišli o slevu na dani, a co si o tom pan prezident myslí. Prezident k nemilému překvapení pana Hrona odvětil, že takové jednání považuje za daňový podvod a sám této možnosti využít nehodlá.

Poslední slovo měla v diskusi Zuzana Tachovská. Panu prezidentovi poděkovala za jeho slova a dodala, že je moc ráda, že si to vyslechli i politici, kteří za současný tristní stav nesou hlavní politickou zodpovědnost, sedí v obřadní síni s námi a tváří se, že se jich to netýká. Měla na mysli především J. Kittnera, který se nerozpakoval na setkání s prezidentem přijít, i když by už raději neměl chodit vůbec nikam.

Bylo pro nás povzbuzující slyšet volání po důslednosti a po dodržování smyslu zákonů právě na radnici, kde se její představitelé často chovali a chovají zcela jinak.

Zuzana Tachovská
Jaromír Baxa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Změna pro Liberec

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…