Tošenovský (ODS): Naši europoslanci regulaci umělé inteligence nepodpořili

15.06.2023 12:04 | Tisková zpráva

Evropský parlament dnes odhlasoval svou pozici pro jednání s členskými státy ohledně regulace umělé inteligence, přesněji navrhovaný Akt o umělé inteligenci.

Tošenovský (ODS): Naši europoslanci regulaci umělé inteligence nepodpořili
Foto: David Daniel
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský v Ostravě

Europoslanci ODS zprávu nepodpořili. Důvodem je především potlačení konkurenceschopnosti Evropy s USA i dalšími státy.

„Na rozdíl od levicové koalice v Evropském parlamentu se nedíváme na umělou inteligenci a priori negativně jako na hrozbu, kterou je potřeba razantně omezit a svázat regulací. Snažíme se v ní vidět především velký potenciál pro naše firmy, občany a veřejnou správu,“ říká Evžen Tošenovský, který se agendě věnuje dlouhodobě. Zároveň podle něho hrozí, že pokud to Evropská unie s regulací přežene, bude se dále zvyšovat technologický náskok Spojených států i dalších zemí, a Evropa přijde o konkurenceschopnost.

„Hrozilo by, že nebudeme mít dostupné nejlepší technologie a ztratíme i šanci je vyvinout a uspět globálně, šikovní experti a start-upy raději půjdou za oceán. Některá rizika je možné odfiltrovat informovaností, vzděláváním a přesně zacílenými opatřeními, ne přísnou plošnou regulací, která bude ve svém výsledku kontraproduktivní,“ dodává poslanec Tošenovský, který si je současně vědomý rizik spojených s umělou inteligencí.

„Také bychom se neměli vzdávat širšího využití technologií založených na umělé inteligenci v oblasti vnitřní bezpečnosti, samozřejmě při dodržení veškerých demokratických právních záruk. I v tomto smyslu je rozumnější přístup členských států, dojednaný za českého předsednictví,“ říká Evžen Tošenovský.

Návrh Aktu zavádí základní pravidla pro umělou inteligenci, vymezuje zákazy jeho použití a nastavuje podmínky pro vysoce rizikové oblasti. Pozice Evropského parlamentu reaguje i na dynamický vývoj tzv. generativních systémů umělé inteligence. Návrh bude nyní diskutován mezi Evropským parlamentem, Radou EU zastupující členské státy a Evropskou komisí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…