Vacková (Zelení): Sucho nám dalo pauzu, klimatickou změnu ale řešit musíme

07.09.2020 13:20

Kandidátka do olomouckého krajského zastupitelstva, učitelka Hana Vacková píše o tom, jak mají vypadat ekologická města v čase, kdy řešíme změnu klimatu.

Vacková (Zelení): Sucho nám dalo pauzu, klimatickou změnu ale řešit musíme
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Mám radost z letošních deštivějších měsíců, které nás dostávají alespoň na dlouhodobý srážkový průměr. Není to ale řešení sucha ani klimatické změny, to nám jen příroda dává milostivý odklad.

Sucho opět přijde a ani naše krajina, ani města nejsou připraveny. Srážky, které je dnes životně důležité zadržovat, z krajiny i města co nejrychleji odvádíme – melioracemi i kanalizační sítí. Důvody k tomu jsou historické, ale dnes již neplatné. Vodu, kterou nám příroda dosud poskytuje, potřebujeme v mnohem větší míře zachytit a využít tam, kde spadá. Pro městskou inspiraci si můžeme dojít třeba do brněnské čtvrti Nový Lískovec, kde se propojením sídlištních střech a parkového jezírka hospodaří s dešťovou vodou.

Nad jedním výborným článkem na Ekolistu.cz jsem si nedávno uvědomila, že žít ekologicky neznamená nutně žít na vesnici a provozovat tam ekofarmu. Zní to zvláštně, ale dobře postavené město je tou ekologicky nejšetrnější formou soužití velkého počtu obyvatel. Soužitím ve městech si společně zkracujeme vzdálenosti, na které se každý z nás musí přepravovat. Umožňujeme efektivnější stavbu inženýrských sítí, izolujeme si navzájem byty od zimy, a skutečnou volnou přírodu přitom necháváme na pokoji.

Ve městě je tedy potřeba podporovat všechno, co z něj dělá město krátkých vzdáleností: takové, kde si toho můžeme hodně obstarat a zařídit pěšky, na kole anebo s pohodlným využitím hromadné dopravy. Město s desítkami tisíc obyvatel nemůže být jeden velký park. Nesmí to ale být ani autopark, kde se provozu a parkování aut věnuje tolik prostoru, až se v něm paradoxně jinak než autem pohybovat nedá.

A také musíme pamatovat na všechno, co z města i za letních veder dělá prostor příjemného klimatu: zeleň, stín, voda. To nás obloukem vrací k tzv. modrozelené infrastruktuře, tedy k využití dešťové vody. Potřebujeme zasakovací plochy a propustné dlažby. Potřebujeme tůně a prohlubně, do nichž bude voda inteligentně sváděna z pevných povrchů.

Hana Vacková
učitelka Gymnázia Hejčín v Olomouci a spolupředsedkyně Zelených v Olomouckém kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…