Vavřík: Snaha o cenzurování opozičních zastupitelů v Suchdolských listech

30.12.2016 12:46

Na posledním, 9. zasedání Zastupitelstva Městské části Praha Suchdol dne 14. 4. 2016 bylo přijato 10 hlasy SOS usnesení, které se týkalo přijetí Statutu tiskovin MČ Praha – Suchdol. Proti byli zastupitelka paní Žilková Stropnická a zastupitelé Zoubek, Bor a Vavřík.

Vavřík: Snaha o cenzurování opozičních zastupitelů v Suchdolských listech
Foto: praha.eu
Popisek: Brandejsovo náměstí v Suchdole

Jak nám bylo sděleno zastupitelkou SOS paní Ing. Minárikovou Hrobskou, důvodem pro přípravu a přijetí Statutu tiskovin MČ Praha Suchdol je obsah článků opozičních zastupitelů, které obsahovaly „spoustu zavádějících informací a nepravdivé osočování určitých osob“.

Čtyři zastupitelé (Žilková, Zoubek Bor a Vavřík) doporučovali, aby na základě právních analýz byl statut Tiskovin prodiskutován zastupiteli řádně a zodpovědně v delším časovém horizontu a byly vzaty v úvahu odborné názory. Tak, aby v důsledku nedocházelo k cenzurování názorů občanů a členů zastupitelstva.

Ptáme se tedy zastupitelů SOS, které to byly zavádějící informace a nepravdivé osočování určitých osob. Na to nám nikdo z SOS není schopen konkrétně a jasně odpovědět a tak SOS přistoupilo k cenzuře opozičních zastupitelů v novinách, které jsou vydávány za obecní peníze a mají sloužit všem obyvatelům Suchdola. SOS si zvyklo, že v posledních letech Suchdolské listy sloužily jako hlásná trouba úspěchů pana starosty Petra Hejla a party SOS. Suchdolské listy obdivovaly pouze jejich hrdinný boj proti zájmu ostatních obyvatel Prahy reprezentovanými Zastupitelstvem Hlavního města Prahy, kterého jsme součástí.

Po vydání Suchdolských listů č. 1/2016, kdy byla rozhodnutím redakce zveřejněny příspěvky opozičních zastupitelů, kteří reagovali na předchozí vyjádření, přijatý Statut omezuje možnost vyjádření – omezením zdánlivě spravedlivým. Podle čl. 4 je zaručený prostor pro sdělení a stanovisko členů Zastupitelstva MČ stanoven na 0,5 strany pro každý politický subjekt. Tento požadavek chápeme jako skrytou snahu cenzurovat stanoviska opozičních zastupitelů.

Pro úplnost přikládáme citaci z právního názoru advokáta pana JUDr. Františka Vyskočila Ph.D., kterému jsme navrhovaný Statut tiskovin MČ Praha – Suchdol dali k posouzení. Celé toto vyjádření je možno dohledat v Příloze 6 k zápisu z 9. Zasedání zastupitelstva

„Vydavatel periodického tisku územního samosprávného celku je povinen poskytovat objektivní a vyvážené informace o územním samosprávném celku a poskytnout přiměřený prostor pro uveřejnění sdělení, které vyjadřuje názory členů zastupitelstva územního samosprávného celku, týkající se tohoto územního samosprávného celku.

Toto ustanovení tak ukládá vydavateli, mimo jiné, aby zajistil přiměřený prostor pro uveřejnění sdělení členů zastupitelstva územního samosprávného celku.

Sdělení a stanoviska zastupitelů by neměla být zkracována, jelikož se jedná o důležitou složku komunikace s voliči a občany MČ. Navíc, právě taková komunikace je nesporně jedním z klíčových úkolů periodik samosprávných celků. Přitakáním navrhovanému restriktivnímu přístupu by lokální periodika ztrácela svůj význam a smysl.

Konkrétně vymezený limit tiskové strany v tomto případě tak hodnotíme jako zjevně odporující tiskovému zákonu. Lze se důvodné obávat, že navrhovaná úprava statutu má vést k omezování projevů opozičních zastupitelů.“

Ivan Vavřík

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL