Vinklátová (SLK): Není nikdo, kdo by o hroby pečoval

21.11.2019 8:39

Co s opuštěnými hroby po Němcích? Porada napoví.

Vinklátová (SLK): Není nikdo, kdo by o hroby pečoval
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Opuštěné německé hroby na hřbitovech — téma, které je v pohraničí aktuální i bezmála 80 let po odsunu původních obyvatel. Právě jím a provozováním veřejných pohřebišť obecně se bude zabývat pracovní porada se zástupci obcí Libereckého kraje, která se uskuteční v pondělí 9. prosince od 9 hodin v multimediálním sále budovy Krajského úřadu Libereckého kraje.

V programu vystoupí jednotlivci, ale i spolky, které mají zkušenosti s obnovou německých hrobů a to nejen v Libereckém kraji, ale například na Chomutovsku. Na závěr se představí i spolky, které nabídnou obcím pomoc s řešením problematiky opuštěných německých hrobů.

„Právě v oblasti bývalých Sudet se téma německých hrobů týká každé obce či města. Samozřejmě je poznáte ihned po vstupu na hřbitov, protože v naprosté většině není, kdo by o ně pečoval. I přes pohnutou historii ale stále mluvíme o lidech, kteří tu žili. Je dobře, že existují spolky, které se o ně starají. Jejich zkušenost může být pro ostatní inspirativní,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zástupci ministerstva pro místní rozvoj přiblíží změny v legislativě, které musí obce v souvislosti s novelou zákona o pohřebnictví provést do září roku 2020, a obeznámí účastníky o tom, jak postupovat při výkonu sociálních pohřbů. Poté zástupci památkové inspekce ministerstva kultury seznámí zástupce obcí s památkovou ochranou hřbitovů v souvislosti s jejich provozováním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.