Vláda: Česká republika se připojila k další fázi sankcí EU vůči Rusku

30.07.2014 10:53

V úterý 29. července přijala Evropská unie tvrdší sankce vůči Ruské federaci. Nové sankce vycházejí z opatření doporučených v závěrech mimořádné červencové Evropské rady a cílí především na obchody s vojenským zbožím a omezení financování ruské ekonomiky.

Vláda: Česká republika se připojila k další fázi sankcí EU vůči Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády právě začalo

 „Rusko bohužel nevyužilo možnosti přestat po sestřelení malajsijského letounu zásobovat povstalce těžkými zbraněmi a hledat důsledně mírové řešení krize na východní Ukrajině. Ani po této tragické události, která si vyžádala velké množství nevinných civilních obětí, není na ruské straně vidět ochota začít s Ukrajinou jednat o snížení napětí. Při jednání o podobě nových sankcí postupovali zástupci České republiky tak, aby pomohli udržet jednotný postup celé EU vůči Rusku a současně ochránili co nejvíce tuzemskou ekonomiku a pracovní místa. Je dobře, že sankce nemají plošný hospodářský charakter a cílí na omezený okruh oblastí. Věřím, že další sankční opatření už nebudou potřeba a že převáží rozum a diplomacie. Ani pro Evropskou unii, ani pro Rusko není do budoucna výhodné, abychom se dostali do vleklé obchodní války a aby na východní hranici Ukrajiny vyrostla nějaká nová hospodářská či politická železná opona,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Podoba a rozsah sankcí se v minulých dnech intenzivně projednávaly na půdě Evropské unie. Cílem debaty bylo co nejrychleji zareagovat na aktuální situaci, kdy Rusko nepřispívá k uklidnění konfliktu na východě Ukrajiny. Sankce jsou zaměřeny především na oblast vojenského průmyslu a financování nových investic. Přijatá opatření se týkají pouze nových kontraktů, nikoliv již uzavřených smluv

Česká vláda během vyjednávání úspěšně prosazovala, aby sankce nedopadly na obchod s civilním zbožím a týkaly se pouze vojenských dodávek. Vzhledem k tomu, že Česká republika se ve vztahu s Ruskem soustředí primárně na civilní dodávky (viz přiložená tabulka), nově dohodnuté sankce nebudou mít žádný zásadní vliv na českou ekonomiku.

Přijaté sankce se konkrétně zaměřují na oblasti:

·    přístupu ruských státem vlastněných bank na kapitálové trhy

Omezení se vztahuje na obchodování s dluhopisy, akciemi, které mají splatnost vyšší než 90 dní a byly vydány významnými ruskými finančními institucemi založenými v Rusku, kde má stát podíl minimálně 50 %, jedná se o pět bank.

·    obchodu se zbraněmi

Zákaz obchodování se zbraněmi do/z Ruska, a to i v případě, že uvedené zboží nepochází z území členských států EU. Sankce se nevztahují na případy dodávek náhradních dílů a servisu nezbytného pro údržbu již existující výzbroje v EU.

·    vývozu zboží dvojího užití

Zakázáno je obchodování se zbožím dvojího užití určeného pro vojenské využití v Rusku či vojenskému koncovému uživateli v Rusku, a to i v případě, že uvedené zboží nepochází z území členských států EU. Zákaz se nevztahuje na civilní dodávky zboží, ani na zboží určené smíšenému příjemci.

·    vývozu citlivých technologií

Možný zákaz vývozu technologií určených pro hlubinný průzkum a těžbu ropy, arktický průzkum a těžbu ropy či projekty těžby ropy z břidlic v Rusku.  O autorizaci k vývozu bude rozhodovat příslušný orgán státní správy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…