Vláda schválila Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014-2020

14.07.2014 18:31

Vláda dne 14. července schválila Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014-2020 (OP PIK), který předložil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Pro podporu českých podnikatelů je v tomto operačním programu připraveno zhruba 116 mld. Kč.

Vláda schválila Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014-2020
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

OP PIK je základním programovým dokumentem Ministerstva průmyslu a obchodu pro čerpání finančních prostředků z Evropského fondu pro regionální rozvoj v programovém období kohezní politiky EU 2014-2020. Pro podporu českých podnikatelů je v tomto operačním programu připraveno 4 316 mil. eur, což v přepočtu představuje zhruba 116 mld. Kč.

Cílem OP PIK 2014 – 2020 je dosažení konkurenceschopné a udržitelné ekonomiky založené na znalostech a inovacích. Program je proto zaměřen na podporu českých firem s potenciálem posunout technologickou hranici ve svém oboru, přičemž důraz bude kladen na rozvoj podnikových výzkumných, vývojových a inovačních kapacit a jejich propojení s okolním prostředím. Dále na rozvoj podnikání a inovací malých a středních podniků v oborech s nižší znalostní intenzitou, kde se podpora soustředí zejména na realizaci nových podnikatelských záměrů včetně rozvoje služeb vedoucích ke zvýšení konkurenční výhody malých a středních podniků v mezinárodním prostředí.

"Malé a střední podniky mají zásadní potenciál pro rozvoj národního hospodářství. Ministerstvo průmyslu a obchodu se proto snaží maximálně napomoci tomu, aby byly úspěšné a konkurenceschopné na domácích i zahraničních trzích. Prostřednictví poradenství státu, zejména pak služeb agentury CzechTrade a dalších aktivit, jim budeme v maximální míře pomáhat, aby úspěšně čerpaly tyto evropské peníze a rozvíjely tak své podnikání," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Dále se program zaměřuje na posun k energeticky účinnému, nízkouhlíkovému hospodářství spočívajícím především ve zvyšování energetické účinnosti podnikatelského sektoru, využívání obnovitelných zdrojů energie, modernizaci energetické infrastruktury a zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin. V neposlední řadě pak na usnadnění rozvoje podnikání, služeb a přístupu ke službám státu prostřednictvím vysokorychlostního přístupu k internetu a širší nabídkou služeb informačních a komunikačních technologií, neboť konkurenceschopnost informační společnosti je založena právě na efektivním využívání moderních služeb ICT.

Nový operační program MPO navazuje na úspěšnou realizaci předchozích dvou operačních programů v působnosti MPO, a to Operačního programu Průmysl a podnikání (2004-2006) a Operačního programu Podnikání a inovace (2007-2013). V rámci nového OP PIK budou podporovány projekty v progresivních odvětvích, jako je především oblast inovačního a trvale udržitelného podnikání. V souladu s pravidly kohezní politiky programového období 2014 - 2020 však bude navíc respektován tzv. koncept inteligentní specializace, který zdůrazňuje spolupráci vědecko-výzkumného sektoru a podnikové sféry, a to v těch odvětvích, v rámci kterých Česká republika disponuje vhodnými předpoklady pro tvorbu a transfer inovací.

OP PIK byl na MPO připravován na principu partnerství, tj. v úzké spolupráci jak s dalšími resorty státní správy ČR, tak s hospodářskými a sociálními partnery MPO, formou projednávání v rámci Platformy MPO pro přípravu OP PIK a v rámci několika kol kulatých stolů s partnery, zejména partnery z řad podnikatelské sféry.

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost bude po schválení vládou ČR předložen ke schválení Evropské komisi. MPO jako Řídící orgán OP PIK předpokládá ukončení vyjednávání programu s Evropskou komisí ve 4. čtvrtletí 2014. MPO předpokládá, že na podzim 2014 předloží ke schválení vládě v souladu se zákonem o podpoře malého a středního podnikání jednotlivé programy podpory tohoto operačního programu tak, aby po jejich schválení vládou mohly být připraveny první výzvy k předkládání projektů. Snahou MPO je vyhlásit první výzvy ve 4. čtvrtletí 2014, ale tento termín se bude odvíjet od průběhu a výsledků jednání s Evropskou komisí.

Vláda dnes rovněž schválila MPO předkládané odůvodnění významné veřejné zakázky "Nákup 40.000 m3 leteckého petroleje do nouzových zásob", který byl předložen v souladu se zákonem o veřejných zakázkách ve spolupráci se Správou státních hmotných rezerv. Veřejnou zakázkou bude zajištěno zásobování Ministerstva obrany pohonnými hmotami pro účely Armády ČR. Tyto pohonné hmoty jsou součástí nouzových zásob ropy a ropných produktů. Nákup leteckého oleje bude realizován formou otevřeného řízení a bude financován z mimorozpočtových prostředků SSHR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.