Vondrák: Pravomoc rozhodnout v případě rovnosti bodů bych nechal řediteli školy

26.10.2023 19:05

Projev na 80. schůzi Poslanecké sněmovny 26. října 2023 k školskému zákonu

Vondrák: Pravomoc rozhodnout v případě rovnosti bodů bych nechal řediteli školy
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ivo Vondrák

Dobré dopoledne, dámy a pánové.

Začnu známým citátem Alberta Einsteina - Bůh nehraje v kostky. A je tu jedna věc, kterou já bych chtěl v rámci tohoto zákona nebo této novely tady otevřít, a ne z pohledu toho, že bych byl proti tomuto zákonu, proti této novele, myslím si, že je potřeba ji přijmout a hledat řešení, která budou pomáhat. Ale jde o to, že v § 17 odst. 1 v případě rovnosti bodů rozhoduje los. Já se přiznám, že to neslyším rád. Myslím si, že bych spíš tu pravomoc o tom, rozhodnout v případě rovnosti bodů nechal řediteli té školy.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17075 lidí

Já si myslím, že tady zaznělo už v rámci úvodního slova pana zpravodaje, že my tady máme možnost, aby se pan ředitel nebo ředitelka podívali na ty výsledky studia daného studenta. A přiznám se, že já, když jsem byl děkanem a v podstatě jsem rozhodoval o tom, kdo bude přijat, nebo nepřijat ke studiu, tak jsem se vždycky díval při odvoláních na to, kde ten student studoval, na které střední škole a s jakým výsledkem. Myslím si, že to je přirozené.

My teď (v) této novele v podstatě dáváme všanc osudy dětí tím, že se o nich bude losovat. Já vím - já bych nekrčil rameny, to je velmi nebezpečná věc. A to je, prosím, problém celé digitalizace. Jestli vysuneme všechny tyto rozhodovací pravomoci do nějaký žebříčků, tak samozřejmě se dostáváme do situace, že i nesmírně nadaný student, který může selhat při přijímačkách - a může - se dostává do situace, že v podstatě o něm rozhodne los.

Jak říkám, chápu společenskou potřebu této novely, proto také budu hlasovat pro tento zákon, ale doporučuji, abychom vyhodnotili pečlivě, kolikrát k této situaci došlo, a řekněme si na rovinu, ono to totiž není jenom o tomto zákonu, my v celé řadě případů jsme - o nás rozhoduje náhoda a není to úplně to pravé ořechové, já bych tu pravomoc nechal řediteli školy. Ale dejme tomu šanci, nechme to proběhnout, chápu ten časový tlak, který tady máme. Já jenom - a skončím tím, co jsem začal - Bůh nehraje v kostky, i když se Albert Einstein v tomto zmýlil, protože kvantová fyzika se stala jednou z dominujících oblastí fyziky, ale domnívám se, že bychom měli být s tímto velmi opatrní.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy