Votava (ČSSD): Konec rozkrádání státu

29.09.2013 21:32

S korupcí jsme v posledních několika letech v naší zemi stále více a více konfrontováni. Česká republika se v žebříčku Indexu vnímání korupce 2012 umístila na 54. místě ze 176 zemí světa!

Votava (ČSSD): Konec rozkrádání státu
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

To je údaj naprosto alarmující a odráží to celkový stav státní správy a také „protikorupční" politiku pravicových vlád. Kauzy vykazující korupční chování zasahují nejvyšší patra politiky, vládní činitele nevyjímaje. Bohužel veřejnost se stále nedozvídá, že by někteří z jejich účastníků nebo ti, kteří tomu napomáhali, byli také hnáni k odpovědnosti. Nejen že stát tunelováním veřejných zdrojů přichází o stamiliardy ročně, ale korupce výrazně podkopává důvěru v politický systém, ve státní instituce a jejich představitele. Vede to také u našich občanů ke ztrátě víry v možnost prosazení spravedlnosti.

Vládní pravicová garnitura vedená ODS za posledních 7 let vždy jen proklamovala boj s korupcí. Svým „nevládnutím“ však sama umožnila tunelování a tedy rozkrádání státu i tím, že se uzavíraly nehospodárné a korupčním jednáním ovlivněné  veřejné zakázky, kdy veřejné prostředky plynuly do kapes korupčníků nebo se realizovaly investice, které ve skutečnosti nikdo nepotřeboval. Vlastně potřeboval – jen ke svému obohacení. Takovým posledním příkladem jsou známé sKarty. Podle expertních odhadů jen v důsledku korupce při zadávání veřejných zakázek každý občan ročně korupčníkům přispěje více než tisícikorunou.

Korupce ale souvisí i s šedou ekonomikou. Šedá ekonomika v ČR se odhaduje na více jak 500 miliard korun ročně. To je pro představu skoro polovina našeho státního rozpočtu! Roční daňové úniky jsou 150 až 200 miliard! A tyto peníze samozřejmě chybí ve státním rozpočtu a následně i v rozpočtech krajů a  obcí. Chybí nám tak více prostředků na silnice, zdravotnictví, sociální věci a na řadu dalších veřejných služeb pro naše občany. Zhruba 180 miliard ročně odtéká z Česka do zahraničí v podobě vyplácených dividend zahraničním vlastníkům firem. Odliv peněz z Česka zvyšuje i trend přesouvat společnosti do daňových rájů místo toho, aby podporovaly růst naší ekonomiky.

Řadu opatření v boji s korupcí a s daňovými úniky jsme již v Parlamentu navrhovali, bohužel jako opozice jsme je nemohli prosadit, nebyla ze strany vládnoucí pravicové koalice vůle. A co s tím? Je třeba dořešit problematiku zadávání veřejných zakázek a jejich veřejnou kontrolu, prosadit zveřejňování smluv uzavíraných veřejnou správou na internetu, zrušení listinných akcií na doručitele či rozšíření pravomocí NKÚ ke kontrole veškerých výdajů veřejných rozpočtů. V daňové oblasti zavést registrační pokladny s fiskální pamětí, minimalizovat daňové úniky skrze daňové ráje, omezovat Švarc systém, zavést majetková přiznání. Cílem musí být také výrazné zlepšení výběru daní, ale i posílení daňových příjmů státu. Ne na úkor většiny domácností, ale například zdaněním hazardu, zavedením progresivní daně z příjmu, či zavedením druhé vyšší sazby daně pro velké firmy v energetickém, telekomunikačním a finančním sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …