Vystrčil (ODS): Maturita z matematiky

25.06.2020 22:08

Končí první polovina června a v Senátu jsme právě většinově odhlasovali zrušení povinné maturity z matematiky. Předpokládám, že většina studentů jásá, konečně je jasno a navíc celá řada z nich si oddechla.

Vystrčil (ODS): Maturita z matematiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Přiznávám, že jako bývalý učitel matematiky a fyziky jsem z celého „cirkusu“ okolo matematiky a maturity z matematiky rozpačitý. Jsem totiž přesvědčen, že matematika je jazykem, který, když člověk zvládne, tak potom významně zvyšuje svoji šanci zvládnout se ctí celou řadu životních situací. A nemám nyní na mysli jenom půjčku v bance, vyjednání hypotéky nebo třeba obyčejný nákup.

Matematika nás totiž učí kritickému myšlení, učí nás rychleji a přesněji rozlišit pravdu od lži, realitu od fabulace, výmysl od skutečnosti. Matematika nás učí nalézt chybu v řadě za sebou jdoucích a na sebe rádoby logicky navazujících vět. Matematika je nástrojem, který dlouhodobě, úspěšně a přesně popisuje realitu a je jedno, zda se jedná o účetnictví firmy, stav konta v bance, míru zadlužení nebo třeba pravděpodobnost výhry v nějaké loterii nebo sázce.

Osobně jsem však bohužel při studiu způsobu nastavení současné maturitní zkoušky z matematiky dospěl k názoru, že to šlo obtížně udělat hůře. A tak se vlastně tomu odporu proti povinné maturitě z matematiky nakonec ani nedivím. Zároveň jsem ale přesvědčen, že by bylo velmi nebezpečné na matematickou gramotnost rezignovat. Velmi bych se proto přimlouval za zavedení povinných výstupních testů ze základní školy a uvažoval bych o dobrovolné možnosti testování úrovně znalosti matematiky i na školách středních.

Také je velmi důležité matematiku popularizovat a zejména dobře učit. Víte například, že nejmenší dokonalé číslo je číslo 6? Dokonalé číslo se pozná tak, že je součtem všech svých dělitelů kromě sebe samého (6 = 1 +2 +3). Kdo z Vás nalezne bez internetu a počítače další dokonalé číslo do tří minut, může být na sebe pyšný a já se s ním v Senátu rád osobně potkám. Stačí, když mi napíšete o svém úspěchu email.

Zveřejněno v červnovém čísle (6/2020) Novin Kraje Vysočina.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

18:14 Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k Andreji Babišovi a EU.