Zahradil (ODS): Češky a Češi chtějí českou korunu podržet

21.05.2014 17:23

Petici pro korunu vlastnoručně podepsalo 42 380 lidí.

Zahradil (ODS): Češky a Češi chtějí českou korunu podržet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

Petici pro korunu vlastnoručně podepsalo celkem 42 380 lidí. Všechny podpisy signatářů dnes do Senátu donesl průvod, který se zastavil také na Úřadu vlády a v Poslanecké sněmovně, kde symbolicky předal obří makety české koruny. Spolu s elektronickými podpisy na www.peticeprokorunu.cz Petici pro korunu podpořilo 65 843 lidí a 64 598 si ji oblíbilo na Facebooku.

"Petici pro korunu podpořilo víc než tisíc lidí denně,“ konstatuje Jan Zahradil, 1. místopředseda ODS a jednička kandidátky do Evropského parlamentu. „Je jasné, že si Češky a Češi chtějí českou korunu podržet a nesouhlasí s kroky vlády, která navzdory očekáváním voličů a v rozporu s našimi hospodářskými zájmy pospíchá s tím, abychom co nejrychleji nahradili českou korunu eurem,“ říká Zahradil.

V čele průvodu, který nesl podpisy signatářů petice do Senátu, nesli jeho účastníci tři makety české koruny v nadživotní velikosti. Jednu z nich předali i do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka. Ten slíbil, že petici projedná i Poslanecká sněmovna, ačkoli to není její povinnost. „Korunami jsme chtěli symbolicky zdůraznit, že bychom se měli držet naší koruny, protože přijetí eura pro nás v tuto chvíli není výhodné,“ vysvětluje Jan Zahradil.

Samu petici, která volá po tom, aby vláda vyjednala trvalou výjimku umožňující nepřijmout euro, pokud s tím nebudou občané souhlasit v jednorázovém speciálním referendu, v Senátu převzal Přemysl Sobotka, místopředseda horní komory parlamentu. Předání podpisů nemělo jen symbolickou hodnotu – Senát je povinen zabývat se každou peticí, která získá přes deset tisíc podpisů. Tento počet petice překročila několikanásobně.

Petice pro korunu v číslech

Petici pro korunu vlastnoručně podepsalo během 52 dnů od jejího spuštění každý den v průměru 815 lidí. Za každý týden tak pod ní přibylo 6 055 podpisů. Spolu s elektronickými podporovateli počet signatářů přibýval tempem 1 266 lidí denně a podobný počet si Petici denně oblíbil na Facebooku. Každá z maket koruny má v průměru 160 centimetrů, váží 7 kilogramů a je vyrobena z tvrzeného polystyrenu.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…