Zahradil: Think tank Evropské hodnoty jen znejasňuje představy o práci v EP

21.09.2013 9:42

Vyjádření ke studii think tanku Evropské hodnoty.

Zahradil: Think tank Evropské hodnoty jen znejasňuje představy o práci v EP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil

Seznámil jsem se dnes s výsledky analytické studie think-tanku Evropské hodnoty nazvané "Jak pracovali čeští europoslanci v uplynulém období?". Konstatuji, že této práci chybí jakýkoli hlubší vhled či pokus o kvalitativní analýzu práce europoslanců, což prokazuje špatnou orientaci autorů v problematice Evropského parlamentu. Bez takové kvalitativní analýzy budou podobné pokusy vždy jen interpretací parlamentní statistiky s velmi nízkou vypovídací hodnotou.
 
Nabízím tři příklady:
 
1) Pokud jde o počet projevů europoslanců na plénu, autoři již tradičně nejsou schopni rozlišit mezi skutečným parlamentním projevem a například "explanation of votes" neboli vysvětlením hlasování. "Vysvětlení" je přitom pomůckou, kterou si mnozí europoslanci přifukují svou parlamentní statistiku a nemá charakter regulérního projevu.
 
2) Pokud jde o zpravodajské zprávy europoslanců, autoři studie opět nedokázali kvalitativně odlišit náročnost jednotlivých zpráv. Dělat zpravodaje složitému legislativnímu aktu je práce, která může zabrat i několik let a lze se k ní dostat třeba jen jednou za celé volební období. Naproti tomu tzv. zprávy z vlastní iniciativy bývají nezřídka jednoduchým slohovým cvičením, jejichž příprava a schválení může zabrat nejvýše několik měsíců a lze je tak opět použít k vylepšení statistiky.
 
3) Počet podaných pozměňovacích návrhů úzce souvisí s členstvím europoslance v konkrétním výboru. Výbor, který má náročnější agendu, bude logicky pro své členy znamenat větší pole působnosti pro podávání většího počtu pozměňovacích návrhů, než výbor s méně objemnou agendou. Ani toto nejsou autoři studie schopni zohlednit.
 
Ve výčtu podobných nedostatků by se dalo pokračovat, přičemž údaje potřebné k jejich odstranění jsou veřejně dostupné. Závěrem lze tedy konstatovat, že práce think-tanku Evropské hodnoty nesplňuje náročnější analytická kritéria a poskytuje značně povrchní a zkreslený obraz práce europoslanců.
 
Je nepochybné, že k dalším interpretačním posunům dojde v médiích, čehož důkazem jsou i první titulky (ČT: "Čeští europoslanci propadli"). Tato studie tedy přispěje spíše k dalšímu zmatení a znejasnění představ o činnosti Evropského parlamentu, než aby probudila zájem veřejnosti o Evropskou unii a nabídla pravdivý obraz Evropského parlamentu.

Ing. Jan Zahradil
 předseda poslaneckého klubu EP
 1. místopředseda oblastního sdružení

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Adámková (ANO): Vyškrtnutí chráněného distribučního systému nahrává monopolním strukturám

23:08 Adámková (ANO): Vyškrtnutí chráněného distribučního systému nahrává monopolním strukturám

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech