Zdechovský (KDU-ČSL): Evropský systém včasného varování by měl zachránit unesené děti

25.02.2016 14:15

Poslanci Evropského parlamentu z různých frakcí v čele s českým europoslancem Tomášem Zdechovským (EPP) se zasazují o vylepšení systému včasného varování pro záchranu dětí, jak v členských státech EU, tak celkově na území Evropy.

Zdechovský (KDU-ČSL): Evropský systém včasného varování by měl zachránit unesené děti
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Jeho snahou je silnější a lepší přeshraniční spolupráce a také lepší spolupráce mezi státy v otázce prosazování práva, podobně jako navrhuje organizace Amber Alert Europe, pod jejíž hlavičkou již systém pro záchranu unesených dětí v současné době funguje.

„Já sám mám tři děti, takže se dokážu vžít do situace zoufalého rodiče, který se snaží najít své ztracené dítě. Určitě bych v takovém případě využil všechny dostupné prostředky, abych svého potomka v co nejkratší době našel,“ vysvětluje důvody pro svou iniciativu poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský.

„Mechanismus varování pro záchranu dětí prokazatelně funguje a zachránil život již nejednomu unesenému dítěti. Domnívám se, že je více než žádoucí tento systém co nejvíce rozšířit a prohloubit spolupráci mezi evropskými státy v oblasti pátrání po unesených dětech,“ dodal europoslanec, který dlouhodobě spolupracuje například s Bílým kruhem bezpečí, který pomáhá obětem trestných činů.

Čísla pohřešovaných dětí jsou naprosto alarmující

Každý rok je v EU nahlášeno 250 000 případů pohřešovaných dětí. Pokud je dítě uneseno a zavražděno, v 76 % případů se tak stane během tří hodin od únosu. Hledání ohroženého pohřešovaného dítěte se často zastaví na vnitřních hranicích. Ovšem 37,5 % Evropanů žije v pohraničních oblastech, což následně velmi komplikuje hledání ztraceného dítěte.

Pokud  je veřejnost požádána, aby pomohla při hledání pohřešovaného dítěte, které je bezprostředně ohroženo vážným nebezpečím, je zásadně důležité, aby se tak stalo co nejdříve. Již v šestnácti zemích je umístěn systém pro záchranu dětí. Zatím byl nejméně jednou použit v osmi z nich a to také i v České republice, kde došlo k záchraně dítěte.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…