Zdechovský (KDU-ČSL): Kritika norského Barnevernetu zazní v Rakousku i na půdě Rady Evropy

23.09.2016 14:29

Dnes, 23. září 2016, pořádá rakouské rádio ERFplus sympozium nazvané „Save the children“ věnované porušování lidských práv norskou sociální službou Barnevernet.

Zdechovský (KDU-ČSL): Kritika norského Barnevernetu zazní v Rakousku i na půdě Rady Evropy
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Upozornit chce na systémové chyby při ochraně dětí, časté neoprávněné odebírání dětí, rozdělování sourozenců a trvalé umísťování dětí k pěstounům.

„O akci jsme se dozvěděli díky rozšiřující se síti kontaktů mezi jednotlivými zeměmi a postiženými rodinami. Bude pro nás dobrou příležitostí seznámit se s dalšími konkrétními příběhy, i když s detailní znalostí případu Evy Michalákové a dalších už nás jen tak nic nepřekvapí. Norsko bohužel dál ignoruje rostoucí mezinárodní kritiku a odmítá uznat a napravit zjevné porušování práv dětí a rodin ze strany své sociální služby,“ komentuje akci europoslanec Tomáš Zdechovský, který rodinám odebraných dětí dlouhodobě pomáhá a upozorňuje na nepřijatelné praktiky Barnevernetu.

Podle informací zveřejněných rádiem ERFplus budou mezi řečníky například Tor Berglid z norské organizace Barnets Beste pomáhající postiženým rodinám a také samotní rodiče, kteří hledají pomoc mimo Norsko. Mezi nimi například Amy Jakobsen z USA, které vzali 18 měsíčního ještě částečně kojeného syna, protože měl 0,4 kg podváhu, norská matka Nadia Bekkelund, které odebrali z čistě preventivních důvodů půlročního syna, protože v době, kdy sama byla odebrána rodičům a staral se o ni Barnevernet, brala drogy. Pozvání přijali dále advokát Sverre Skimmeland, který zastupuje rodiče v 50 individuálních případech, psycholožka Lena Hellblom Sjögren či štrasburský právník Laurence Wilkinson. Debata začne v 17:30 a bude možné ji sledovat online přes youtube kanál „Save the children“.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy obdrželo seznam 60 kauz sporných případů

Tento týden také v Paříži Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) projednává rezoluci o nalezení rovnováhy mezi nejlepším zájmem dítěte a potřebou udržet rodiny pohromadě, včetně zprávy iniciované rumunským senáterem Ben-Oni Ardeleanem o porušování standardů Rady Evropy norským Barnevernetem. Zpráva má obsahovat doporučenou právní reformu pro Norsko a další země s podobným systémem péče o děti.

„Vážnost situace potvrdila oficiálním dopisem i slovenská delegace v Radě Evropy, která upozornila na případ malé Maxine, známý díky českým médiím i u nás. Přestože v březnu tohoto roku norský soud nařídil její bezodkladné vrácení, Barnevernet se odvolal a dítě dál vyrůstá u pěstounů. Česká delegace se k mému zklamání k iniciativě slovenských kolegů nepřidala,“ doplnil Tomáš Zdechovský. Ten pro uvedené jednání připravil seznam šedesáti konkrétních kauz. Z něj mimo jiné vyplývá, že biologické vazby Barnevernet vůbec nezajímají, jako důvod k odebrání postačí i obava z trvalého vycestování rodiny do jiné země. Zdůraznil také fakt, že více než polovina sourozenců žije u pěstounů odděleně. Přistoupí-li se k odebrání dětí, fakticky norské úřady vůbec nepočítají s tím, že by někdy mohly být vráceny do péče rodičů, byť norský zákon s takovou možností formálně počítá.

Názor českého zástupce na problematiku není znám

„Rada Evropy se v minulosti jasně vyjádřila, že je nutné na prvním místě podporovat biologickou rodinu dítěte a jakékoliv umístění dítěte mimo rodinu má být pouze po dobu nezbytně nutnou, kdy by se mělo zkusit vše pro obnovení rodinného života. Případní pěstouni by navíc měli být přednostně vybírání z řad příbuzných dítěte,“ říká ve svém podání adresovaném Parlamentnímu shromáždění Rady Evropy vedoucí slovenské delegace Olga Nachtmanová.

Situaci týkající se odebírání dětí v členských státech Rady Evropy z důvodů, které jsou v evidentním rozporu s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva, dlouhodobě monitoruje a kritizuje také právní zástupkyně Slovenské republiky před ESLP Marica Pirošíková. Názor českého právního zástupce před ESLP Víta Schorma na danou problematiku není znám.

V sobotu 24. října odvysílá svůj sběrný dokument o Barnevernetu francouzská televize Arte, která naváže na obsáhlé reportáže v dalších světových médiích, jako je BBC, německá Deutsche Welle, australská televize SSB Dataline a další.

Více informací o dokumentu francouzské televize Arte
Více informací o sympoziu ve Vídni -  on-line přenos

Převzato z profilu.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…