Zdechovský (KDU-ČSL): Podnikatele na Broumovsku trápí omezení na hraničních přechodech

28.06.2016 15:24

V sobotu 25. června jednal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v Broumově s podnikateli, které velmi trápí omezující opatření na hraničních přechodech po celé linii polských hranic, a také zvýšená zvýšená drobná kriminalita.

Zdechovský (KDU-ČSL): Podnikatele na Broumovsku trápí omezení na hraničních přechodech
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„Místní firmy musí každoročně žádat o výjimky, aby mohly jejich nákladní auta využít hraniční přechod. Tato administrativní zátěž jim ztěžuje podnikání a dokonce je ohrožuje. Firmy totiž uzavírají přeshraniční smlouvy na několik let a ty obsahují také sankce za nedodržené dodání na druhé straně,“ popsal stav na Broumovsku Zdechovský. Chce se obrátit na premiéra Sobotku a také na ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, aby se pokusili s Polskem dohodnout na dlouhodobém řešení, které by podpořilo jistotu místních podnikatelů a další investice do závodů.

Podnikatelé nechtějí žít v nejistotě

Zprůchodnění přechodů pro nákladní dopravu pomůže rozvoji regionu a také ulehčí přetíženým dopravním cestám. Podle Zdechovského dojde také k posílení příhraniční ekonomické spolupráce a naplnění myšlenky volného pohybu zboží, což je myšlenka, na které Evropská unie stojí.

„Jsme rádi, že nám poslanec Zdechovský pomůže v našem apelu na ministra a premiéra. Ukázali jsme mu přímo v místě problém, se kterým se potýkáme. Oceňuji, že si na nás o víkendu, kdy by mohl být s rodinou, udělal čas a osobně přijel. Věříme, že jeho apel bude slyšet,“ shrnul Jan Školník, předseda podnikatelského klubu Broumovska.

Na Broumovsku se jedná o přechody Otovice-Tlumaczow a Meziměstí (Starostín) – Golinsk, kde je třicet metrů před hranicí omezená tonáž na 6 tun. Stejné to je i z polské strany. K průjezdu je zapotřebí získání výjimky, která obnáší náročné jednání s policií, správou a údržbou silnic a dalšími orgány. Podnikatelé si také postěžovali na situaci v oblasti bezpečnosti. Nejvíce je trápí drobná kriminalita lidí ze sociálně vyloučených lokalit.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…