Zelení: Ministerstvo dopravy a SŽDC by měly přepracovat nový jízdní řád

19.11.2015 21:50

Strana zelených (SZ) nesouhlasí se změnami jízdního řádu, platného od 13. prosince 2015, který omezí zastavování některých mezinárodních vlaků v České Třebové a Kolíně.

Zelení: Ministerstvo dopravy a SŽDC by měly přepracovat nový jízdní řád
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

SZ žádá ministerstvo dopravy a Správu železniční dopravní cesty, aby svůj přístup přehodnotily a upravily jízdní řád tak, aby všechny mezinárodní vlaky kategorií railjet a EC v Kolíně i v České Třebové zastavovaly.

Podle nového jízdního řádu nebudou expresy kategorie railjet na trase Praha – Brno – Vídeň – Štýrský Hradec (Graz) a zpět zastavovat v Kolíně a expresy kategorie EC na trase Praha – Brno – Bratislava – Budapešť a zpět (až na jednu výjimku) nebudou zastavovat v České Třebové.

„Z kteréhokoliv místa České republiky by mělo být umožněno s minimem přestupů cestovat do zahraničí,“ uvádí obecnou zásadu dopravní politiky strany zelených Tomáš Tužín, vedoucí dopravní sekce SZ.

V daném případě by se umožnilo jak spojení do Rakouska potenciálním cestujícím z Kolína a jeho spádového území, tak i spojení na Slovensko a do Maďarska potenciálním cestujícím z České Třebové a jejího spádového území. „Je nelogické, aby mezinárodní vlaky railjet a ECKolínem nebo Českou Třebovou projížděly, když na Slovensku, v Maďarsku i v Rakousku ve srovnatelně velkých nebo dokonce menších městech zastavují – jmenovitě v Kútech, Nových Zámcích, Štúrovu, Vácu, Vyšegrádu, Brucku an der Mur či Kapfenbergu. Ministerstvo dopravy by proto mělo jízdní řád doplnit,“ říká Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených.

Projíždění Kolína a České Třebové by bylo odůvodnitelné, pouze pokud by tím byla zkrácena jízdní doba mezi Prahou, Pardubicemi a Brnem. To ale nový jízdní řád nepřináší.

„V Kolíně i v České Třebové mají být k mezinárodním vlakům zajištěny přípoje vlaků dálkových i regionálních. Díky vyšší četnosti spojení a přestupních návazností by byly podstatně zlepšeny možnosti cestování i u vnitrostátních spojů. Obyvatelé sídel ve spádovém území obou uzlů by získali častější a rychlejší spojení prakticky do celé republiky,“ uvádí Jakub Kutílek, předseda pardubické krajské organizace SZ a člen dopravní sekce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…