Zelení: Sobotka a Brabec vrací odpadovou politiku Česka o 20 let zpět

22.12.2014 20:08

Vláda dnes schválila vládní Plán odpadového hospodářství, kterým Sobotkův kabinet jako první v polistopadové české historii hodlá uplatnit zpátečnickou odpadovou politiku.

Zelení: Sobotka a Brabec vrací odpadovou politiku Česka o 20 let zpět
Foto: zeleni.cz
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

Návrh ministra Brabce snižuje cíl pro recyklaci z dosavadních 50 % na 35 % do roku 2024. Evropská komise přitom plánuje 70 % za 15 let. Strana zelených (SZ) je znepokojena obsahem Plánu a nesouhlasí se zvyšováním podílu energetického využívání odpadu na úkor recyklace.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ve strategickém dokumentu navrhuje vládě snížit cíl pro recyklaci komunálních odpadů z dosavadních 50 % na 35 % do roku 2024.Plán odpadového hospodářství je směrodatný pro hospodaření státu s odpady v následujících 10 letech. Recyklaci a třídění má nahradit spalování odpadů, které znečišťuje životní prostředí, ničí zdraví a znehodnocuje cenné suroviny. Zelení proto již dříve vyzvali vládu, aby se chovala jako moderní kabinet ve 21. století, který odpad v prvé řadě recykluje.

Česko přitom v recyklaci komunálních odpadů za zbytkem Evropy zaostává. V loňském roce recyklovalo 30 % komunálních odpadů, průměr v EU přitom překročil 40 %, několik západoevropských států zrecyklovalo dokonce 60 %[1]. Třídění a recyklace odpadu přináší nejvíce pracovních míst. Podle studie Evropské komise (EK) se pro stejné množství odpadu při recyklaci a třídění vytvoří 25krát více pracovních míst, než při skládkování a 8krát více než při spalování[2].

“Proč nechtít čistší vzduch, menší výdaje za odpady a více pracovních míst? Jedinou možnou odpovědí je snaha ministra Brabce podpořit spalovnické odvětví a firmy, které z toho budou těžit. Celá situace je o to absurdnější, že ministr Brabec ještě nedávno hovořil o 60 % recyklovaného odpadu. Přitom i cíl 50 % recyklovaného komunálního odpadu je dnes i v českých podmínkách zcela reálný. Důkazem je například Olomouc,” uvádí Ondřej Mirovský, expert zelených na životní prostředí a místostarosta MČ Praha 7.

“V Německu i jiných zemích se vytřídí a znovu využije více než 60 % odpadů, v Česku je to stále méně než polovina. Místo abychom se snažili o totéž jako úspěšné země, navrhuje ministr Brabec postavit nové spalovny. Zelení nesouhlasí s tím, aby se zvyšoval podíl spalování odpadů na úkor jejich materiálového využívání. Investice do lepšího třídění a recyklace vyčistí vzduch a vytvoří nová pracovní místa v regionech,” uvádí Jana Drápalová, zastupující předsedkyně zelených.

Poznámky:

[1] TZ Hnutí Duha - Skandál: Sobotkova vláda - jako první v historii ČR - chce snížit cíl pro recyklaci komunálních odpadů. Plán odpadového hospodářství projedná už v pondělí

http://hnutiduha.cz/aktualne/skandal-sobotkova-vlada-jako-prvni-v-historii-cr-chce-snizit-cil-pro-recyklaci-komunalnich

[2] Podle studie EK vytvoří recyklace 10 000 tun odpadů 250 pracovních míst, zatímco jejich spálení pouze třicet a skládkování dokonce jen deset. Hnutí DUHA: “Recyklace 2.0: Jak stát může snížit plýtvání surovinami” s odkazem studii EK: Podpora trvale udržitelného využívání zdrojů: Tematická strategie pro předcházení vzniku odpadů a jejich recyklaci, KOM (2005).

Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

  • SZ
  • Měníme klima v české politice!
  • městský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.