Zelení: Útoky na politickou pluralitu v Turecku musejí skončit

08.11.2016 7:37

Zelení ostře odsuzují útoky Erdoganova režimu na politickou opozici.

Zelení: Útoky na politickou pluralitu v Turecku musejí skončit
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Ty vyvrcholily pátečním zadržením spolupředsedkyně a spolupředsedy turecké opoziční Lidové demokratické strany (Halklarin Demokratik Partisi - HDP) Figen Yüksekdag a Selahattina Demirtaşe spolu s dalšími 11 členy parlamentu.

Turecký parlament na žádost prezidenta Erdogana v květnu schválil účelový zákon, který zbavil zákonodárce jejich imunity před trestním stíháním. Nyní toho využívá, když bez důkazů obviňuje představitele strany HDP z podpory terorismu. Bezprostředním důvodem k jejich zatčení bylo, že odmítli vypovídat ve věci smyšlených obvinění.

Místopředseda Strany zelených Petr Kutílek k tomu uvádí: “Strana zelených vyjadřuje své hluboké znepokojení nad umlčováním opozice v Turecku. Zelení si všímají rozsahu a závažnosti opatření přijímaných v návaznosti na zmařený pokus o puč. Svobodná média, nezávislou justici, autonomní vzdělávací systém a obecný respekt k lidským právům je třeba považovat za pilíře demokratického zřízení kterékoli země. Oklešťování občanských svobod a demontáž demokratického zřízení jsou proto v Turecku nepřijatelné a zelení je striktně odmítají.”

Během minulého týdne policisté zatkli spolustarosty Diyarbakiru. Ti byli, jako v mnoha dalších převážně kurdských obcích, později nahrazeni vládními pověřenci. Proběhla další velká vlna zatýkaní a propouštění úředníků a akademiků z důvodu podezření podpory Fethullaha Gülena, kterého vláda podezírá z organizování nezdařeného červencového puče. V Ankaře a Diyarbakiru proběhly policejní razie. V převážně kurdském jihovýchodě regionu Turecka byl vládou znemožněn přístup k sociálním sítím. Došlo k zakázání dalších opozičních, kurdských a levicových novin a tiskových agentur.

"Jsme přesvědčeni, že Evropská unie a její členské státy nemůžou i nadále k těmto událostem v Turecku přivírat oči v iluzi, že si tak udrží vratkou dohodu o migrantech a uprchlících. Hra s hodnotami podkopává naši důvěryhodnost. Máme povinnost pomáhat a podporovat demokratické síly v Turecku, které usilují o diplomatické řešení kurdské otázky, odmítají násilí a zastupují vůli voličů," říká Monica Frassoni, spolupřesedkyně Evropských Zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…