Zelení v Olomouckém kraji se vracejí do krajského zastupitelstva. Máme dva mandáty

08.11.2020 6:34

Strana zelených na regionální úrovni posiluje. V Olomouckém kraji kandidovala na kandidátce Spojenců – Koalice pro Olomoucký kraj, která získala 18,43 % a stala se součástí koalice, jež bude v příštích letech vést Olomoucký kraj.

Zelení v Olomouckém kraji se vracejí do krajského zastupitelstva. Máme dva mandáty
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Zelení se vrátili do krajského zastupitelstva, získali hned dva mandáty: pro učitelku Hanu Vackovou a překladatele Daniela Řezníčka.

Zelení v Olomouckém kraji spolupracují s KDU-ČSL dlouhodobě. Poprvé Koalice pro Olomoucký kraj kandidovala v roce 2012, pokračovala i o čtyři roky později. Strana zelených díky ní tehdy získala zastoupení v komisích a výborech – poradních a iniciativních orgánech kraje.

Letos se koalice rozšířila o TOP 09 a lokální hnutí Pro Olomouc. Spojenci zvítězili v Olomouci a celkově skončili jen těsně třetí, načež stali se součástí vládnoucí koalice. Do roku 2024 Olomoucký kraj povede koalice Pirátů a Starostů, Spojenců a Občanské demokratické strany. Nové vedení kraje bylo zvoleno na ustavujícím jednání zastupitelstva v pátek 30. října.

Výsledek voleb a následného vyjednávání Zeleným umožní podílet se na správě kraje. Zelení získali dva mandáty v zastupitelstvu a zastoupení v komisích a výborech kraje. „Letošní volby jsou pro Olomoucký kraj velkým zlomem. Věřím, že nová koalice přinese transparentní správu kraje a tolik potřebné změny kupředu,“ uvedla zastupitelka Hana Vacková s tím, že ona sama se hodlá věnovat zejména své oblasti školství. V ní budou mít Spojenci gesčního radního, Aleše Jakubce z TOP 09.

Pro druhého zeleného zastupitele Daniela Řezníčka bude prioritou péče o životní prostředí. „Musíme se mnohem intenzivněji začít starat o prostředí, ve kterém žijeme – o otevřenou krajinu, zemědělskou půdu a lesy. Budeme se snažit, aby kraj co nejvíce přispěl k zadržování vody v krajině a pomohl tak předcházet bleskovým povodním i náchylnosti krajiny k suchu. Zásoby pitné vody nejsou bezedné,“ dodal Řezníček.

Hana Vacková se navíc stane předsedkyní výboru pro rozvoj cestovního ruchu a Daniel Řezníček bude předsedou komise pro životní prostředí. Zeleným připadne i několik dalších řadových míst napříč spektrem komisí a výborů.

Kdo jsou zelení zastupitelé
Hana Vacková pracuje jako učitelka na Gymnáziu Hejčín v Olomouci. Hana vždy chtěla být učitelkou. Režim jí ale přístup na pedagogickou fakultu odepřel, a tak nejprve vystudovala ekonomii. Nakonec si ale cestu k vysněnému povolání našla. O problémech školství dlouhodobě píše články, zasedá i ve výboru pro vzdělávání zastupitelstva Olomouckého kraje.

Daniel Řezníček pracuje jako překladatel a obchodní zástupce IT firmy. Po maturitě na olomouckém Gymnáziu Hejčín odešel do Skotska, kde vystudoval politologii na University of Glasgow. Působí v Komisi městské části Olomouc-západ a Komisi cestovního ruchu Rady města Olomouce. Rád sportuje, aktivně se věnoval hokeji, fotbalu a kanoistice. Má pětiletého syna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): Princip jedné Číny

4:31 Filip (KSČM): Princip jedné Číny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v evrops…