Zeman (TOP 09): Město Jihlava prodává tak trochu trojského koně

03.08.2015 13:48

Otevřený dopis TOP 09 zastupitelům města Jihlavy ve věci prodeje pístovských kasáren

Zeman (TOP 09): Město Jihlava prodává tak trochu trojského koně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Vážení zastupitelé, strana TOP 09 si Vám tímto DOVOLUJE PŘEDLOŽIT tento otevřený dopis, týkající se  prodeje pístovských kasáren v Jihlavě.                                                                                  

V reakci na souhlas města (schválením Radou města) s prodejem jeho majetku, konkrétně areálu Pístovských kasáren soukromé osobě tedy panu Žižkovi, se strana TOP 09 silně vymezuje k takto lehkovážnému, neuváženému jednání v neprospěch rozvoje celého města Jihlavy.

Strategický kontext

Areál Pístovských kasáren představuje obrovský rozvojový potenciál pro Statutární město Jihlavu, a to v horizontu několika desítek let. S ohledem na stávající stavby a celkové umístění, však tento potenciál nemusí být tak zřetelný jako atraktivní pozemky v centru města, přesto je třeba vnímat toto území v kontextu významu Jihlavy jako krajské metropole.  Zejména uvědoměním si potřeby zajistit vyvážený rozvoj všech funkčních složek v rámci kraje Vysočina, je nutné přemýšlet o strategii využití této lokality, a to i v případě, že by současný aparát městských úředníků tento potenciál neviděl a nechal území deset let ležet ladem. S ohledem na zisk, myšleno finanční, tedy nabízených 8 mil. Kč pro městskou pokladnu, je možná ztráta v podobě hrozby podnikatelského zneužití těchto pozemků a staveb nedozírná.

V této souvislosti je nutné si uvědomit, že město neudělalo žádnou swot analýzu využitelnosti území a tudíž prodává tak trochu trojského koně, který má bohužel obrovskou šanci nejen ochromit technickou infrastrukturu souvisejícího území, ale má dokonce šanci položit město na lopatky v otázce sociálního rozvoje, sociální integrace a bezpečnosti samotného města.

Je potřeba začít vnímat jednu základní otázku rozvoje vycházející z psychologie bytí obecně. Pokud město nezajistí bezpečnost v urbánním prostoru, není možné cokoliv a kdekoliv rozvíjet, a to ani navzdory získaným miliardám z evropské unie. Pokud bude narušena bezpečnost veřejných prostorů, budeme žít pouze za zdmi svých betonových domů, vytvářet betonové nevyužívané pomníky čehokoliv (dětská hřiště, parky, cyklostezky apod.) a město jako takové zemře. Prodej Pístovských kasáren je obrovským rizikem, obrovskou hrozbou a neuváženým krokem právě k takovému narušení bezpečnosti a město neudělalo jediný krok k zajištění ochrany ohrožených hodnot lidské sounáležitosti a integrity.

V Bibli, v Matouši 23:24 se píše: „Slepí vůdcové cedíte komára, ale velbloudy polykáte“ a to je myslím pro město tolik typické. Na každý prodej stovky metrů pozemku vznikají strategické koncepce, regulace, omezení a podmínky, na druhou stranu desítky tisíc metrů čtverečních z Jihlavy odevzdáme bez rozvahy, bez strategie, bez zajištění.

Položením si otázky k čemu je možné využít takový obrovský areál, a to navzdory předloženému podnikatelskému plánu fyzickou osobou, je nutno postupovat pragmaticky. Územní plán umožňuje v dané lokalitě vytvořit prakticky cokoliv vyjma těžkého průmyslu a čistého bydlení. Co zbývá? Sociální služby a sociální bydlení, občanská vybavenost, lehká nerušící výroba.

Z pohledu ekonomického (srovnáním stavu a nutnosti rekonstrukce) se jako ekonomicky nejvýhodnější řešení celé lokality jeví jeho využití pro sociální bydlení s kapacitou tisíce volných lůžek. V kontextu se sociální politikou státu a její podporou a s ohledem na nutnost přijmout do naší republiky stovky a tisíce utečenců, vzniká prostor pro jedinečný podnikatelský záměr. Otázka tedy zní: „Chceme zde mít další ubytovny pro sociálně nepřizpůsobivé spoluobčany? Je na to město Jihlava, včetně nás občanů připraveno?“

Investor nabízí samozřejmě i možnosti další, jako je občanská vybavenost deklarovaného typu tj. světové centrum daňových poradců (viz. informace zástupců vedení města), ale s ohledem na bohaté zkušenosti v oblasti developmentu musím jednoznačně a razantně tento záměr odmítnout a ptát se spíš na jinou otázku:  „Kdo konkrétně a na základě jakých argumentů a garancí tomuto záměru věří?“

Přesto, i kdyby se splnili deklarované tužby a někdo dal do lesa bez vyhovující přístupové komunikace a spojitosti s nutnou navazující nejen technickou infrastrukturou, ale i občanskou vybaveností miliardy korun, tak je nutné se zeptat: „Jak na tento záměr reaguje územní plán, jak je ochráněné navazující území, jaká je integrita s celkovou koncepcí strategického a územního plánu města Jihlavy?

Vážení zastupitelé, všem z vás kdo bude mít chuť zamyslet se nad velikostí tohoto trojského koně, doporučuji zvážit odsouhlasení prodeje tohoto území. Je nutné nad tímto strávit ještě více času a vytvořit kvalifikované posudky možných rizik. Je nutné zajistit nástroje ochrany i možnosti podpory podnikatelského záměru v případě, že bude shoda ve využitelnosti. Je potřeba reakce územního plánu a i operativního řešení podpory technické infrastruktury, zejména té dopravní. Je třeba dané posoudit nejen z hlediska všech principů trvale udržitelného rozvoje, ale i z hlediska principů psychologického růstu sociálního prostředí města, nejvíce pak z hlediska jeho bezpečnosti.  Na takto velké území je nutný i náhled z perspektivy rozvoje krajského města, krajských možností a potřeb.

Jakákoliv chyba v tomto měřítku bude mít zásadní vliv při směrování a rozvoji města Jihlavy na další stovky let.

Za TOP 09,

Ing. Zeman Vít 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii