Zemánek (ČSSD): Prof. B. Sekerka slaví osmdesátiny

05.02.2017 21:19

Ve státě by nemělo platit: „Co jsou zákony platny, kde toliko peníz je pánem, …Tudíž právo má voskový nos, je prodejným zbožím, za pravdu soudce dá těm, od koho úplatek vzal.“ (Petronius Satirikon).

Zemánek (ČSSD): Prof. B. Sekerka slaví osmdesátiny
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Prof. Sekerka nyní působí na univerzitě v Pardubicích a spolupracuje s dalšími vysokými školami. Oblasti jeho zájmu jsou rozmanité. Jde o kvantitativní metody v ekonomii a v podnikání, finanční a pojistnou matematiku, finančnictví, matematickou ekonomii, statistiku, modelování ekonomických jevů a procesů, optimalizaci, numerické metody a užití počítačů.

Napsal 19 učebnic a monografií, 15 skript, 38 článků ve vědeckých a odborných časopisech, 31 příspěvků v tuzemských sbornících a 13 příspěvků ve sbornících zahraničních. Pro dokreslení uvádíme některé z jeho prací:

Price systems computable from Input–Output coefficients, Sekerka B., Hejl L., Kyn O. – 2005 Počet citací: 29 (Ing. O. Kýn v roce 1968 emigroval a působí jako profesor na univerzitě v Bostnu.)

A local convergence proof for the iterative aggregation method, Mandel J.., Sekerka B. – Linear Algebra and its Applications, 1983 – Elsevier Počet citací: 50.(Dr. J. Mandl po emigraci působí jako profesor na univerzitě v Denveru.)

Linear models in regional and interregional modeling Sekerka B., Baťa R. – WSEAS Transactions on Mathematics, 2011 – wseas.us, Počet citací: 7

V 60. letech byly snahy o reformu hospodářství, aby bylo možno v centrálně plánovaném hospodářství uplatnit tržní prvky. To znamenalo vytvořit přibližně stejné podmínky pro podniky, aby mohly být schopné fungovat samostatně. Problém byl v deformovaných cenách. Proto byla vytvořena komise pro ceny vedená místopředsedou vlády O. Šikem (po roce 1968 působil ve Švýcarsku jako profesor), jejímž členem byl též prof. Sekerka. Navržený cenový model byl založen na meziodvětvových vztazích. Pro realizaci bylo nutno přibližně vyřešit soustavu 23 tisíc lineárních rovnic, kde neznámé byly cenové indexy. Za řešení odpovídal prof. Sekerka. Navrhl a úspěšně aplikoval původní metodu iterační agregace a desagregace.

Od ukončení vysoké školy v roce 1960 do roku 1977 pracoval v rezortu Státní plánovací komise zejména v jejím výpočetním centru jako vědecký tajemník a vedoucí samostatného oddělení. Poté pracoval ve Výpočetním centru Univerzity Karlovy. Byl zástupcem vedoucího, vedoucím vědeckého úseku a hlavním projektantem ASŘ University Karlovy. V letech 1989 do 1991 působil jako profesor University of Maiduguri (Nigerie) Od roku 1992 do1998 pracoval v Investiční a Poštovní bance, a.s. mj. jako ředitel odboru metodiky a finančních analýz a poradce. Od roku 2002 pracuje na Fakultě ekonomicko-správní Univerzity Pardubice.

Prof. Sekerka spolupracoval s řadou institucí. Mimo jiné do roku 1989 s Prognostickým ústavem ČSAV vedeným Valtrem Komárkem. V ústavu se orientoval na použití matematických metod a modelů v řízení národního hospodářství.

V letech 1982 – 83 spolupracoval s International Institute for System Applied Analysis, (IIASA) Laxenburg Rakousko, kde vytvořil databázi vybraných ekonomických dat Československa.

V průběhu let byl též členem vědeckých rad a poradních orgánů různých institucí, Byl např. členem vědecké rady Ústavu sociálně ekonomických informací, který vyl v rezortu statistiky. Při zaměstnání v Investiční a Poštovní bance, a.s. byl zvolen do různých představenstev a dozorčích rad. Nyní je členem vědecké rady Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice, člen dvou oborových rad a redakční rady časopisu SciPap.

V mé knihovně zaujímají místo i nejnovější knihy prof. Sekerky: „Ekonomie trochu jinak“ a „Rozvoj vyžaduje plán“. Obsahově zdůrazňují etiku v ekonomii, provázanost věcné a finanční stránky reprodukčního procesu, komplexnost, jednoduchost a jasnost při řízení státu. Vřele doporučuji k přečtení.

Slávku, přeji ti do dalších let vše dobré.
Pardubice, 4. února 2017

Martin Zemánek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…