Znojmo: Objevujte město se sklenkou dobrého moku v ruce

16.07.2015 20:26

Premiérový třídenní program – i to je novinkou letošního Znojemského historického vinobraní, které připadá na druhý zářijový víkend. Páteční a sobotní multižánrový program na deseti scénách, který nabídne špičky české a slovenské hudební scény, historický program v podání rytířů, šermířů či kejklířů či zábavné aktivity pro rodiny s dětmi, doplní odpočinková neděle. A pozor! Nedělní program je zcela zdarma!

Znojmo: Objevujte město se sklenkou dobrého moku v ruce
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Důvodem, proč jsme rozšířili program i na neděli, je, že spousta lidí ještě v neděli ve Znojmě a na místech, kde vinobraní probíhalo, pobývá. Rádi bychom jim proto nabídli možnosti k oddechu, poznání města a další zábavě. Ve Znojmě je co objevovat a my bychom to návštěvníkům rádi ukázali,“ vysvětluje ředitel Znojemské Besedy František Koudela.

Odpočinkový nedělní program je soustředěn především do malebného prostoru na Káře, kde k příjemnému posezení u vína zahraje Cimbálová muzika Denár, vystoupí Sdružení historického šermu Honorata nebo Ukulele Troublemakers. Na zábavnou show se mohou odpoledne na Káře těšit i děti.

Odpolední program pro děti bude připraven i ve Středisku volného času na Sokolské ulici a v Centru Stará vodárna. Na vodárně si navíc můžete zapůjčit loď a vydat se na plavbu po Dyji. Objevovat Znojmo po Dyji – to je hit letošního léta. Nově vybudované skluzavky totiž umožňují splutí řeky i vodákům-začátečníkům a Dyje se tím stává také ideálním cílem pro výlety rodin s dětmi.

„Z lodě se nabízí úplně jiný pohled na Znojmo, krásné panorama města, o kousek dál se za keři vyjímá Loucký klášter. A pak krásná příroda všude okolo. U Louckého kláštera, ale také například v Hrádku je možno z loďky vstoupit a dát si sklenku dobrého vína,“ láká na vodu František Koudela. Do Znojma může zavítat vodák i bez jakéhokoliv vybavení, vše je možno zapůjčit v Půjčovně lodí Dyje, která sídlí v Centru volnočasových aktivit Stará vodárna.

Na sklenku dobrého vína můžete vyrazit i na Rajskou vinici, na Vlkovu věž, do Louckého kláštera či na nejkrásnější vinici široko daleko – na Šobes. Milovníky vína přivítají také ve Vinných sklepích Lechovice nebo ve vinařství Vino Hort v Dobšicích.

Na cestu vyrazíte pouze v holínkách

V neděli lze navíc stihnout i to, na co není během vinobraní čas – na návštěvu radniční věže, odkud je krásný pohled nejen na celé město, ale za dobrého počasí se v dáli tyčí i rakouské Alpy. Kdo nechce stoupat po schodech nahoru, nechť se vydá do tajemných chodeb Znojemského podzemí, do největšího podzemního labyrintu ve střední Evropě. Spletitá podzemní síť chodeb dodnes udivuje důmyslně budovanými větracími šachtami, kouřovody a studnami, které pod historickým jádrem města vedou až čtyřmi patry a jejich délka se odhaduje na 27 km.

Na klasické prohlídkové trase se návštěvník může setkat také s tajemnými bytostmi, které tyto prostory obývají. Odvážnější a dobrodružnější povahy ať okusí unikátní adrenalinové trasy podzemí, které jinde v republice nenajdete. Na cestu vyrazíte pouze v holínkách, s helmou a čelovkou, budete se protahovat úzkými i nízkými profily nebo se brodit vodou. A kdo se nebojí výšek, může vyzkoušet lanovku přes řeku Dyji v centru Stará vodárna. Kdo by řekl, že adrenalin se dá zažít i v tak malebném městě jakým je Znojmo!

Otevřeny budou objekty Jihomoravského muzea, jakými jsou Minoritský klášter a Znojemský hrad a přístupné bude i Muzeum motorismu. V Louckém klášteře můžete nejen víno degustovat, ale k vidění je i vinařské muzeum a zúčastnit se můžete i prohlídky kláštera. Co byste ale opravdu neměli opomenout, je návštěva rotundy sv. Kateřiny, klenotu města, který se může pochlubit unikátními románskými freskami z 12. století.

Využijte jednu z mnoha krásných cyklistických tras

Kdo by chtěl prohýřený víkend strávit ještě aktivněji, nechť zavítá na procházku do Národního parku Podyjí, kde si nejen vyčistí hlavu, ale pokochá se i nádhernou přírodou. Pokud bude chtít někdo vyrazit na kole, ať využije jednu z mnoha krásných cyklistických tras, vedoucích vinicemi, lesy i národním parkem. Cyklotrasy vás dovedou k nejzajímavějším historickým, kulturním, naučným a atraktivním místům na Znojemsku.

Objevovat Znojmo lze od rána do večera, pěšky, na kole, na lodi, s cílem poznat historii, přírodu i víno. Druhé největší město jižní Moravy, jedna z nejvýznamnějších vinařských oblastí, srdce Národního parku Podyjí, místo, které prakticky nezná špatné počasí a kde slunce hřeje od brzkého jara do pozdního podzimu, opravu vybízí k objevování. A to nejen na vinobraní, i když právě během vinobraní má Znojmo jedinečné kouzlo, čímž se nemůže pochlubit žádné jiné město u nás.

Podrobný program Znojemského historického vinobraní najdete ZDE

Aktuální informace sledujte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…