Přijde amnestie a práce je v žumpě. S nakradenou miliardou se to v base dá vydržet. Exvyšetřovatel korupce hovoří k Babišovi

19.06.2014 8:03

ROZHOVOR Daňové úniky prověřuje od poloviny června skupina zvaná Kobra. Má odhalit úmyslné obírání státu o daně různými triky. K jejímu vzniku se na ParlamentníchListech.cz vyjádřil poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček. Považuje to za nejrychlejší první krok, protože Kobra je pracovní skupina odborníků, která bude s kriminalisty spolupracovat, není proto třeba tvořit nový útvar.

 Přijde amnestie a práce je v žumpě. S nakradenou miliardou se to v base dá vydržet. Exvyšetřovatel korupce hovoří k Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle Ondráčka, který sám pracoval na odhalování finanční kriminality policie, se nejčastěji využívá vyvedení peněz přes několik bankovních účtů v zahraničí. Nebo po Evropě cestují údajné kamiony se zbožím, které ve skutečnosti stojí v Čechách. Bez zákonu o prokazování majetku je to ale jen část potřebných zásahů, myslí si poslanec.

Upozornil jste na to, že od poloviny června funguje činnost takzvané daňové Kobry, což jsou policisté a různí odborníci, kteří budou řešit daňové úniky. Je to cesta, která může České republice pomoci?

Je to to nejrychlejší, co může být, protože k tomu nepotřebujeme žádnou legislativu, jen bych to nedělal tak okázale a nechal je v klidu pracovat. Podobných skupin už bylo v minulosti několik, ale problém je v tom, že už máme poměrně málo odborníků ve všech oblastech, postupně se vytrácí.

Čím to je?

Někdo si je lépe zaplatí, nebo jsou znechucení bojem s větrnými mlýny, mají pocit vyhoření. Řeknou si, že to nikam nevede, někdo dělá kauzu osm let a pak přijde amnestie, která veškerou práci vyleje do žumpy. Pak člověk přemýšlí, zda má taková práce smysl. Tím trpí stovky policistů i na obecné kriminalitě.

Na Slovensku už podobná skupina proti daňovým únikům funguje, jaké jsou výsledky?

Odhalili ročně úniky za dvě a půl miliardy korun. Ale u nás se hovoří o únicích ve stovkách milard korun, ale jen mluví. Kdybychom dokázali ošetřit i deset procent z této částky, bude to dobrý výsledek. Je zároveň důležité, aby začalo platit prokazování podezřele nabytého majetku. Dnes musí policie dokazovat, že nebyl získán legálně, ale mělo by to být obráceně. Pokud si někdo žije jako prase v žitě, ale DPH má stále na nule, nebo mu stát ještě vrací, jak je možné, že má majetek v hodnotě miliard, když vykazuje ztrátu. A pokud to nebude v pořádku, měl by být zdaněn.

Co viníkům hrozí?

Před změnou trestního zákoníku platila za hospodářské trestné činy v nejvyšším stupni nebezpečnosti sazba pět až dvanáct let, teď platí pět až deset let. Předtím mohli žádat o propuštění na polovině, dnes na třetině, takže vlastně za tři roky. Z toho má třeba rok ve vazbě, za miliardu v kapse se to dá vydržet, když máte jistotu, že zabezpečíte rodinu.

Jak má vlastně Kobra fungovat? Bude prověřovat podezřelé podniky?

Bude fungovat na základě analýz, které budou dělat generální ředitelsví celníků, finanční ředitelstvo a další. Také budou sledovat určité podněty, jak jsem zmínil: Tady je něco divného, on vykazuje ztráty, ale přes jeho účty proteče milarda korun ročně přes zahraničí a objevuje se zase jinde. Kam peníze odtékají, nebo odkud, bude sledovat Finanční analytický útvar. Pak se musí podat trestní oznámení a případ převezme odbor daní.

Jaký je nejčastější způsob daňových úniků?

Přelévání financí přes bankovní účty a fiktivní faktury. Když peníze protečou přes pět, šest, sedm účtů do zahraničí, aby byly těžko dohledatelné přes cizí nebo jiné společnosti či vlastníky, kteří jsou neznámí.

Považujete takový krok Ministerstva financí pod Andrejem Babiše za efektivní?

Stát má udělat vše pro to, aby únikům zabránil, ne rezignovat se slovy: Máme úniky, ale nic s tím neděláme.

Co si myslíte o jeho boji s korupcí, je dostatečný?

Je to jeden z prvních kroků a je nerychlejší. Kdybychom zřizovali nový útvar, museli bychom měnit zákon o policii a tak dále. Nejrychlejší bylo vytvořit skupinu, kde nikdo nic kromě zázemí a základního vybavení nepotřebuje.

Jak vnímáte tedy činnost Andreje Babiše proti korupci?

Zřízení skupiny, kde budou zástupci ministerstev vnitra i financí a celní služba, je správným krokem a jsem rád, že se ministerstva byla schopna domluvit. Předpokládám, že přijde krok B, tedy právě zákon o prokázání majetku - a s tím by měli přijít co nejrychleji.

První půlrok by „Kobru“ měla tvořit skupina šedesáti členů a nyní už pracuje ve zkušebním režimu. Mají se věnovat vytipovaným kauzám v oblasti takzvaných „karuselových podvodů“. Jde o případy, kdy se pomocí bílých koní vytvoří řetězec firem, které si vzájemně přeprodávají zboží, aniž by kdokoliv odvedl DPH. Jak to?

Jakmile putuje do zahraničí, nemusí ho platit.

Takže jak to funguje?

Příklad: Lehké topné oleje putují, jak zjistíte, třeba z Čech na Slovensko, Polsko a zase zpět do Čech. Samozřejmě zboží nikam nejezdí, pouze fiktivně.

Zmínil jste také, že přichází nová politická kultura, která se nevyhne bezpečnostním sborům, v čem vidíte největší rozdíl?

Takové týmy už byly na konkrétní jednotlivé kauzy zřizovány a fungovaly, sice jen na jednu věc, ale fungovaly. Teď to děláme s velkou pompou a nazýváme to Kobra. Nejdůležitější ale je, aby policie mohla pracovat v klidu, aby agenti měli klid na získávání informací, ne vše medializovat. Ta akce by měla být apolitická - střihni, komu střihni. Pro policii je nepřínosnější, když se o ni v uvozovkách nikdo nestará.

Co by měla Česká republika učinit jako další krok proti korupci? Zmínil jste prokazování majetku, co třeba registr smluv?

Jsou to dílčí věci, které by přispěly. Vyšetřující bude schopen přes veřejné portály získat informace, nahlédnout do registrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…