ČSSD ustupuje ze snah o revizi církevních restitucí. Komunisté je chtějí zrušit referendem

03.01.2014 16:17

Zatímco v sociální demokracii sílí názor, že se s církevními restitucemi už v podstatě nedá nic dělat, komunisté s tím nesouhlasí. Chtějí zrušit zákon o církevních restitucích za pomoci referenda. Informuje o tom server Novinky.cz.

ČSSD ustupuje ze snah o revizi církevních restitucí. Komunisté je chtějí zrušit referendem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

„S rozsahem restitucí lze cokoli udělat pouze na základě dohody s církvemi. Protože zejména v té finanční části již byly podepsány smlouvy podle sice mizerného, nespravedlivého a neslušného zákona, ale byly podepsány a platí,“ cituje server stínového ministra spravedlnosti a senátora Jiřího Dienstbiera.

Server upozorňuje na to, že smlouvy obsahují větu, že „závazek vyplatit finanční náhradu nemůže bez dohody smluvních stran zaniknout jinak než splněním“, což je formulace, která byla schválena již v samotném zákoně.

Komunisté: Šance zrušit církevní restituce existuje

Předseda KSČM Vojtěch Filip se ale domnívá, že se vláda nepřípustně zbavila svého práva jakkoli zasahovat do smluv uzavřených na základě zákona.

„Jsem přesvědčen, že se dá něco dělat. Je třeba zrušit ten zákon,“ cituje Filipa server s tím, že komunisté proto již předložili návrh zákona o referendu o zrušení zákona o církevních restitucích. Server ale upozorňuje, že pro podporu tohoto referenda komunisté zatím získali pouze hnutí Úsvit.

Podle Filipa v případě, že zanikne zákon, na jehož základě smlouvy vznikly, pak obě strany budou muset doložit, že to, co požadují, jim skutečně náleželo, a že dojde k revizi všech žádostí a k revizi samotného výpočtu náhrady.

Dienstbier ale tvrdí, že i kdyby se zákon zrušil, ať rozhodnutím Parlamentu, nebo referendem, tak to nic nezmění na tom, že smlouvy podepsány jsou a platí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…