Hamáček vyslechl projev Zemana a pro PL řekl: Nebyl bych tak kategorický. I z opozice se dají získat politické body

18.02.2018 12:41

„Já budu podporovat sociální demokracii, aby se neizolovala a vstoupili jsme do jednání o vládě. Budu navrhovat usnesení, které dá vedení strany pro vyjednávání mantinely. Vyjednávání ale neznamená, že si do vlády i sedneme. Pokud nebudeme schopni se dohodnout, můžeme zůstat v opozici,“ řekl pro ParlamentníListy.cz na sjezdu strany v Hradci Králové místopředseda ČSSD Jan Hamáček a připomněl, že nejde o dostih, ale ochotu vyjednávat a za jakých podmínek.

Hamáček vyslechl projev Zemana a pro PL řekl: Nebyl bych tak kategorický. I z opozice se dají získat politické body
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Jan Hámáček na otázku redakce, zda se obává, že by bez koaliční spolupráce mohla ČSSD upadnout do zapomnění a klesnout pod pětiprocentní hranici voličů tak, jak se v proslovu vyjádřil prezident Miloš Zeman, odvětil, že není tak skeptický. „Prezident to řekl na začátku projevu, ale pak popisoval cestu sociální demokracie k úspěchu v opozici. Vlastně na konkrétních činech Miloše Zemana jako tehdejšího předsedy strany lze dokázat, že i z opozice je možné získat politické body. Nebyl bych tak kategorický. Určitě by to z opozice bylo těžké vzhledem ke konstalaci současné Poslanecké sněmovny a počtu poslaneckých klubu,“ popsal Hamáček. A na závěr přidal radu pro ČSSD. Podle něj je nutný návrat k tradičním voličům, kteří nikam nezmizeli, akorát dali svůj hlas někomu jinému.

Exministr a donedávna i předseda pražské ČSSD Miloslav Ludvík následně pro ParlamentníListy.cz uvedl, že Miloš Zeman ve svém proslovu zhodnotil situaci sociální demokracie trefně: „Zeman má k sociální demokracii blízko, takže přesně ví, o čem mluví a všichni čekali, co řekl.“

Ludvík s prezidentem souhlasí i v otázce koalice s hnutím ANO v čele s Andrejem Babišem a nebrání se spolupráci: „Pokud to ČSSD neudělá, tak bude mít patnáct hlasů plus poslanecký klub a je otázka, zda těch patnáct lidí umí přetlačit celý mediální prostor,“ varoval Ludvík. Naopak se neshodne s Milanem Chovancem, který se vyjádřil proti spolupráci s Andrejem Babišem. „Chovanec mluví o tom, že na to půjde z pozice síly, třeba by se mu to povedlo,“ dodal Ludvík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…