Inkvizitor Dienstbier šíří nenávist a pohrdá lidmi. I toto padlo. Hovoří Filip, kníže i Bělobrádek, když označil odpůrce islámu za pomatence

19.01.2015 16:11

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier na svém Facebooku ostře zkritizoval účastníky páteční manifestace proti islámu, kterou pořádalo sdružení Islám v ČR nechceme. Označil je za šiřitele strachu a nenávisti.

Inkvizitor Dienstbier šíří nenávist a pohrdá lidmi. I toto padlo. Hovoří Filip, kníže i Bělobrádek, když označil odpůrce islámu za pomatence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

S kým také hovořily ParlamentníListy.cz o tragédii v Paříži a o problematice soužití muslimů a většinové populace:

Kněz a exsenátor Zdeněk Bárta, exministr zahraničí Cyril Svoboda, generál v z. Andor Šándor, vojenský analytik Martin Koller, analytik Jan Schneider, Ředitel Česko-arabského centra Šádí Shanaáh ,ministr kultury Daniel Herman, armádní generál v z. Jiří Šedivý, profesor Stanislav Štech, důstojník Řádu akademických palem, novinářská legenda Jan Petránek, mnohonásobný šéfredaktor Pavel Šafr, poslankyně ODS Jana Černochová, senátor ODS Jaroslav Kubera, emeritní biskupka Jana Šilerová, věřící z Valašska, šéf Společnosti česko-arabské Josef Regner, senátor a někdejší kněz František Bublan

„Pár pomatených šiřitelů strachu na Hradě. Strachu jako důvodu k nenávisti k libovolné skupině lidí se sebemenší odlišností. Kolektivní vina, nesnášenlivost a odsudek bez znalosti jsou zjevně v naší společnosti stále přitažlivými principy hodnocení lidí,“ napsal doslova Dienstbier v pátek odpoledne na svém Facebooku.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si tom myslí. Mnoho si jich myslí, že islamizace problém je. Někteří říkají, i když ne ve všem s demonstranty souhlasí, že mají právo názor vyjádřit, že strach je přirozenou reakcí a že Dienstbierova reakce je pohrdáním názory občanů. Diensbiera se přímo téměř nikdo nezastal.

Pan ministr Dienstbier si nevidí do pusy

„Myslím si, že je tenká hranice mezi předsudkem a relevantními daty podloženou obavou,“ reagoval vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

ParlamentníListy.cz se dotázaly i dalších předáků koalice. Ale předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, ani premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka či ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec a ministr obrany Martin Stropnický z ANO na dotaz nereagovali.

„Pan ministr Dienstbier si nevidí do pusy. Také rychleji mluví, než myslí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Celkem trefný popis situace na Hradě,“ reagoval na Dienstbierova slova předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Dienstbier sám šíří nenávist. Islám je neslučitelný s principy svobody

„Ano, pan ministr má v mnohém pravdu – ´vyzná se´ v oboru, sám je šiřitelem kolektivní nenávisti vůči všem, kdo mají kritický názor na jeho vidění světa zpoza oken pražské kavárničky pro elitní synky. Ano, má pravdu – vládne tu také strach a to nikoli z neznámého a vzdáleného, ale strach z nenávistné ideologie, která umí z lidí dělat masové vrahy. Moc si přeji, aby tento strach sdíleli i muslimové na celé planetě a reformovali stávající učení islámu a přetvořili ho z bojové víry na víru lásky, tolerance a míru. Dokud teze jejich víry budou budit strach vůči jinověrcům, tak ten strach jinověrci mít budou. Ten strach není útočná reakce, ale obranná,“ uvedl předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Pokud neumí naše víry žít ve shodě a toleranci, pak je rozumné žít každý jinde. Ne proto, že by křesťané a židé neuměli žít s muslimy, ale muslimská víra bohužel nutí věřící k nadřazenosti vůči ostatním, učí zákony neslučitelné s demokratickými evropskými principy a to je kritické ohrožení demokracie, protože demokratický stát může fungovat, jen když jeho občané sdílí základní demokratické principy. Není možné sladit zákony ČR, které říkají, že všichni jsme si rovni a nejvyšším zákonem je ústava, se zákony šáría, které říkají, že nejvyšší zákon je šáría nadřazená všemu a lidé si před bohem a zákonem rovni nejsou,“ dodal Okamura.

„Vítám, že konečně někdo otevřel svobodnější debatu o bezpečnostních rizicích imigrace a náboženské nesnášenlivosti. Doteď veřejnou debatu plně ovládali fanatici politické korektnosti a apoštolové multikulturalismu. Říká-li dnes někdo jiný názor, je to obrat k lepšímu. A jiný názor nemusí nutně znamenat xenofobii nebo kolektivní vinu,“ míní místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

„Předně, každý člověk má v demokratické společnosti právo vyjádřit svůj názor. Že v české společnosti panuje obava či nesnášenlivost, spíše problémem politiků, kteří buď neumí řešit aktuální problémy občanů, nebo neumí dobře vysvětlit své postoje a názory. To, co já vidím za velký problém, je politika nenávisti a nesnášenlivosti, kterou ke svému zviditelnění zneužívají populisté a nacionalisté. A je zajímavé, jak těchto postojů zneužívá i část demokratické opozice. Přitom na jedné straně vládu kritizují za přijetí patnácti syrských rodin a na druhé straně požadují přijetí Afgánců, kteří spolupracovali s našimi jednotkami v misi ISAF. Zdá se mi, že pak je to z jejich strany kritika za každou cenu, využívající pocitů strachu ke svému zviditelnění bez návrhu konkrétního řešení,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.  

Jestli je někdo pomatený, pak je to kolega Dienstbier. Korán je nenávistný

„Byl jsem na té demonstraci také. Jestli je někdo pomatený, pak je to kolega Dienstbier. Proč bych to nemohl říci o něm, říká-li to on o řadově dvou tisících přítomných na demonstraci a zhruba devadesáti procentech občanů této země, kteří na rozdíl od něj nebezpečí v imigraci islámu vidí. Demonstrace nebyla proti islámským státům, ani proti lidem, ale proti zrůdnosti této víry. Ano, nechceme ji tady. Chceme, aby pokud tu chtějí žít, ctili zákony naší země, naše zvyky a tak dále. Pokud to nechtějí, ať se vrátí domů. Jsem rád, že to řekl i náš prezident Zeman. Islám je nebezpečný ze své podstaty. Muslimové musí následovat Korán, který je plný násilí a nenávisti vůči nemuslimům. Podívejte se, jak vraždil prorok Mohamed. Jak při expanzi islámu vraždili Arabové a Turci. Právo šáría zotročuje ženy a zavádí odporný společenský systém. Tohle v naši zemi a Evropě nechceme,“ řekl redakci senátor Jaroslav Doubrava, který na demonstraci promluvil.

„S panem Dienstbierem nesouhlasím. A s těmi, kteří demonstrovali na Hradě, také nesouhlasím, protože to vidí velmi zkresleně a velmi jednoduše. Ale místo nadávání a odsuzování bych doporučil vládě spíše lidem trpělivě vysvětlovat, kde jsou skutečná bezpečnostní rizika. Že nejsou ve víře, kterou člověk vyznává, ale jsou ve fanatismu a extremismu,“ řekl redakci první místopředseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

„Myslím si, že má pan ministr pravdu. Demonstrace před Hradem byla ostudná. Vymezovat se proti někomu na základě jeho náboženského přesvědčení je nepřijatelné. Boj s terorismem nesmí být zaměňován za boj s islámem,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Pan ministr má poněkud pokleslý způsob vyjadřování a pan premiér by ho měl poučit o slušném chování. Na Hradě nedemonstrovali žádní pomatenci, ale lidé, kteří mají strach, jenž má reálné důvody. Pan ministr by se měl věnovat studiu příčin radikalizace islamistů. Došel by k tomu, že jednou z hlavních příčin je politika USA. Pan ministr to jistě ví, ale zde jeho kuráž a odvaha končí, a tak mlčí,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Demonstrace nepochybně hrála na strunu strachu

„Demonstrace nepochybně hrála na strunu strachu. Víc než pomatenost v tom vidím kalkul, manipulaci demagogů s lidmi vnitřně nejistými. Semknutí proti vnějšímu nepříteli je osvědčená figura šikování davu. Čím je nepřítel vzdálenější nebo zanedbatelnější reálným významem či dopadem, tím odpudivější emoce vstupují do hry,“ míní poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Dienstbier má pravdu. Islám jako náboženství mi popravdě není blízký. Nesedí mi fakt, že v něm na můj vkus příliš přerůstá soukromá víra člověka do veřejného prostoru, do mezilidských vztahů, do fungování společnosti jako celku. Já vnímám víru jako osobní vztah mezi člověkem a bohem. Nicméně princip kolektivní viny v souvislosti s jakýmkoli násilím je špatný. Na světě žije miliarda muslimů a tvrdit, že všichni jsou teroristé, je přitažené za vlasy. Je to stejné jako prohlásit, že všichni Baskové nebo Katalánci jsou teroristé, protože za samostatnost těchto regionů se občas bojuje prostřednictvím teroristických akcí. Příslušnici západní kultury, zejména politici a novináři, by se také měli zamyslet nad tím, jestli je v pořádku upřímně věřící jakékoli víry bezmezně urážet a myslet si, že tato urážka je projevem svobody,“ říká senátorka Strany zelených Ivana Cabrnochová.

„Necítím nenávist, nešířím strach a nehodnotím lidi kolektivně nebo podle barvy kůže, v tom se pan ministr plete. Jedná se o velmi vážné téma a mým jediným cílem je, aby se toto téma řešilo dřív, než bude pozdě. Aby naopak nedošlo k eskalaci násilí,“ reagoval místopředseda Úsvitu a poslanec Marek Černoch, který na demonstraci také vystoupil.

Ta protiislámská akce působila xenofobně

„Ta protiislámská akce působila xenofobně a výkřiky o rovnosti islámu a nacismu jsou hloupý extrém. Nerozlišovat teroristy a islám je nekompetentní a urážlivé. Tihle lidé bohužel jen přilévají olej do ohně a nenabízí řešení,“ myslí místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Podle místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Heleny Langšádlové reakce strachu po teroristických útocích je naprosto přirozenou reakcí a nelze ji nikomu vyčítat. „Nepřijatelné je však odsuzovat jakékoli náboženství jako celek. Mezi muslimy u nás nejsou jen migranti ale i Češi. Mezi hodnoty, na kterých evropská civilizace stojí, patří i svoboda vyznání. Z čeho nesmíme však ustupovat je to, že všichni, kdo v evropských zemích žijí, musí dodržovat naše zákony i hodnoty,“ dodala Langšádlová.

„Omlouvám se Parlamentním listům, ale na plytké, sluncem zalité a idealisticky naivní fráze ministra bez práce Dienstbiera nemá smysl zásadněji reagovat. Vždyť právě tím, co teď řekl, je přesně on prototypem inkvizitora na škatulkování lidí,“ odpověděla poslankyně ODS Jana Černochová.

„Považuje-li pan Dienstbier vyznavače fundamentálního islámu za občany s nepatrnou kulturní odlišnosti od hodnot české společnosti, pak jsou pouze dvě možnosti. Buď vědomě lže, nebo je člověkem, kterému buďto schází základní rozhled a vzdělání, nebo trpí duševní poruchou. Všechny tři možné případy by stálo za to řešit jeho demisí z postu ministra. Jinak mu doporučuji zajet si do nějaké muslimské země a chovat se tam svobodně. Prosazovat tam myšlenky křesťanství, demokracie a svobody slova. Když to dobře dopadne, vyvázne s pokutou, zákazem vjezdu, eventuálně zadkem rozsekaným rákoskou. Když to dopadne špatně, zabíjí ho způsobem, který u nás známe z nejtemnějšího středověku," upozorňuje předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

„Já mám strach z lidí, kteří mají islám jako svou oporu či záminku k násilí. Nepodceňuji tyto demonstrace, vláda by je měla brát vážně a měla by reagovat aktivně. Pokud obavám lidí takto vyřčeným nebude naslouchat, lidé se budou radikalizovat. To nechceme,“ varuje europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová

Nejednalo se rozhodně o pár pomatených šiřitelů strachu. Jaký domov zanecháme našim dětem?

„Nejednalo se rozhodně o pár pomatených šiřitelů strachu, ale o minimálně tisícovku občanů z celé ČR. Pan ministr se pravděpodobně bojí, že mu odebíráme práci. Neboť jak by vypadala jeho vládní strategie, která se svojí pro-menšinovou pozitivní diskriminací, snaží začlenit do naší společnosti třeba Romy, kteří se liší daleko méně než muslimové krmící se halalem, tedy rituálně poraženým masem odporujícím našim českým předpisům. Máme jim dávat výjimky ze zákona? To budeme ohýbat právní řád ČR, to necháme zvířata trpět proto, aby se u nás mohly menšiny najíst? Nechci, aby ČR měla za několik let problémy s nepřizpůsobivými přistěhovalci stejně jako má dnes Německo, Belgie nebo Francie. Jen chci připomenout panu ministrovi, že on je ministrem vlády ČR a nikoli vlády zeměkoule. V České republice ať se všichni řídí našimi zákony a my nikomu nesmíme ustupovat tolerančními výjimkami z nízkých ekonomických důvodů. Všichni se bojí o této ožehavé otázce mluvit, ale daleko větší strach by měli mít z toho, jaký domov připravíme našim dětem,“ varuje poslankyně Úsvitu Olga Havlová, která na akci promluvila.

„Pan ministr nemá rád škatulkování, a sám škatulkuje. Lidé mají strach po událostech v Paříži a já je svým způsobem chápu. Je třeba tlačit na muslimy, aby se zbavili radikálů. Já chci, abych jak já, tak mé děti žily ve svobodě a demokracii. A kdo v ní žít nechce, má tu svobodou odejít,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Je zvláštní, že někdo, kdo bojuje za lidská právo nebo rovnoprávnost žen, hájí islám

„Je zvláštní, že někdo, kdo bojuje za lidská právo nebo rovnoprávnost žen, stejně vášnivě bojuje za ideologii, která se s výše uvedenými cíli příliš neshoduje – diplomaticky řečeno. Strach z radikálního islamismu není bezdůvodný, důkazy vidíme pravidelně ve zprávách. A nebude to asi chyba v nás, když proti buddhistům, hinduistům nebo co já vím, třeba i Svědkům Jehovovým, nikdo neprotestuje,“ říká poslanec Úsvitu Martin Lank.

„Především vnímám, že v případě těch demonstrantů nejde o pár pomatených lidí, ale o velmi rozšířené názory, které takováto vyhraněná slova člena vlády ani neuklidní, ani nepřesvědčí,“ říká poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Odsuzuji extremisty a extremismus všeho druhu s cílem vyvolávat nenávist a konflikt nejlépe na rasovém nebo náboženském základě. Současně však musíme vnímat obavy našich občanů, proto preferuji pomáhat lidem v místech, kde žijí. To je důvod, proč dlouhodobě podporuji nejenom humanitární, ale i rozvojovou pomoc,“ myslí si poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Slova pana Dienstbiera jsou příkladem pohrdání názory občanů. Problematika radikálního islámu  je složitá a nelze ji jednoduše vyřešit. Pan Dienstbier však svými slovy jen přilévá olej do ohně. Podle výzkumů trápí tato problematika zhruba dvě třetiny občanů a diskusi o ní nelze shodit se stolu slovy o ´pomatencích´. Od pana ministra bych spíše čekal návrh řešení, ne pohrdání občany,“ říká poslanec ODS Adolf Beznoska.

Pseudohumanismus a slepý multikulturalismus nás dovedly tam, kde jsme

„Myslím si, že pan Dienstbier již mnohokráte dokázal, že čím méně slov opouští nahlas jeho ústa, tím lépe. Pseudohumanismus a slepý multikulturalismus nás dovedly tam, kde jsme, a odsuzování každého, kdo má jiný názor, je ubohé a patetické,“ míní poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Ne vždy s panem ministrem souhlasím, ale ta jeho poslední věta k zamyšlení je. Nejde totiž jenom o islám. Získali jsme zpět demokracii, svobodu. Ale tu a tam jsme z toho zmateni. Připadá mi, e mimo jiné nějak neumíme stanovit tu správnou hranici mezi lidskými právy a povinnostmi. Mnohdy máme tolerovat netolerovatelné. A naopak. Vše se s pompou globalizuje, popíráme své historické kořeny. Jsme tak v jisté morální krizi, kterou jsme sami sobě připravili,“ soudí poslanec ČSSD Jiří Koskuba

„Je výborné, že máme ministra, který nemá strach z islámského terorismu. Doufám, že si vezme natrvalo domů dvě až tři muslimské rodiny ze Sýrie,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Dienstbier je člověk, který zklamal profesně i osobně. Když mluví o toleranci, tak bych mu připomněl, jak se choval v druhé fázi prezidentské kampaně. Samozřejmě, že lidé mají obavy. Ale je třeba s nimi mluvit, a ne je skandalizovat jako nějaké pomatence,“ řekl europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

Jsou země, kde křesťané, muslimové i židé ještě donedávna žili vedle sebe bez konfliktů

„Nemám potřebu komentovat vyjádření tohoto pseudoministra pro omezování občanských práv a svobod. Ten člověk evidentně dosud nepochopil, že lidská práva nejsou zájmy menšinových uskupení,“ říká poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Vnímám demonstrace jako obavu z masové imigrace do Evropy. A jsou legitimní. Časopis, za který se bije Evropa, podněcuje svými karikaturami k čemu?“ uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Respektuji právo občanů vyjádřit svůj názor, i když s ním nesouhlasím,“ uvedla poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

„Jsou země, kde křesťané, muslimové i židé ještě donedávna žili vedle sebe bez konfliktů a se vzájemným respektem. Za příklad mohu dát třeba Sýrii. Odmítám proto lidi dělit podle náboženství. Jsou lidé dobří a lidé zlí. A pro příklad nemusíme chodit mimo Evropu. I křesťané mezi sebou válčí po staletí. Podívejte se třeba na Belfast a Severní Irsko. Chybí náboženská tolerance i vůči nám samotným. Měli bychom být vůči jiným náboženstvím tolerantní a nezesměšňovat je. Nemyslím si, že každý muslim je terorista. Jsem však přesvědčen, že každý, kdo chce žít v naprosto odlišné kultuře, by se jí měl přizpůsobit. Ještě donedávna bylo soužití muslimů a většinové populace v Evropě mírumilovné. To se však změnilo od určitého okamžiku. Myslím, že tím spouštěčem byla válka v Perském zálivu. Od té doby následoval nespočet konfliktů v arabských a afrických zemích. Mnohdy jsou v této souvislosti připomínány křižácké výpravy. Již v sedmém století muslimští Arabové dobyli Svatou zemi. Mohamedánští vládci se chovali k tam žijícím křesťanům tolerantně a umožňovali evropským katolíkům konat poutě do Jeruzaléma, Betléma a Nazareta. V jedenáctém století byli z Palestiny muslimští Arabové vytlačeni muslimskými Turky. Křižácké výpravy byly výpravami obrannými proti seldžuckým Turkům na ochranu bezbranných palestinských křesťanů a poutníků. Nešlo tedy o územní či náboženské výboje, ale jen o ochranu bližních, kteří se stávali obětí Turků,“ poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

Tvrdit, že to nemá nic společného s islámem, je drzá lež

Předák iniciativy Islám v ČR nechceme Martin Konvička na demonstraci odmítl, že by se jednalo o shromáždění xenofobů, fašounů a nácků. Odsoudil islám jako ideologii, nikoli muslimy, které považuje za oběť islámu. 

„V tom humbuku se poněkud zapomíná, že masakr v Charlie Hebdo nebyl první – ani v Evropě, ani ve Francii. Stačí zmínit židovskou školu v Toulouse a židovské muzeum v Bruselu. Britského vojáka Lee Rigbyho. Znásilňovací vlnu ve Skandinávii. No-go zóny a pravidelná zapalování aut v západoevropských městech. Nenávistná kázání v mešitách, špatně zastřené vyhrůžky zástupců evropských muslimů (obojí se děje i u nás). A Londýnské metro, madridský vlak a beslánskou školu,“ připomněl Konvička.

„My, kteří jsme se zde dnes sešli, si nemusíme nic nalhávat. Tvrdit, že islámské útoky na evropskou kulturu, tradice, bezpečnost, na evropské životy, ´nemají nic společného s islámem´, je drzá mediální lež, kterou se současné evropské elity snaží ukonejšit své občany… Terorismus, či přesněji řečeno válka bez pravidel, byl nástrojem šíření islámu od samého počátku.  ´Vítězil jsem skrze teror,´říká Mohamed v jednom známém hadísu. Teror, rozsévání hrůzy, totiž zasahuje přímo duši protivníka, s cílem ji zlomit. Teror, přátelé, byl součástí islámu od jeho vzniku. Náboženství, které stojí na teroru, náboženství jménem islám, v naší zemi nechceme,“ připomněl Konvička.

Naším dlouhodobým cílem je zákaz islámu

Teror dle něho ale není zdaleka jediným důvodem, proč v této zemi islám nechce: „Islám znamená především podřízení – podřízení člověka pravidlům, které údajně diktoval jakýsi alláh, ve skutečnosti však jistý Mohamed, chlap, který měl problém především sám se sebou, jehož životopis vypadá jako sbírka psychiatrických diagnóz a jehož činy by stačily na osádku středně velkého vězení. Věrolomnost. Porušování slova. Megalomanie a narcismus. Přepady slabších. Zabíjení bezbranných zajatců a zotročování zajatkyň. Hrabivost. Sadistická likvidace protivníků, především těch, kteří se mu dovolili vysmívat. Neuvěřitelně hnusné chování k ženám. Podivné sexuální perverze, z nichž asi nejšílenější bylo prznění devítileté ´manželky´, kterým se ten ubožák ještě chlubil. A do toho všeho pověrčivost, obsedantní rituály týkající se tělesné čistoty, oděvu nebo chování při vyměšování. A tenhle dávno mrtvý zoufalec, tohle klubíčko podrazů, křiváren a komplexů, má být pro islámské věřící morálním a  životním vzorem.“ 

„První věc, a to jsem si během mnoha let nekonečných hádek s islámci a islámofily uvědomil -musíme dát do pořádku naši vlastní společnost. Rodina. Děti. Staří lidé. Komunita, kmen, obec. Pokud dojde k nejhoršímu, a budeme po sobě s mohamedány střílet, bude to válka v ulicích měst. Kosovo, ale ve větším, kontinentálním měřítku. Neubráníme se, pokud se znovu nenaučíme držet při sobě. No a pokud k nejhoršímu nedojde, aspoň dáme do pořádku výše uvedené věci, což také není na škodu,“ řekl Konvička.

 „Máme zhruba 5-7 let náskok před západní Evropou. Nechceme-li se, podobně jako nešťastní Francouzi, Britové nebo Švédové, stát cizinci a lovnou zvěří ve vlastní zemi, musí se mnozí z nás, kteří jsme se zde dnes sešli, připravovat na aktivní vstup do reálné volební politiky. Diskutujme už nyní, a diskutujme o tom otevřeně, jaká politika, a teď myslím programový obsah, může přispět k porážce islámu v naší zemi. Našim dlouhodobým cílem je právní postavení islámu na roveň nacismu: zákaz jeho šíření, propagace a veřejného vyznávání, tvrdé potlačení jeho veřejných projevů, současně jeho společenské odsouzení. A ať si říkají, že to nejde, že jsme vázáni smlouvami se stále sebevražednější EU. Faktem je, že západní země budou brzy mít tolik starosti samy se sebou, že nám do toho ani nestihnou mluvit,“ uzavřel Konvička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…