Kašleme na vás, soudruzi. Rozhovory s vámi odmítáme tisknout, vzkázaly velké noviny KSČM. A je zle

23.09.2014 7:20

Komunisté si stěžují, že je deník MF Dnes ignoruje a před volbami nedává prostor jejich kandidátům. Tím prý „cenzuruje demokracii“. Zatímco ale bývalý redaktor MF Dnes a nynější poslanec Martin Komárek (ANO) posílá s touto stížností komunisty „do lampárny“, neboť jde o soukromé noviny, tak mediální analytik Petr Žantovský vlastníkům MF Dnes pichlavě připomíná: „Jestliže chcete být vnímáni jako objektivní a zpravodajský informační deník, tak nemůžete pomíjet část reality. Navíc vám rok co rok klesá náklad!"

Kašleme na vás, soudruzi. Rozhovory s vámi odmítáme tisknout, vzkázaly velké noviny KSČM. A je zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň do nadcházejících voleb v ulicích Prahy. Podívejte se na některé slogany

KSČM si přes pero svého prvního místopředsedy Petra Šimůnka stěžuje na to, že ji deník MF Dnes - podobně jako i ostatní roky předtím - naprosto ignoruje před volbami. Nedává prostor jejich kandidátům, nedělá s nimi rozhovory, a tím podle Šimůnka „cenzuruje demokracii". Vedení redakce prý dokonce zaslalo do sídla KSČM dopis, ve kterém tento svůj postoj vůči komunistům oficiálně deklaruje a tedy i zastává.

„Tím usvědčuje sama sebe z činů, které navenek tak vehementně pranýřuje, staví se do role moderního inkvizitora, který rozhoduje, co je a co není demokratické, a jen dokládá, že skutečná úcta k demokracii je MF Dnes cizí,“ namítá pak k tomu Šimůnek ve svém vyjádření pro média. A navíc se táže, jak dlouho bude trvat, než v současné obecné mezinárodně politické hysterii prohlásí inkvizitoři „jediné pravdy“ za nedemokratické třeba sociální demokraty?

Celé prohlášení Petra Šimůnka ZDE.

„Stačí k tomu, aby pan předseda vlády Sobotka například nesouhlasil se sankcemi EU vůči Rusku? Je opravdu tato situace tak nepředstavitelná? Kdy označí MF Dnes - například za `pátou kolonu` - další stranu či hnutí a začne je cenzurovat?“ zlobí se místopředseda partaje.

A není zdaleka sám, kdo se nad chováním deníku, vlastněného Andrejem Babišem, pobuřuje. I předsedkyně OV KSČM Dagmar Butnikošarovská má totiž na MF Dnes pifku. Dokonce tak velkou, že zaslala nedávno stížnost vedoucímu zlínské redakce Tomáši Železníkovi.

Anketa

Zakázali byste KSČM?

13%
87%
hlasovalo: 6068 lidí

Partajnice běduje: KSČM je řádnou parlamentní stranou!

Butnikošarovská totiž objevila v regionálním vydání MF Dnes výčet připravovaných rozhovorů před říjnovými volbami, ovšem v něm jakýkoliv zástupce KSČM chybí. „Proti této diskriminaci parlamentní strany musím zásadně protestovat. KSČM je řádnou parlamentní stranou, její stanovy jsou v souladu se zákony ČR, Ústavou ČR i Listinou lidských práv a svobod,“ vypočítává komunistka Železníkovi s tím, že občané Zlína si zaslouží být objektivně informováni o všech volebních stranách, které usilují o jejich přízeň.

„V infoboxu u rozhovoru je vysvětleno, že děláme rozhovory se zlínskými představiteli demokratických parlamentních stran. Redakce MF Dnes nepovažuje KSČM za demokratickou stranu,“ odepsal ale Butnikošarovské mimo jiné Železník.

Jak mediální expert Petr Žantovský, tak i politolog Lukáš Jelínek se ovšem nad výše nastíněnou naivitou komunistů usmívají.

Vždyť to jsou privátní média!

„Copak jsou soukromá média, jako je MF Dnes, Lidové noviny, či Hospodářské noviny veřejné statky? Nejsou! Jsou to privátní, propagační tiskoviny – v případě Lidových novin a MF Dnes je navíc lze chápat i jako stranické věstníky hnutí ANO,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Žantovský.

„Tady mi tak trochu přijde, že pláč komunistů je jakýmsi nepochopením toho, jak v současnosti mediální prostředí funguje. Soukromé deníky totiž nemají povinnost informovat objektivně a vyváženě a k radosti všech politických stran – takto se ostatně chovají i Haló noviny, které také nedávají prostor pravicovým stranám. Proto mi přijde, že stížnost na soukromé médium je tak trochu mimo prostor a čas,“ zmínil k tomu samému pro ParlamentníListy.cz i politolog Jelínek.

Bývalý redaktor MF Dnes a nynější poslanec hnutí ANO Martin Komárek dokonce pak posílá komunisty s jejich stížností „do lampárny“.

„Pokud vím, tak u nás máme svobodu slova a tisku - a to prakticky absolutní. A MF Dnes je plně soukromé médium, které této svobody využívá. Soukromá média mají totiž plné právo si se svobodou slova a svobodou tisku nakládat, jak chtějí, “ namítl Komárek.

Podle něj si mají komunisté stěžovat především na veřejnoprávní média, pokud neplní svou službu.

Komárek: Ať si jdou stěžovat do lampárny

„Ve veřejnoprávních médiích na vyváženost o informovanosti o politických stranách samozřejmě musí dohlížet příslušné rady, a případně poslanci KSČM tam musí mít stejný prostor jako ostatní strany. V soukromých médiích tomu tak prostě není. Redakční politiku si určují redakce samy a je to tak správné, je to tak ve všech zemích na světě. Samozřejmě, že existují noviny, které například o předvolebních kampaních neinformují vůbec, jsou noviny, které se soustřeďují na drby o slavných osobnostech – každé noviny si mohou určit obsah takový, jaký ho chtějí mít. Komunistická strana si na to může stěžovat v lampárně, nebo udělat nový zákon o tisku, kde se nařídí novinám dělat volební kampaně, ale proti takovému zákonu budu já protestovat, “ dodal Komárek ParlamentnímListům.cz.

Mediální analytik Petr Žantovský ale přece jen našel vrub na tom, jak si MF Dnes vůči komunistům počíná.

„Teď si sice v MF Dnes přečteme, že nemají rádi komunisty, ale co když napříště nebudou mít rádi zelené a pak lidovce?“ táže se Žantovský.

„Podle mého soudu má smysl si ujasnit, že se MF Dnes chová podle názoru svého vlastníka – ovšem pokud mi názory vlastníka nesedí, tak ani nebudu přece onu MF Dnes číst! Nebudu se přece zdržovat tím, že budu číst tiskovinu strany, kterou ani nechci volit,“ upozornil Žantovský na přímý vlastnický vztah předsedy hnutí ANO Andreje Babiše s vydavatelstvím MAFRA.

Asi nechtějí být zpravodajsko-informačním deníkem

„Na druhou stranu podle mne ale svým postojem MF Dnes hlásá, že nemíní mít ambici tiskoviny, která bude neutrálním zpravodajským a informačním médiem a dává tím tak najevo, že je to jen zájmový věstník. Pokud si dobře vzpomínám, tak oni už takto kdysi neposkytovali informace o Jiřím Paroubkovi, vedli spolu válku, neboť je Paroubek sabotoval před volbami v roce 2010, i když tehdy měli jiného vlastníka. Jestliže ale chce být denní tisk vnímán jako objektivní zpravodajský informační deník, tak nemůže pomíjet část reality,“ zmínil Žantovský.

Prý je ale tady nejdůležitější jiná věc. Vydavatelství MAFRA, pod jehož hlavičku patří jak MF Dnes, tak i třeba Lidové noviny, si totiž jaksi neuvědomilo stav prodeje svých tiskovin.

„Podívejte se na meziroční pokles nákladů a prodaného denního tisku v ČR! Kromě bulváru je to meziročně deset procent. To je statistika, která takto funguje už šest nebo sedm let a ti vydavatelé jsou z toho nervózní, neboť jim to narušuje ekonomiku. Denní tisk jde zkrátka pomalu k nule a ztrácí už jakýkoliv vliv. Někoho ale třeba může napadnout, že bojkot vůči komunistům může samotné KSČM paradoxně pomoci, no ale jestliže následkem této mladofrontovní sankce vůči komunistům pak komunistické preference povyrostou, to už je sekundární. Hlavní je, že dolů jde prestiž MF Dnes,“ uzavřel Žantovský.

Politolog Jelínek si sice také nemyslí, že by preference komunistů nějak přehlížením ze strany MF Dnes vzrostly, ale tvrdému voličskému jádru podobné chování médií přece jen něco dá.

Jen je to upevní v názoru, jak jim všicnni ubližují

„Ono to sice v praxi často funguje tak, že negace médií nahrává tomu ubližovanému, ale přece jenom pozice komunistické strany je v našich poměrech dost specifická a nezdá se, že by komunistům přibývaly z nejrůznějších důvodů nové hlasy nebo noví sympatizanti jenom z těchto protestních důvodů. Naopak si myslím, že celá zmiňovaná kauza upevní tvrdé jádro komunistických voličů v názoru, proč komunisty dál podporovat. Podobné kauzy je totiž utvrzují v paranoidním vidění světa, že všichni po nich jdou a nikdo jim nechce naslouchat a nikdo s nimi nechce spolupracovat,“ zdůraznil Jelínek s tím, že si ale podobně mohou stěžovat i sociální demokraté.

„No a když komunisté a sociální demokraté nemají přístup do všech médií, tak co mají pak dělat ty mimoparlamentní strany? Ty také mohou tvrdit, že by se v rámci rovné politické soutěže o nich mělo informovat poněkud více, v čemž samozřejmě mají pravdu, neboť je často ignorují už i média veřejné služby. Politici by tak měli spíše dávat větší důraz na fungování médií veřejné služby, tedy České televize a Českého rozhlasu, neboť to jsou především ona, která mají zajišťovat všem rovné podmínky. Všechno ostatní nad rámec těchto veřejnoprávních médií je pak už věcí preference a schopností politických stran komunikovat se svými sympatizanty napřímo a mimo poskytování rozhovorů médiím. Je třeba ovšem na druhou stranu dodat, že u čtenářů MF Dnes by se zrovna moc voličů komunistické strany nenašlo,“ doplnil ve svém rozboru politolog.

Není to jen záležitost jednoho kraje...

ParlamentníListy.cz se dotázaly i vedoucího zlínské redakce MF Dnes Tomáše Železníka, o němž již byla řeč, zda vskutku hodlá regionální redakce kandidáty KSČM přehlížet.

„Já k tomu musím jen zopakovat, že předvolební rozhovory se zástupci KSČM i v celostátním vydání dlouhodobě nikdy nebyly, takže to není jenom záležitost Zlínského kraje, ale i dalších krajů,“ přiznal Železník ParlamentnímListům.cz.

Podle něj ale rozhodně takové chování deníku nemůže rudým partajníkům ani nijak ublížit, ale ani jim pomoci, když by KSČM měli lidé vnímat jako někoho, komu se ubližuje. „Nemyslím si, že by to lidé takto vnímali,“ dodal Železník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…