Komunisté jsou silně pobouřeni ústupky ČSSD Babišovi: Není to poprvé ani naposledy

14.04.2014 17:31

Komunistům se zdá, že ČSSD od svých proklamací prosadit majetková přiznání couvá. Proto KSČM příslušnou normu prý podá brzy sama. Sociální demokraté totiž přiznali, že jim postačí, když se namísto toho přijme norma o prokázání původu majetku, což je ale návrh, který prosazuje hnutí ANO. „Je to v zásadě naplnění našeho principu,“ prozradil poslanec Jeroným Tejc. To se ale nelíbí komunistovi Miroslavu Opálkovi. „Tento ústup ČSSD od volebního programu asi nebude posledním,“ čílí se Opálka.

Komunisté jsou silně pobouřeni ústupky ČSSD Babišovi: Není to poprvé ani naposledy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Ačkoliv se ČSSD ještě před volbami dušovala, že bude požadovat plošná majetková přiznání pro všechny občany, kteří si v jednom kalendářním roce pořídí nemovitosti nad deset milionů korun, či movitý majetek nad dva miliony korun, vypadá to, že nyní je všechno jinak. Šéf resortu financí Andrej Babiš totiž po pátečním podpisu dohody o spolupráci v rámci týmu "Kobra" pro média zopakoval, že v koaliční smlouvě, kterou podepsaly ČSSD, ANO a KDU-ČSL, nejsou plošná majetková přiznání pro všechny občany.

„V koaliční smlouvě nemáme majetková přiznání pro občany. Tam jsou majetková přiznání pro politiky, " uvedl k tomu Babiš.

„To, co budeme naplňovat, je jeden z bodů koaliční dohody, který mluví o prokazování původu majetku. Je tady poměrně velká společenská poptávka po tom, když nějaký subjekt vlastní majetek, který neodpovídá jeho příjmům, které jsou deklarované, aby měly buďto finanční úřady, státní orgány, nebo soudy možnost ten majetek odebrat," vysvětlila posléze Babišova náměstkyně Simona Hornochová.

Legislativní návrh asi ve hvězdách

Jak ale ParlamentníListy.cz zjistily, norma, která by v jakékoliv přísnější, čí mírnější formě měla majetková přiznání řešit, a tedy měla by alespoň zčásti naplnit i předvolební sliby ČSSD, zatím ještě na světě není. Kdy tak půjde do Poslanecké sněmovny jakýkoliv legislativní návrh, je zřejmě "ve hvězdách".

„V tuhle chvíli to není téma dne. Preference je ale na prokázání původu majetku,“ vysvětlil k tomu pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„Já si myslím, že se o tom začne hovořit už v letošním roce. Je to diskuse v rámci koalice, ta debata je otevřená a předpokládám, že v průběhu letošního roku bychom měli dojít k nějakému závěru, jestli do toho jako koalice společně půjdeme a v jakém rozsahu,“ zmínil dále Faltýnek k prokázání původu majetku.

Majetková přiznání? Ta debata stále pokračuje...

Hnutí ANO se přitom nedávno dokonce tiskovou zprávou ohradilo proti interpretaci, že "majetek budou prokazovat všichni" . Podobnou interpretaci normy totiž - jak jsme již výše uvedli - před říjnovými parlamentními volbami požadovalo pouze ČSSD.

„My jsme sice o tomto debatovali v rámci tvorby koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády, ale na tom zatím nebyla shoda: jestli na všechny občany a od jaké výše. Tohle není uzavřené, takže tady bych nedělal nějaké konkrétní závěry. Ta debata stále pokračuje,“ ozřejmil k tomu Faltýnek a zdůraznil, že prokázání původu majetku a majetková přiznání jsou dvě odlišné věci, což média někdy zaměňují.

„Jsou to dvě různé věci. Jedna věc je prokázání původu majetku, kde dnes je to tak, že když vás někdo udá, že jste nápadně zbohatl, tak finanční úřad vám to musí prokázat. Ale my to chceme otočit. To znamená, že by to tady fungovalo, jak je to běžné jinde v Evropě - třeba v Rakousku, nebo v Německu. Totiž až když vás někdo tzv. udá, nebo to zjistí finanční úřad sám, pak vás vyzve, abyste doložil původ svého příjmu. To znamená, že když je někdo pekař a koupí si ferrari za pět miliónů, tak by měl doložit, kde na to vzal. To je otázka o prokázání původu majetku. Ale majetková přiznání, jak to měla sociální demokracie od nějaké výše, tak my preferujeme majetková přiznání politiků a lidí činných ve veřejné správě. Ovšem zatěžovat s tím všechny občany, tak tady si nejsme úplně jistí, zda to je dobře. Ale jak jsem již řekl, zatím debata kolem toho není ukončená,“ uvedl Faltýnek.

Tejc: Půjdeme směrem, kde nepůjde o byrokratickou zátěž pro 99 procent lidí

„My určitě (plošné majetkové přiznání) nyní nepožadujeme. Chceme ale prokázání původu majetku a podání přiznání finančnímu úřadu tehdy, kdy je zde podezření například z nelegálního financování,“ reagoval na vše překvapivě sociálně demokratický poslanec Jeroným Tejc.

Vysvětlil sice, že sociální demokracie plošné majetková přiznání měla v programu, ale během tohoto volebního období svůj záměr prosadí prý alespoň přes návrh hnutí ANO.

„Tedy půjdeme tím směrem, kde nepůjde o byrokratickou zátěž pro 99 procent lidí, ale bude se týkat těch, kteří například podvádějí na daních a případně jsou korumpováni. V tomto smyslu pak toto opatření podle našeho názoru může výrazně pomoci. Nicméně předpokládám, že toto bude v gesci ministra (pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu) Jiřího Dienstbiera a ministra vnitra Milana Chovance. Já jim budu věřit, že podobný návrh ve vládě prosadí a především napíší,“ zmínil ještě pro ParlamentníListy.cz Tejc a odkryl tím zároveň fakt, že zatím není jasné, kdy se normou o prokazování původu majetku budou vlastně poslanci zabývat.

Podle jeho názoru je ale příslušný návrh zákona "určitě" v legislativním plánu. Navíc je prý nyní v podstatě jedno, zda návrh bude mít formu prokazování původu majetku, či půjde o majetková přiznání.

„Já si také nedokáži představit to, že bychom po každém požadovali, aby každý rok vyplnil majetkové přiznání tak, jak to činí poslanci. To je nesmysl, to by asi lidé byli spíše šikanováni, než že by to pomohlo nějaké změně. Je to v zásadě princip prokazování původu majetku a to majetkové přiznání by podávali pouze ti, kteří by byli podezřelí z toho, že nějakým záhadným způsobem zbohatli,“ dodal Tejc s tím, že návrh ANO je „v zásadě naplněním principu“, který ČSSD požadovalo. „Takže v tomto v rozporu nejsme,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz..

KSČM: Už těch ústupků dělá ČSSD hodně

„Přiznám se, že tato informace je pro mne nová, ač mne to ani nepřekvapuje, neboť těch ústupů od volebního programu ČSSD je víc a toto není asi ani první a zřejmě ani jejich poslední,“ reagoval ovšem na vše roztrpčeně komunistický poslanec Miroslav Opálka.

„Je vidět, že v této oblasti je ANO docela pravicová strana, protože nechtějí připustit progresivní zdanění, nechtějí připustit ani tento princip o majetkovém přiznání. My ale budeme prosazovat to, co jsme vždy chtěli,“ zmínil dále pro ParlamentníListy.cz Opálka, přičemž i on nastínil, že KSČM ještě nemá jasno v tom, zda bude podporovat plošné majetkové přiznání nad deset miliónů korun.

„Loni byl ten návrh od nás předložen nad deset miliónů, ovšem na velikosti majetku může být ještě diskuse. Ale tady přece nejde o to udělat tlustou čáru – co se rozkradlo, co se toleruje a bude se sledovat, co se nově nabude. My o našem legislativním plánu budeme teprve hovořit na poslaneckém klubu,“ doplnil Opálka.

Podáme to my a v květnu!

„Majetkové přiznání? Když ne vláda, tak to podáme my! Nejpozději v květnu,“ reagoval rozhodně pro ParlamentníListy.cz místopředseda a ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš.

„Majetková přiznání jsou jistě tím nejzásadnějším protikorupčním opatřením," doplnil k tématu předseda KSČM Vojtěch Filip.

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury se již dříve nechal slyšet, že je pro plošné majetkové přiznání, ale až od dvaceti milionů. Obě dvě strany, tedy Úsvit i KSČM, navíc ještě nedávno proklamovaly, že na rozdíl od ČSSD jsou pro zdanění majetku zpětně.

Zemanovi se legislativní plán vlády nepozdával

Kvůli neexistenci zákona o prokázání původu příjmu a majetku se koncem března čílil prezident Miloš Zeman, který ale hlavně nepřímo zkritizoval legislativní plán vlády, který se podle něj tomuto zákonu patřičně nevěnuje.

„Pan prezident se pozastavil nad tím, že nepatří mezi hlavní priority tohoto legislativního plánu. Totéž platí i pro zákon o sociálním bydlení. Vláda počítá s tím, že bude projednáván až v roce 2015,“ uvedl k tomu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

O významu zákona o majetkových přiznáních, s nímž šla do voleb Strana práv občanů – zemanovci, hovořil prezident nejenom na sjezdu této strany, ale loni se dokonce podepsal i pod petici za zavedení zákona o prokázání původu příjmu a majetku.

„Pana prezidenta musím opravit. Prokazování původu majetku bude podle schváleného legislativního plánu vlády součástí letošní novely zákona o dani z příjmu. Na rozdíl od všech minulých vlád, které o majetkových přiznáních jen planě a dlouho mluvily, moje vláda je skutečně zavede,” zareagoval ovšem na kritiku Zemana v březnu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…