Králíci a katastrofa: Zde je další kolo války, která může KDU-ČSL vyhnat z vlády

18.12.2013 10:41

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka naprosto odmítá slova o nekompetentnosti, neodbornosti a nezájmu, která na adresu lidoveckých kandidátů na post ministra zemědělství vyřkl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prezident Agrární komory Jan Veleba. Sám o sobě tvrdí, že se zemědělstvím zabývá celoživotně a jeho problematiku zná dobře jak z pohledu drobných soukromníků, tak i velkých podniků.

Králíci a katastrofa: Zde je další kolo války, která může KDU-ČSL vyhnat z vlády
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Anketa

Pokud lidovci budou chtít víc křesel, než jim budou "socani" a babišovci ochotni dát,...

hlasovalo: 13557 lidí

Podobně odmítavě jako špičky hnutí ANO se k obsazení postu ministra zemědělství někým z KDU-ČSL staví prezident Agrární komory a senátor Jan Veleba. Ve včerejším rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že zemědělci nejsou pokusní králíci a že se budou bránit tomu, aby jejich rezort řídili katastrofální neodborníci, jako tomu bylo v minulosti. Ke dvěma nejvyšším lidoveckým funkcionářům Pavlu Bělobrádkovi a Marianu Jurečkovi navíc uvedl, že je nikdy nepotkal na agrárních akcích v terénu, a že jich sjezdil a absolvoval stovky.

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka se proti takovým výrokům ohrazuje a popisuje, jak je on sám se zemědělstvím spjat. „Když jsem ten rozhovor pročítal, tak v něm pan prezident Veleba říká, že já ani Pavel Bělobrádek nejsme odborně zdatní v oblasti zemědělské problematiky a že nás nikdy neviděl na žádné zemědělské akci. Tak k tomu bych uvedl, že od roku 1990 jsem vyrůstal na zemědělské usedlosti svých rodičů a od roku 2001 sám soukromě hospodařím,“ říká pro ParlamentníListy.cz první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Šéfa Agrární komory na akcích potkával, ten ho ale neznal

Připomíná, že v roce 2005 úspěšně završil studium na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně v oboru rostlinolékařství se specializací ochrana rostlin a v témže roce začal pracovat ve dvou velkých firmách, které působí v zemědělství. „Jsou to firmy, které mají řádově přes dvacet tisíc hektarů, a já jsem tam dělal na pozici středního managementu a komunikoval jsem celých osm let s předsedy velkých zemědělských podniků i s jejich majiteli, takže znám velice dobře problémy, které tíží velké podniky,“ upozorňuje Marian Jurečka, že nezná zemědělství jen z pohledu soukromého hospodáře.

„Logicky s tím jsem i sledoval vyjednávání okolo plánovacího období 2013 až 2020, byl jsem na x seminářích, standardně chodím na všechny zemědělské akce od polních dnů přes výstavy po odborné semináře. Problém je totiž v tom, že pan Veleba ani před rokem nevěděl, jak vypadá Marian Jurečka, tudíž mě nemohl nikde vidět. Samozřejmě já jsem pana Velebu potkával, ale nejsem z těch lidí, který by za někým docházel. On mě poprvé potkal před rokem, kdy se stal členem našeho senátního klubu,“ vysvětluje první místopředseda KDU-ČSL, proč ho šéf Agrární komory na zemědělských akcích nevídal.

Soukromým zemědělcům by KDU-ČSL určitě nenadržovala

Trvá také na tom, že nemá nic proti velkým podnikům v zemědělství. „Mí rodiče byli dlouhé roky členy Agrární komory a úvahy, že když já pocházím ze soukromého zemědělství, že by KDU-ČSL měla někomu stranit, jsou úplně liché. Já jsem komunikoval za poslední rok nejen s Asociací soukromého zemědělství, ale také se Zemědělským svazem s panem Martinem Pýchou, takže tyto argumenty o nekompetentnosti, neodbornosti a nezájmu striktně odmítám. Považuji za hodně nešťastné, když se šéf takto velké profesní organizace vyjadřuje na adresu jedné ze stran, která se může stát koaliční stranou. To se standardně nedělá,“ poznamenává předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Za holý nesmysl považuje rovněž to, že by KDU-ČSL toužila po rezortu zemědělství kvůli církevním restitucím. „Když si uvědomíte, že jedna a půl miliardy korun jde na financování církví přes Ministerstvo kultury, tak proč úplně stejně někdo neuvažoval v minulosti, kdy jsme měli ministry na kultuře a proč to někdo nezmiňuje teď, když nám byla kultura nabízena, že by to byl nějaký rozpor? Mně to přijde jako účelový argument, který se najednou vytáhl,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Marian Jurečka.

Hodně práce pro zemědělce odvedli v Evropském parlamentu Roithová s Březinou

Pokud by to někdo takhle chtěl brát, musel by to vztahovat třeba i na kulturu či školství, které financují některé církevní školy. „My jsme kladli dlouhodobý důraz na problematiku zemědělství i venkova. Já jsem zastupitelem na kraji a i z této pozice se problematice zemědělství dlouhodobě věnuji. A teď, když poslouchám, že KDU-ČSL je nekompetentní, tak to si myslím, že se hodně přestřelilo,“ zlobí se první místopředseda KDU-ČSL.

Podle něj se také zapomíná, že hodně práce v oblasti závěrečného vyjednávání a hájení zájmů našich zemědělců, a to nejen těch malých, ale i velkých odvedli dva europoslanci zvolení za KDU-ČSL, a to Zuzana Roithová a Jan Březina. „Mluvil jsem o tom s paní Roithovou, a ta mi říkala, že to byly desítky schůzek a x hodin rozhovorů s kolegy v rámci Evropské lidové strany, aby se podařilo prosadit některé věci, třeba aby se nestropovaly platby na farmu. To nebylo jenom o tom, že by to vylobbovala úzká skupinka lobbistů, ale to rozhodnutí muselo mít širokou podporu napříč Evropským parlamentem a Evropskou komisí,“ tvrdí Marian Jurečka.

Může vést ministerstvo, ale i skončit jako opoziční poslanec

Velký profil tohoto perspektivní politika přinesla úterní MF Dnes, jíž se pochlubil, že má jako soukromý zemědělec dva kombajny a ten z nich, u něhož se nechává fotit, je nejvýkonnější mlátička na světě, jak s oblibou říká. Nezapomněl však ani na to, že jeho předky utlačovali komunisté jako „kulaky“. Oba jeho dědové byli postiženi násilnou kolektivizací, v širší rodině dopadli někteří i hůř, jeho strýcové seděli i na Mírově.

Jakkoli se před Marianem Jurečkou rýsuje slibná kariéra a dokonce možnost, že by on, nebo předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek usedli do křesla ministra zemědělství, klidně se může stát, že z něj bude pro příští čtyři roky „jen“ opoziční poslanec. Lidovecký šéf Pavel Bělobrádek dal totiž v úterních Událostech, komentářích ČT24 jasně najevo, že pokud by jeho strana nezískala pro sebe tento rezort, do koalice s ČSSD a ANO nevstoupí. Další jednání o rozdělení míst ve vládě si možní koaliční partneři naplánovali na dnešek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…