Oranžový rebel: Premiér si za řízení tak různorodého stáda lopatou nezaslouží. Babiš promine

22.06.2014 21:35

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v názorové aréně komentářů uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz. Senátor ODS Jaroslav Kubera a poslanec ČSSD Jiří Koskuba tentokrát komentují novely zákona o odpadech a výzkum veřejného mínění, který ukázal, jaké by mohly nastat ve sněmovně změny ve složení poslanců, pokud by se nyní konaly volby.

Oranžový rebel: Premiér si za řízení tak různorodého stáda lopatou nezaslouží. Babiš promine
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

V tomto týdnu se ve sněmovně hovořilo hodně o novele zákona o odpadech. Nabízí se však otázka, zda se případné změny budou dotýkat nějak i toho, aby výkupny sběru nemohly přijímat kovy, které viditelně pochází z nějakých veřejných prostor - kryty na kanály atd. Svaz měst a obcí volá po tom, aby se zakázal zcela výkup od fyzických osob - je šance, že by takový návrh podle vás uspěl? A skutečně by vyřešil problémy, na které doplatily též v tomto týdnu dvě děti, co spadly do studny na zahradě MŠ a musela je zachraňovat s nasazením života jejich učitelka?

„Nejsem Sibylla, abych již nyní věděl, jak bude vypadat definitivní podoba opět novelizovaného a dosud projednávaného zákona. Lidová tvořivost sněmovny totiž nezná mezí. Jinak nejenom všechny ty věčné novelizace řady zákonů činí právní prostředí v ČR zcela chaotickým. Bohužel ani moc nesvědčí pro kvalitu těch původních. Rovněž nelze pominout tlaky určitých skupin, které mohou mít na změně znění zájem a zrovinka i na ty ‚pravé‘ zákonodárce vliv. Já vím, nezní to příliš lichotivě, ale bylo by falešné to nepřiznat. Taktně pak pomíjím bruselské nápady, které nás často nutí ke změnám i toho, co dosud obstojně fungovalo. Je poněkud smutné, že bez ohledu na líheň, vše pak zhusta vede nakonec hlavně k tomu, aby se, byť pod rouškou ušlechtilosti, lidem opět o něco více vytáhlo z kapes. Pochopitelně těm poctivým, slušným, zákony a normy dodržujícím. Včetně třídění odpadu. Však se také říká: každý dobrý čin musí být po zásluze potrestán. Zda je to jenom náhoda nebo účel, nechť si každý doplní sám,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Ruka trhu je neviditelná - takže nikomu asi nevadí, co jde do sběren

Jak dodal, to, že ve sběrnách končí zhusta kovy nakradené, je již dlouho známý a vytrvale nepříliš řešený problém. „Interpeloval jsem v této věci již bývalého pana premiéra. Odpověď v případě zájmu najdete na mých webových stránkách. Je dosti obsáhlá. Jinak je snad naprosto fuk, zda uloupené pochází z majetku státního, městského či obecního. Nebo to jsou právě ty vaše ukradené nové měděné okapy. Není žádným tajemstvím, kdo se hlavně takto živí. Problém je však také v tom, že mnozí podnikatelé sběrny provozující sledují na prvním místě zisk. Proto jaksi nevidí, od koho, ani co vlastně vykupují. Ruka trhu je přeci neviditelná. Přitom vysvětlení, že někdo někde jen tak čistě náhodou našel, natož podědil několik kanálových vík, k tomu se znakem toho či onoho města, nebo silniční svodidla či nákupní vozík z Lidlu, svědčí buď pro naprostou nesvéprávnost vykupujícího, a to nejen k podnikání, nebo pro cílenou lumpárnu, překupnictví, a tím spolupachatelství. Ale to by to musel někdo vytrvale kontrolovat a při zjištěných nedostatcích tvrdě trestat, až zatrhnout třeba natrvalo podnikat. O zbavení svobody nemluvě. Jenže státní policie po všech těch úsporách už tak neví, kam dříve skočit. Nu a ta městská má zase spoustu jiné práce. Třeba s botičkami. Ono naplnit městskou kasu číháním ve sběrně tak snadno nelze,“ konstatoval dál Koskuba.

Nerad by prý však jitřil mylně šířený dojem „socanů“ s věčnou touhou po znárodňování. „Ale přesto bych nejraději výkupní sběrny neviděl jako soukromé. Lépe jako obecní, městské. Slušným provozovatelům sběren se za tento názor omlouvám. Zájem jedince musí ustoupit zájmu kolektivu - jak ostatně stojí v jedné z povídek pánů Šimka a Grossmanna. Přímo a jedině na vedení města by tak bylo, jak si to vše následně zkaučuje. I kde sběrna bude. Jestliže si pak lidé totiž opět zvolí pana starostu, který to nezvládne, byl by to již jejich problém. Samotných voličů je mi líto. Stejně jako paní učitelky, před kterou za její odvahu smekám. Dost se mi totiž ulevilo po informaci, že byť je na metál, ji za to alespoň nezavřou. Tahle země mnohdy totiž připomíná jeden velký Absurdistán,“ povzdechl si Koskuba u prvního tématu týdne ParlamentníchListů.cz.

Odpady? To tedy nezávidím nikomu, kdo se s tím má poprat, přiznal Kubera

Podle senátora ODS Jaroslava Kubery bude vyřešit problematiku kolem odpadů velmi těžkým úkolem.

„Nepřeju ani vládě, ani nikomu jinému, že je to na jejich bedrech. Je to fakt velmi složitý a těžký úkol, navíc značně obsáhlý. Zpracovat ho tak, aby z toho byl vytvořen nějaký komfortně ústavní systém, to fakt nikomu nezávidím. Je to podnikání a je to podnikání tak obsažné, že snad i problematika prostituce je proti tomu lehčí k řešení," řekl Kubera.

Ohledně toho, že se v Česku kradou víka od kanálů, různé kabely, aby skončily ve sběrnách, je však senátor skeptický, že by mohla nastat změna, kterou by nějak podpořil zákon. „Zákon vše skutečně řešit nemůže. Navíc je třeba říci, že i v jiných zemích se podobné krádeže rozmáhají, není to jen naše české specifikum. Jediné, co by snad mohlo pomoci k lepšímu, by bylo to, pokud by policie přestala nahlížet na tyto krádeže jako na přestupky, ale tvrdě je trestala jako veřejné ohrožení. I tak by se ovšem asi nějaký exces, podobný tomu, který se odehrál na dvoře mateřské školy, odehrát mohl. Záleží totiž na změně myšlení lidí, a to víc než v tomto případě na změně zákona," konstatoval Kubera.

Sněmovnu by obsadilo nyní nejpočetněji ANO. Co udělá ČSSD i ODS k zlepšení svých pozic?

Podle červnového volebního modelu agentury STEM, který byl zveřejněn v uplynulých dnech, by se do Poslanecké sněmovny dostalo nyní s výraznou převahou nad ostatními subjekty hnutí ANO Andreje Babiše. Sociální demokraté by se umístili na druhém místě se ztrátou osmi procentních bodů. Do dolní komory by se nedostalo hnutí Úsvit, sněmovna by tak byla složena ze šesti stran. I proto se ParlamentníListy.cz zeptaly sociálního demokrata Jiřího Koskuby, zda tuší, co ČSSD udělá, aby tyto výsledky zvrátila? A zástupce ODS Jaroslava Kubery na to, jaké vidí šance své strany.

Koskuba s nadsázkou naznačil, že možná bude čekat ČSSD  třeba prázdninové vnitrostranické referendum. Poté ale již pokračoval vážně.

„Ten, kdo tyto týdenní komentáře delší čas tu a tam sleduje, mohl snad vycítit z mé strany jistý poněkud až příliš pragmatický pohled na naši strategii. Jenže ono to lze taky nazvat rebelstvím. A ve chvíli, kdy však i na nás oranžových leží vládní odpovědnost, se něco podobného dělat nesluší. Minimálně stejně, jako když jistý pan náměstek jde rovnou policii udat svou ministryni. Tohle asi body navíc moc nepřinese. Přitom po těch nedávných neslavných eurovolbách nás letos na podzim čekají další dvoje. Tudíž by bylo taktickou chybou prozrazovat, jak se hodláme zlepšit. I kdybych to věděl. Omluvte mne proto, prosím, tentokrát budu mlčet jako hrob. Mimochodem, kdyby nám to čistě omylem zase nevyšlo, jistě pak o kritiky nouze nebude,“ řekl ParlamentnímListům.cz Koskuba.

Koskuba připomněl neřízené střely a nepolitiky

Poté ale dodal, že by neměli být skromní. „Což není pro voliče již dostatečným kladem, jak oproti páně Nečasově vládě, mimochodem též trojkoaliční, náš pan premiér tu svou kočíruje v relativním poklidu? A to tam nemá ‚jenom‘ politické nováčky, jako byli veverčáci. On tam má vedle některých vlastních neřízených střel přímo nepolitiky! Za to, že to zvládá, si rozhodně lopatou nezaslouží - pan první vicepremiér promine. Nu a k udržení tak různorodého stáda se hodí i nějaký ten pasáček. To zase promine protřelý pan předseda poslaneckého klubu TOP 09,“ uzavřel komentář uplynulých dnů Koskuba.

ODS je ve složité situaci

Jaroslav Kubera připomněl hlavně to, že ODS je momentálně dlouhodobě ve složité situaci. „Každý den se vytáhne nějaký příběh či pseudokauza, která naznačuje, že zase za něco může někdo z ODS. I když se to nakonec třeba ani nepotvrdí, strana tím vytrvale ztrácí. K tomu je třeba dodat, že politické strany obecně jsou v krizi, protože najednou vznikl dojem, že jsou něco hrozného. Přitom si málokdo chce přiznat, pokud by docházelo ke složení Parlamentu z jednotlivců, že u nás to pro praktické řízení státu není možné. Naše mentalita to prostě nedovoluje, česká společnost je roztříštěná a i v případě vládnutí tohoto typu by to rychle skončilo právě z tohoto důvodu. Pokud si někdo myslí, že by se u nás uplatnil americký systém, v kterém se střídají ve vládě dvě strany, tak bude zklamaný, poněvadž se toho tady nikdy nedočká," řekl Kubera ParlamentnímListům.cz.

Průzkum podle něj však jasně odhalil, že voliči u nás umějí poměrně rychle dešifrovat, co od kterých stran a hnutí čekat. „Například slunce Úsvitu už zapadlo, tam lidé rychle odhadli, co od něj čekat. U ANO to potrvá déle, ale přesto jsem přesvědčen, že též lidi poznají, že to jsou vlastně nové Věci veřejné - i když sofistikovanější. Bohužel, jsou to trendy, kterými se je třeba asi prodrat, poněvadž s nimi moc dělat nejde. Ukáže to čas," zakončil komentář týdne senátor ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…