Poslanci odhlasovali novelu o veřejném zdravotním pojištění a šli domů

22.12.2014 13:28

Zdravotní pojišťovny nebudou zatím muset zveřejňovat individuální smlouvy s poskytovateli zdravotní péče. Sněmovna dnes přijala senátní úpravu takzvané lázeňské novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, která tuto pasáž vypouští. Předloha prodlouží některým pacientům pobyty v lázních na účet zdravotní pojišťovny a má přinést lázeňství asi půlmiliardu korun ročně navíc. Norma teď poputuje na stůl prezidentovi Milošovi Zemanovi k podpisu.

Poslanci odhlasovali novelu o veřejném zdravotním pojištění a šli domů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně prošel nový zákon o DPH, který bude mít dopad hlavně na živnostníky. Poslanci se také trochu s předstihem obdarovávali dárečky

Zveřejňování smluv prosadil do vládní novely ve sněmovně lidovec Ludvík Hovorka, jenž upozorňoval na to, že některá zdravotnická zařízení dostávají v současnosti výrazně vyšší úhrady za stejné výkony než většina ostatních. Systém se měl jeho pozměňovacím návrhem zprůhlednit; nezveřejněná smlouva by navíc nebyla účinná. Úpravu kritizovaly lékařské organizace, v Senátu narazila. Podle senátorů jde o takzvaný přílepek a novelu s návrhem na jeho vypuštění poslancům vrátili.

Ministerstvo zdravotnictví chystá jiný návrh k transparentnosti smluv. Měl by zavést sankce.

Schválená norma uvádí, že pacienti po závažné operaci, úrazu nebo s těžkou chronickou nemocí asi budou moci jezdit do lázní na účet zdravotní pojišťovny nejméně na čtyři týdny místo nynějších tří. Děti budou pobývat v lázních vždy alespoň čtyři týdny. Pobyt, i opakovaný, se pacientům prodlouží jen na základě posouzení zdravotního stavu. Při těžkých a závažných nemocech by léčba trvala po dobu nutnou k vyléčení, nebylo by už časové omezení.

Ročně skoro tři miliardy

Lázeňství dostávalo v předchozích letech ze zdravotního pojištění ročně téměř tři miliardy korun, výdaje postupně klesly až ke dvěma miliardám s tím, jak pobytů ubývalo. Změna mu má vrátit půlmiliardu korun ročně, o kterou přišlo omezující vyhláškou z roku 2012. Ústavní soud předpis zrušil, nechal ho platný jen do konce letošního roku.

Po odhlasování této normy poslanci pondělní mimořádný jednací den uzavřeli a rozešli se domů na vánoční svátky.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…