Výbuchy muničáku ve Vrběticích dospěly do sněmovny. Referují Chovanec se Stropnickým

12.12.2014 14:53

Poslanci začali na mimořádné schůzi na podnět opozice probírat situaci ve Vrběticích na Zlínsku, kde se v říjnu, poté minulou středu a tuto středu objevily ve skladu s municí obrovské neřízené výbuchy.

Výbuchy muničáku ve Vrběticích dospěly do sněmovny. Referují Chovanec se Stropnickým
Foto: Hans Štembera
Popisek: O návrhu rozpočtu se bude hlasovat co nejdříve

K bodu na začátku promluvili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), po něm ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes poslancům kupříkladu řekl, že munice, která je ve skladech ve Vrběticích uskladněna, je ve vlastnictví soukromé firmy. „Od roku 2011 tady započal smluvní vztah,“ zdůraznil.

V místě je nyní armáda i policie a obě složky řeší situaci s maximálním nasazením. Je to v nejvyšším vstupním poplachu,“ uvedl. Podle Sobotky nyní probíhá vyšetřování ze strany Policie ČR.

Jakmile to reálné okolnosti dovolí, tak bude munice odvezena do reaktivovaných muničních skladů ministerstva obrany v Květné, anebo si majitelé munici mohou odvézt sami. Primárně jde o to, aby si tuto munici odvezli ti, kdo ji vlastní, a v objektech uskladnili," zmínil Sobotka.

Výbuch ve Vrběticích bude mít dle něj dopad na legislativu, neboť je prý nakládání s municí ve všech předpisech řešeno spíše jen doplňkově. Konkrétně by se měly změnit předpisy pro nakládání s municí. "V současné době se na tuto oblast vztahuje několik zákonných režimů, které nejsou dostatečně provázané. Každý ze zákonů také stanovuje rozdílnou formu provádění kontroly," pronesl Sobotka.

Další situaci bude podle něj posuzovat i Bezpečnostní rada státu, která se sejde 22. prosince.

Ministr vnitra Milan Chovanec pak zdůraznil, jak je areál velký – podle něj má na délku 10 km. "Dlouho se tady mluví a spekuluje o tom, jak je areál vlastně velký. Ten areál má na délku 10 km. Je to obrovský areál, v kterém je 50 objektů. V 27 těchto objektech, a většina z nich má rozsah 500 až 1000 m2, tak ve 27 byla uložena munice," upozornil Chovanec.

Podle ministra byla nyní situace rozšířena o trestný čin v souvislosti s výbuchy. "Po druhém výbuchu, a 24. listopadu byl trestný čin překvalifikován na trestný čin úmyslný, tak po druhém výbuchu následně policejní prezidium rozšířilo vyšetřovací tým pod dozorem krajského státního zástupce a vyšetřování převzalo Policejní prezidium," zmínil. Při kvalifikace úmyslného trestného činu obecného ohrožení pachateli hrozí osm až 15 let.

„Současné vyšetřování vede krajská expozitura ÚOOZ v Ostravě," sdělil také ministr vnitra. Vyšetřování podle něj vedou specialisté na organizovaný zločin a vše je ve fázi vyhrazené.

"To znamená, že není možné o tomto vyšetřování podávat podrobnější informace, pokud vyšetřování nechceme mařit, a to určitě mařit nechceme," zdůraznil.

Po explozích nařídilo Ministerstvo vnitra také mimořádné kontroly ostatních asi 28 skladů, ve kterých je větší množství munice. Z toho 18 kontrol skončilo, u čtyř firem byla zjištěna pochybení. Kterých skladů a firem se pochybení týkala, ale neupřesnil.

"Byly tam například chyby zápisu výrobních čísel, některé firmy nepožádaly o příslušné dokumenty," řekl ovšem.

Prý se také zajímal o to, zda se v areálu muničního skladu konaly automobilové závody. Ptal se na to prý policie, ta ale v posledních pěti letech neeviduje žádný podnět nebo trestní oznámení, které by na tuto činnost směřovalo.

Starosta: Žádám objektivní a pečlivé vyšetření zločinu

Poslanci odhlasovali, že se jejich schůze může zúčastnit také starosta Vrbětic Zdeněk Hověžák a statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Jaroslav Drozd. Zdeněk Hovězák poslancům řekl, že je po těchto událostech v obci přesvědčen o tom, že musí být stanovena přísná pravidla pro provoz objektů, které takovou munici skladují.

Chtěl bych vládu požádat o to, aby zajistila objektivní a pečlivé vyšetření zločinu. Žádám, aby byly vypovězeny všechny nájemní smlouvy ve vztahu ke skladu a aby zdejší munice byla odvezena. Chtěl bych také po vládě, aby objasnila, jaká munice se ve skladu vlastně nalézá,“ řekl poslancům Hovězák.

Podle něj by měla být munice odvezena ze skladů do Vánoc. „Ale je mi jasné, že to nebude možné,“ uvedl s tím, že by rád, aby občanům dotčených obcí bylo vyplaceno odškodné.

"Svátky u nás prožijeme ve strachu a je nepochybné, že si zasloužíme náležitou omluvu,“ dodal k tomu a od poslanců sklidil potlesk.

Kolem bodu se rozjela poměrně široká debata.

Například poslanec Martin Lank (Úsvit) zmínil, že by rád věděl, kolik ve skladech bylo munice, jestli vybuchla všechna, anebo kolik munice a kam se zatoulalo. Debata se vedla také kolem toho, zda byly v objektu skladovány rakety SS20.

„Rakety SS 20 tam nikdy nebyly, jen skelety raket SS,“ uvedl ale na to ministr vnitra Milan Chovanec.

Předseda Úsvitu Tomio Okamura se zabýval otázkou, kdo a kdy objekt kontroloval, když údajně byly v plotě díry, kterými se do objektu dostávala zvěř.

„Vyžádal jsem si soupis kontrol. Poslední kontrola byla provedena 14. 5. 2014 a neshledala prý žádné závady. Takto se v ČR hlídá 15 tisíc munice?“ otázal se důrazně Okamura.

„Člověk by čekal, že by tam v místě musela mít své sídlo i hasičská jednotka, když je tam uskladněno 15 tisíc tun munice,“ zmínil Okamura s tím, že ale hasičská jednotka v místě žádná nebyla nikdy a hasiči, když tam museli vyjet k požáru po výbuchu, tak neměli dokonce ani operativní karty.

Poslankyně Jana Lorencová (ANO) pak poslance informovala o tom, že k ní doputovala informace, že firma Bochemie, a. s. je ve skutečnosti naprosto anonymní firma se sídlem v Holandsku v Amsterodamu.

"A tato firma je údajně naším státem od roku 2008 štědře dotovaná, neboť do ní doputovalo nejméně 110 milionů korun podle informací, které bych, jak říkám, ráda slyšela, zda jsou pravdivé. Pokud je to pravda, tak bych ráda věděla, na základě čeho má tato firma dostávat dotace, kdy a přesně v jakém období tam do té firmy ty dotace doputovaly," otázala se Lorencová.

Zajímalo ji také, zda je součástí přejímací dokumentace a součástí nájemních smluv také konstatování, že ty objekty ve chvíli, kdy si je firmy pronajímaly, byly opravdu prázdné. "Pokud ano, musí to být součástí nájemních smluv. A já bych ráda věděla, zda to opravdu v nájemních smlouvách je konstatováno," dodala s otázkou poslankyně.

Podle Lidových novin mělo být v areálu uskladněno celkem 988 tun výbušnin v majetku čtyř firem: Imex Group, která měla v nájmu oba vybuchlé sklady, Excalibur Army, Bochemie a STV Group. Podle Lidových novin byl tento stav zachycen k červnu letošního roku, pak ale Imex Group své sklady doplnila.


První výbuchy v říjnu

První neřízené výbuchy se ve Vrběticích na Zlínsku objevily v říjnu tohoto roku. Další menší výbuchy se poté objevily jen za několik málo dní. K velkému výbuchu pak ve Vrběticích došlo minulou středu. Situace tam byla až tak vážná, že obyvatelé příslušných obcí museli být evakuovány.

Z muničních skladů ve Vrběticích se ale i poté ozvaly slabé výbuchy a to opětovně tento týden. Posunuje se tak tím zároveň bezpečnostní lhůta, pyrotechnici tam mohou vkročit totiž nejdříve devět dnů od posledního výbuchu. Explodovala zřejmě dosud nevybuchlá munice ve skladu poničeném před týdnem.

Vláda v pondělí schválila zvýšení počtu vojáků zapojených do akce na 450. Ve Vrběticích a Haluzicích začali od čtvrtka operovat vojáci tak, že na místě bude vždy podle zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Balouna nejméně 200 vojáků.

Armáda zároveň s tím buduje zázemí pro jednotku, která bude střežit areál s muničními sklady. Posílí se tím ostraha bezpečnostního okruhu kolem areálu, který je téměř 14 kilometrů dlouhý. Vojáci staví také zázemí pro velení.

Vojáci budou mít dvě základny po 90 lidech, ve Vrběticích i Haluzicích. „Po zhruba šesti až osmi dnech bude střídána celá jednotka asi 180 lidí. Budou chvíle, kdy tady bude při střídání asi 400 lidí, průběžně zde bude v každý okamžik asi 200 lidí,“ uvedl ve čtvrtek k tomu Baloun.

Temovize, Pandury, i vozidla Iveco

Vojáci ke střežení bezpečnostního okruhu používají podle informací techniku včetně vozidel Pandur a Iveco, které jsou vybaveny i nočním viděním a termovizí. Podle Balouna budou vozidla nasazena na přehledných úsecích. Vojáci v těchto hodinách rozšířují také zázemí pro velení a řízení akce, kde bude operační a informační středisko.

Muniční sklad, který vybuchl poprvé v říjnu letošního roku, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Dva její zaměstnanci při výbuchu zemřeli. Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. Náklady na odstranění následků exploze, vyčištění areálu a převoz zbylé munice dosáhnou podle policie stovek milionů korun. Obyvatelé okolních obcí si již další skladování munice v areálu nepřejí.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…