Rodný kraj zrádce Haška a sestra šéfa ČSSD. Reportáž Novy rozčeřila vody, Janek Kroupa si za ní stojí

07.11.2013 15:02

Šéfreportér Na vlastních očí Janek Kroupa vyvrátil, že by dehonestující reportáž o místopředsedovi ČSSD Michalu Haškovi, kterou televize Nova odvysílala ve středu, byla šitá na objednávku. Dramaturgyní "očí" je sestra předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. „To je blbost. Marcela Sobotková o reportáži nevěděla vůbec nic, neviděla ji ani před vysíláním,“ sdělil Kroupa ParlamentnímListům.cz. Na možné zmanipulování reportáže kvůli příbuzenskému vztahu Sobotkových totiž na Facebooku upozorňovali někteří příznivci Michala Haška.

Rodný kraj zrádce Haška a sestra šéfa ČSSD. Reportáž Novy rozčeřila vody, Janek Kroupa si za ní stojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

„O Michalu Haškovi a jeho první politické zradě“, tak zněl název reportáže o Haškovi,v níž se rozhovořili obyvatelé a také někdejší zastupitelé obce Drásov, kde se stal Hašek v srpnu roku 2001 starostou – předtím byl místostarostou - a necelý rok poté poslancem Parlamentu. A jejich svědectví nebyla nezajímavá...

„Blížily se krajské a parlamentní volby a Hašek potřeboval mít ve svém životopise, že je starosta,“ vypověděli podle reportéra Kroupy drásovští občané.

Na reportáž se můžete podívat ZDE.

Obešel zastupitele a žaloval na starostu

Podle bývalého zastupitele Drásova Ladislava Vojance se celá akce stala tak, že Hašek v obci před místními volbami nejprve obešel zastupitele, u nichž ale tehdejšího starostu Vladimíra Andrlíka nijak nechválil. Poté prý navštívil samotného Andrlíka a mezi čtyřma očima ho údajně téměř vydíral. Podle spekulací na něj měl vytáhnout, že v obci mají problém v účetnictví.

„Ty výhrůžky spíš byly ve smyslu toho, že mi důrazně připomínal mé nedostatky,“ sdělil k tomu Kroupovi na kameru sám Vladimír Andrlík, přičemž ale nechtěl přitakat na to, že by mu Hašek řekl přímo, že když neodstoupí, tak on ho veřejně zostudí.

„Spíš mi řekl, že takto se obec nemůže vést, abych přišel na radu,“ vysvětlil Andrlík. Podle reportéra Kroupy nakonec prý starosta zradu tehdy ještě velmi mladého Haška neunesl a odstoupil sám. „Stal se tak první Haškovou obětí,“ naznačovala reportáž.

Měl říct, že potřebuje "jít nahoru"

„Mne spíš mrzelo to, že Hašek mi přímo neřekl, že potřebuje jít politicky nahoru. Že neřekl: ´Tak se domluvme´,“ dodal k případu svého „sesazení“ Andrlík.

Michal Hašek se pak následně, tedy 31. srpna 2001, skutečně nechal zvolit starostou a pak se také stal poslancem Parlamentu,

„Ta první zrada vyšla. Jestli vyjde i podruhé, tak to se dozvíme v příštích dnech. Sám Michal Hašek pro náš pořad Na vlastní oči ale rozhovor odmítl,“ dodal na závěr pořadu Kroupa s dovětkem, že Hašek Nově poslal jen SMS zprávu. V ní pak stálo, že jde o údajné zákulisní intriky na malé vesnici a proto je to pro něj sci-fi. Prý něco takového neslyšel nikdy dokonce ani od bývalého starosty, a to spolu byli několikrát na pivu jako přátelé.

„Beru to jako součást nynější mediální hysterie, kdy Hašek má být národní padouch, kdo si do něj kopne, národní hrdina,“ napsal v SMS zprávě pro Novu také Hašek.

Jenže celá věc má ještě pokračování. Hašek po středečním odvysílání reportáže totiž napsal na svůj facebookový profil své pocity.

Asi jsem se pučistou už narodil a s ostatními kojenci intrikoval...

„Očekávám, že příští díl pořadu Na vlastní oči bude o tom, že jsem se v podstatě už pučistou narodil. Již v porodnici jsem s ostatními kojenci intrikoval proti primáři a Janek Kroupa a TV Nova jistě za krátký čas přinesou reportáž i o tom, že jsem chtěl už v mateřské školce v Drásově odvolat paní učitelku a že jsem k tomu účelu zneužil spolužáky k vyvolání puče. Málem jsem se díky tomu tehdy nedostal do první třídy,“ uvedl.

Podle něj jistě žije v Drásově řada občanů, kteří si na desetileté starostování Andrlíka dobře pamatují.

„Je zajímavé, že jsem s ním byl v uplynulých dvanácti letech několikrát na pivu, o intrikách a puči jsem od něj neslyšel ani slovo. O jeho dnešní angažovanosti si myslím svoje, pro `Drásováky` je známým politickým turistou a aktuálně prý zahořel láskou k Andreji Babišovi a k hnutí ANO. Leccos to vysvětluje a Drásov se má opravdu na co těšit,“ dodal pak vážně Hašek.

Na to ale zareagoval pro ParlamentníListy.cz sám autor celé reportáže Janek Kroupa. „Mně to celé Haškovo vyjádření přišlo vtipné,“ zmínil Kroupa a přitom popřel to, že by bývalý starosta Andrlík „zahořel láskou k Andreji Babišovi a k hnutí ANO“, jak zmínil Hašek.

Kroupa: Starosta tvrdí, že na pivo s Haškem nechodil

„Pokud vím, tak on v tuto chvíli není nijak politicky angažovaný. Já jsem s tím starostou mluvil a on tvrdí, že je lež, že by s Michalem Haškem byl několikrát na pivu,“ vypověděl Kroupa.

Podle něj dokonce ani není možné to, že by reportáž byla šitá - kvůli aktuální politické situaci v ČSSD - na míru. „To je úplný nonsens, je to neuvěřitelná blbost,“ reagoval Kroupa na fakt, který si ParlamentníListy.cz několikrát od důvěryhodných zdrojů ověřily, tedy že je dramaturgyně Na vlastních očí Marcela Sobotková zároveň sestrou Bohuslava Sobotky.

Marcela mi do práce nekecá. Nevěděla o reportáži

„Máte nějaké podřízené? Marcela Sobotková je mým podřízeným, já jsem šéf toho pořadu a jsem autor té reportáže. Já si nenechám od svých podřízených, notabene od Marcely Sobotkové, která o té reportáži ani nevěděla, kecat do práce. Ona ji dokonce ani neviděla před vysíláním. Viděla ji poprvé až ve vysílání a neměla s ní tedy nic společného,“ odrazil pochybnosti Kroupa.

Reportáž o Haškovi podle něj vznikla tak, že se o Drásov zajímal v souvislosti s jiným případem a proto tam jel. „Při té příležitosti jsem tam hovořil se spoustou lidí a oni mi říkali, že tam žil Hašek a že už takovou věc udělal jednou před dvanácti lety. A že to je to samé, co udělal se Sobotkou. Vám by to nepřišlo zajímavé? Proto jsme za tím šli, neboť tato věc byla aktuální,“ vysvětlil dále.

„Ten bývalý starosta Andrlík koneckonců ani není jediným zdrojem v té reportáži. My jsme věcně popsali nějakou věc, která se stala před řadou let, o níž si myslíme, že je důležitá - a popsali jsme ji pravdivě,“ zmínil Kroupa. Ovšem odrazil spekulace, že by mělo vzniknout nějaké další pokračování v této věci.

Pokračování o Haškovi nebude. Zatím

„Jestli to pan Hašek ví, tak ví v tuto chvíli víc než já. Já to nevím. Pokud se ukáže, že tam je ještě něco dalšího zajímavého, tak to určitě může být. O panu Haškovi v tuto chvíli ale pokračování natáčení neplánuji, ovšem nemůžu vyloučit, zda to nepřijde,“ zmínil k tomu Kroupa a zdůraznil, že Hašek ve své reakci na svém facebookovém profilu nakonec ani neříká, že by byla reportáž nějak nepravdivá.

„On se jen ohrazuje proti tomu, že není takový, jak to může vypadat. Ale aby říkal, tady ta Nova lže, tak to neřekl,“ doplnil reportér televize.

Michal Hašek se ale také vyjádřil pro ParlamentníListy.cz. Místo názorů na reportáž ovšem zeragoval na to, zda reportáž nemůže být střižená na objednávku, a to kvůli příbuzenskému vztahu Bohuslava Sobotky a Marcely Sobotkové.

Hašek: Že by takto fungovala média? 

„Nechce se mi věřit, že takto fungují česká média. Pokud ano, je to pro TV Nova skandál,“ napsal Hašek ParlamentnímListům.cz v SMS zprávě.

„Oni se ale ti dva sourozenci moc nemusejí. Marcela je politicky jinde a s bratrem prý příliš nekomunikuje. Dokonce se údajně ani nesetkávají,“ sdělil ParlamentnímListům.cz navíc k celé věci důvěryhodný zdroj.

„Tak to nevím, zda spolu komunikují, nebo ne. Já se o rodinné záležitosti a vztahy v rodině Sobotkových nestarám,“ doplnil k tomu Janek Kroupa.

„Já jsem se s Marcelou o jejím bratrovi - tuším - nebavil nikdy. To je její osobní věc. Já jsem ale v té reportáži naopak uvažoval o tom, do jaké míry se mám pouštět do rodinné anamnézy pana Haška. Ale pak mi přišlo, že on za to, co dělali jeho rodiče, nemůže. Stejně tak jako Marcela nemůže za to, co dělá její příbuzenstvo,“ uzavřel Kroupa spekulace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…