Rozpočtový výbor doporučil zvýšit DPH na 15 a 21 procent

04.07.2012 13:56

Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil sněmovně, aby schválila vládní návrh úsporných rozpočtových změn, který zejména od příštího roku zvyšuje daň z přidané hodnoty na 15 a 21 procent. Proti tomu ale již na svém stranickém brifinku protestovala ČSSD. „Zvyšování DPH nevede ke snižování schodku státního rozpočtu,“ poznamenal k šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Rozpočtový výbor doporučil zvýšit DPH na 15 a 21 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Vládní stabilizační balíček má pomocí této změny i dalších opatření snížit schodky veřejných rozpočtů. Výbor v předloze doporučil několik změn, týkají se například zachování tzv. zelené nafty, tedy vratky části spotřební daně z nafty určenou zemědělcům.

Jenže tu vláda v předloze navrhuje zrušit.Výbor však dnes doporučil sněmovně, aby zelená nafta zůstala až do roku 2014 a od roku 2013 se snížila její vratka ze současných 60 na 40 procent.

Vládní předloha dále výborem schválená obsahuje například návrh na zavedení solidárního příspěvku pro zaměstnance a podnikatele s příjmem nad zhruba 100 tisíc korun měsíčně. Z rozdílu mezi touto částkou a svým příjmem budou odvádět sedm procent.

Součástí je i zrušení základní slevy na dani z příjmů pro důchodce. Zrušení se vztahuje na roky 2013 a 2015. Ve stejném období se mají zrušit i stropy na pojistné u zdravotního pojištění.

Návrh obsahuje i sjednocení sociálních dávek poskytovaných v oblasti bydlení. Nově se má zavést příspěvek na náklady na bydlení a zrušit se má příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení.

Proti hlasování výboru ale již dnes protestovala ČSSD. „ Já to pokládám za absurdní, neboť zvyšování DPH nevede ke snižování schodku státního rozpočtu. My se na této frašce podílet nebudeme a budeme hlasovat proti jakémukoliv zvyšování DPH,“ burácel dnes na stranickém brífinku šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Domácnosti již to neusnesou a ani důchodci….Proto není možné,  aby se dále zvyšovala DPH,“ dodal Sobotka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…