Schwarzenberg: Bandera se v boji proti utlačovatelům stal teroristou, byl to podivný hrdina. Kopejte se do prdelí, poslanci ČSSD, ale...

07.01.2015 14:35

Stepana Banderu, který prezidentu Zemanovi připomíná Reinharda Heydricha a kterého mnozí považují za vraha a zločince, označil pro ParlamentníListy.cz šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg za „podivného hrdinu 20. století“. Podle knížete je třeba vzít v potaz, že takoví lidé vycházeli z přesvědčení, že boj za národ ospravedlňuje všechny prostředky.

Schwarzenberg: Bandera se v boji proti utlačovatelům stal teroristou, byl to podivný hrdina. Kopejte se do prdelí, poslanci ČSSD, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Poslanec Jaroslav Foldyna z ČSSD ostře reagoval na vyjádření ukrajinské ambasády v Praze ohledně výroků prezidenta Miloše Zemana o Stepanu Banderovi. Ukrajinští diplomaté ve svém vyjádření uvedli, že Bandera je pro řadu ukrajinských občanů hrdina v boji za svobodu. Foldyna na svém facebookovém profilu napsal, že by měl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ukrajinského velvyslance rovnou „kopnout do prdele“.

Na to pro ParlamentníListy.cz zareagoval poslanec a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něho patří Stepan Bandera do řady „podivných hrdinů 20. století“.

„Je pravda, že Bandera prohrál proti Sovětům a ti ho také potom v Mnichově zavraždili. Patří k dlouhé řadě podivných hrdinů 20. století, kteří se v boji proti utlačovatelům svého národa stali teroristy a spojili se s velkovrahy, ať to byl Hitler, Stalin či jiní. Vycházeli z přesvědčení, že boj za národ ospravedlňuje všechny prostředky,“ napsal ParlametnímListům.cz Karel Schwarzenberg.

Kníže: Ať se poslanci kopou do prdele mezi sebou

A dodal štiplavou poznámku na výzvu ke „kopnutí do prdele“. „Páni poslanci ČSSD ať se ráčí kopat mezi sebou do prdele, ale ať neobtěžují diplomaty, kteří jsou naši hosté,“ podotkl předseda TOP 09.

Pražské velvyslanectví Ukrajiny vedle zdůraznění, že je pro ně podstatné stanovisko vlády a nikoli prezidenta, podotklo, že „navzdory možným rozdílům v názorech na Stepana Banderu je pro většinu Ukrajinců symbolem boje za svobodu a nezávislost naší země“.

Tato slova o Banderovi i Zemanovi velmi rozčílila Jaroslava Foldynu, známého kritika ukrajinské vlády z poslaneckého klubu ČSSD. Ten článek uložil na svůj Facebook a v komentáři vyzval ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, aby si na základě těchto slov pozval ukrajinského velvyslance na konzultaci, jak se v takových situacích obvykle dělává. A velmi konkrétní představu vyjádřil i ohledně průběhu konzultace. „Měl by mu vysvětlit, že v roce 1945 prohráli ti, co oslavovali tyto hrdiny války. A nebo ho rovnou kopnout do prdele,” poradil svém stranickému kolegovi.

K oslavování osoby Stepana Bandery se vyjádřil také europoslanec a první místopředseda ODS Jan Zahradil a zdůraznil, že občanští demokraté Banderu za hrdinu nepovažují.

„Pro nás Bandera žádným symbolem boje za svobodu není, je pro nás negativním symbolem. A je-li součástí nové ukrajinské doktríny jeho plná rehabilitace, pak je načase zpozornět,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Podle prezidenta vypadal Bandera jako Heydrich

Co přesně zaznělo v prohlášení ukrajinského velvyslanectví? „V souvislosti s posledními výroky prezidenta České republiky Miloše Zemana o situaci na Ukrajině a osobnosti Stepana Bandery velvyslanectví Ukrajiny v České republice prohlašuje, že ve vztazích s oficiální Prahou se řídí oficiálním stanoviskem vlády České republiky, jež spočívá v plné podpoře územní celistvosti a nezávislosti Ukrajiny a v němž není pochyb o účasti Ruska v konfliktu na východě Ukrajiny. Zastupitelský úřad Ukrajiny považuje za vhodné zdůraznit, že, navzdory možným rozdílům v názorech na Stepana Banderu, pro většinu Ukrajinců je symbolem boje za svobodu a nezávislost naší země,“ napsali ukrajinští diplomaté.

Spor se rozhořel poté, co v nedělním Prezidentském Pressklubu na rádiu Frekvence 1 prezident Miloš Zeman upozornil na nedávný několikatisícový pochod v Kyjevě. Pochod mu nápadně připomněl loučové nacistické pochody z Německa ve třicátých letech. A pokud s tím podle Zemana nic EU nedělá a nereaguje na to, je s unií něco špatně. Prezident dále v neděli dodal, že Bandera svým vzhledem připomíná Reinharda Heydricha.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka, Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…