Sněmovna se hádala o cestě komunisty Filipa do Ruska

05.11.2014 12:47

Poslanci se dnes dopoledne prozatím bez jakéhokoliv výsledku dohadovali o tom, zda je zahraniční cesta předsedy KSČM Vojtěcha Filipa do Moskvy v pořádku a v souladu se zájmy ČR, či nikoliv. Stanovisko k tomu ale prozatím žádné neodhlasovali, neboť si uprostřed debaty vzal přestávku pro jednání svých poslanců klub KSČM, a to až do obědové pauzy.

Sněmovna se hádala o cestě komunisty Filipa do Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip s Miroslavem Opálkou

Poslanci dnes na návrh předsedy klubu TOP 09 Miroslava Kalouska mají zaujmout nějaké stanovisko k tomu, zda je cesta komunisty Vojtěcha Filipa do Moskvy v souladu se zájmy České republiky. Šéf komunistů, který je ale zároveň místopředsedou dolní komory, totiž již dnes odjel na pozvání místopředsedy Státní dumy Sergeje Železňaka do Ruska. Železňak je přitom kvůli anexi Krymu na sankční listině Spojených států a Evropské unie.

Bod na jednání dolní komory prosadil šéf klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek. Podle něj by měli poslanci zaujmout takovéto stanovisko: „Poslanecká sněmovna nesouhlasí se zahraniční cestou Vojtěcha Filipa do Moskvy na pozvání předsedy Státní dumy Železňaka.“ Kalousek k tomu dnes řekl, že až sněmovna stanovisko v nějaké podobě přijme, tak se on osobně prý spojí s českým Ministerstvem zahraničních věcí a toto unesení rezortu předá.

Kalousek navíc uvedl, že návrh cesty širší delegace byl kvůli nesouhlasu řady klubů stažen z organizačního výboru, jenže Filipovi podepsal nakonec cestu bez vědomí výboru předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Podle Kalouska je ale problém v tom, že Filip jede do Ruska v době, kdy opět eskaluje situace na východě Ukrajiny poté, co Rusko uznalo volby v separatistických republikách v Doněcké a Luhanské oblasti.

"My také vyslovujeme s touto cestou zásadní nesouhlas," zmínil dnes lidovecký místopředseda sněmovny Jan Bartošek. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) jsou fakta o cestě v přímém protikladu s českými zahraničně-politickými zájmy. Pro přijetí usnesení se v debatě vyslovili i zástupci ODS.

Jenže protože je dnes Jan Hamáček z jednání sněmovny omluven – i Filip ve sněmovně chybí – požádal šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák o to, aby byl tento bod přerušen do pátku do 9.00 hodin ráno, kdy už ve sněmovně bude jak Hamáček, tak i Filip. To mu ale poslanci neodhlasovali.

Nakonec místopředseda poslanecké frakce KSČM Alexander Černý poprosil předsedajícího schůze Petra Gazdíka (TOP 09/STAN) o přestávku pro jednání klubu KSČM do 13.00 hodin. Jenže na tento čas navazuje obědová pouza poslanců, takže opětovně do svých lavic zákonodárci usednou až ve 14.30 hodin.

Hamáček pro zákaz neměl důvod

Hamáček dnešním Lidovým novinám řekl, že Filip je legitimně zvolený představitel dolní komory, a neviděl důvod, proč mu cestu neschválit.

„Zákaz cestování se týká Rusů k nám, nikoli českých politiků do Ruska," citovaly Hamáčka LN. Filip podle Lidových novin tvrdí, že „jede do Moskvy zachránit dva až tři tisíce pracovních míst, dojednat, aby naše firmy dostaly dotace z ruského rozpočtu".

Kalousek burcoval a prosil poslance

Kalousek ale ve sněmovně dnes uváděl, že cesta Filipa je v přímém rozporu se zahraniční politikou České republiky a pokud poslanci dnes s ní nebudou souhlasit, pak dáme celému světu zprávu, že nás v Rusku Filip nezastupuje.

„Na kolenou vás prosím… Máme jediné téma: Náš postoj, jestli nás zastupuje, nebo nezastupuje dnes, zítra a pozítří Vojtěch Filip v Ruské federaci… V tuto chvíli se už pan místopředseda Vojtěch Filip pohybuje na území Ruské federace jako námi zplnomocněný vyslanec. Utněme to tím hlasováním a všechna ostatní témata přenecháme jiným bodům a jiným dnům. Ale teď jsme pod časovým tlakem, abychom včas vzkázali Evropě a celému světu, budeme-li k tomu mít tu sílu a většinu, že nás tedy opravdu dnes v Moskvě Vojtěch Filip nezastupuje," burcoval poslance Kalousek.

Ransdorf se diví. Kalouskovi

„A co má být?“ reagoval na cestu Filipa do Ruska europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM). „Já jsem byl s delegací Poslanecké sněmovny ve Státní dumě kdysi také. Jednali jsme s předsedou výboru Lukinem (Někdejší ruský velvyslanec v USA Vladimír Lukin byla místopředsedou Státní dumy od roku 1999 do roku 2003 – pozn. red.) a také s dalšími lidmi a musím říci, že na té cestě Vojtecha Filipa nevidím nic špatného, nic, co by mělo vzbuzovat pozornost Miloslava Kalouska,“ zmínil dále Ransdorf pro ParlamentníListy.cz.

Na Kalouskovu aktivitu, který se chce prý spojit s českým ministerstvem zahraniční a unesení Poslanecké sněmovny k Filipově cestě do Moskvy resortu osobně předat, se Ransdorf jen pousmál.

„To je unikát, to je už Kocourkov,“ zmínil k tomu se smíchem a dodal: „Já si myslím, že by se spíše Kalousek měl starat o to, jak zdevastoval naše finance.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…