Tvrdé reakce na masakr v Paříži nejen z Úsvitu: Naši multikulturní blázni vedou naše občany doslova pod nůž

07.01.2015 17:07

ANKETA „Čin považuji za útok na svobodu slova, která je jednou z nejzákladnějších principů západní civilizace,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS Jana Černochová v souvislosti se střelbou v pařížském sídle satirického týdeníku Charlie Hebdo, při níž zahynulo dnes nejméně 12 lidí. „Po tomto činu rozhodně nebude česká společnost nakloněna nějakému velkému přísunu cizinců do naší země,“ zareagoval poslanec KSČM Miroslav Opálka. O tom, že šlo o teroristickou akci vojensky připraveného a vyzbrojeného komanda, je přesvědčen šéf poslanců Úsvitu Radim Fiala, který se v souvislosti s útokem pro naši redakci rozhovořil dokonce i o „multikulturních bláznech“.

Tvrdé reakce na masakr v Paříži nejen z Úsvitu: Naši multikulturní blázni vedou naše občany doslova pod nůž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Dosud dvanáct mrtvých si vyžádala střelba v pařížském sídle satirického týdeníku Charlie Hebdo, který si údajně opakovaně dělal legraci z islámu. Uvedla to ve středu francouzská média s odvoláním na svědky.

Podle deníku The Telegraph při útoku na Charlie Hebdo zemřeli známí francouzští karikaturisté Cabu, Tignous, Wollinski a Stephane Charbonnier (známý jako Charb), který byl zároveň šéfredaktorem týdeníku. Mezi dalšími oběťmi jsou dva policisté, mezi zraněnými jsou policisté tři.

Průběh útoku je zatím nejasný. Zpravodajská televize France24 zveřejnila ale již dvě hodiny po poledni amatérské záběry, na kterých dva ozbrojenci střílejí před budovou redakce. Následně se přiblížili k osobě ležící na chodníku, na níž stříleli a při tom prý vykřikovali nějaká hesla. Poté nasedli do auta a odjeli. „Útočníci utekli z místa ve dvou autech,“ poznamenal k tomu pro média představitel policie Luc Poignard.

Podle zpravodaje České televize (ČT) Petra Zavadila vnikli do redakce týdeníku patrně dva muži v maskách, a to velmi těžce ozbrojení. „Podle všeho se oběma mužům poté podařilo uniknout z místa činu v autě a při jejich útěku byl zabit jeden policista a tři byli zraněni - útočníci si doslova prostříleli cestu ven. Podrobnosti, co se stalo uvnitř, se zatím neví. Část zaměstnanců se po útoku ukryla na střeše,“ uvedl k činu zpravodaj ČT.

Z jiných mediálních zdrojů pak lze vyčíst, že redakci Charlie Hebdo v minulosti kritizovali muslimové za to, že urážela některými svými karikaturami jejich víru; tomuto tvrzení ostatně odpovídá to, že útočnící při střelbě chválili Alláha.

Francouzské úřady po útoku vyhlásily pro celou oblast Paříže nejvyšší protiteroristický pohotovostní stupeň a dokonce francouzský prezident Francois Hollande k tomu prohlásil, že za útokem stojí teroristé: Země podle něj v posledních týdnech zmařila několik závažných teroristických útoků.

ParlamentníListy.cz se v souvislosti s činem otázaly českých politiků, co o tomto vražedném útoku soudí. Hrozí něco podobného i Česku?

Ať se od toho distancují hlavně muslimové!

„Otřesné! Je zapotřebí, aby zejména muslimové se od tohoto činu jasně distancovali, jinak se vystaví podezření, že s tímto terorismem sympatizují,“ uvedl ve vyjádření pro redakci kupříkladu europoslanec a 1. místopředseda ODS Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09) reagoval velmi krátce. „Jako každý teroristický útok je i tento odsouzeníhodný barbarský čin."

„Dnes v Paříži komando radikálních islamistů vystřílelo redakci novin. Pak se střetlo s policejní zásahovou hlídkou a uniklo. Komando mělo automatické zbraně a granátomety. Výsledkem je devět mrtvých novinářů a dva mrtví a tři zranění policisté. Myslím, že se média mýlí, tady nešlo jen o teroristický útok. Tento čin má jinou kvalitu. Šlo o teroristickou akci vojensky připraveného a vyzbrojeného komanda. Chcete-li o brutální vojenský útok na civilní cíl. Nevím, kdy konečně našim multikulturním bláznům dojde, že vedou naše občany doslova pod nůž. Jsme ve válce a naši politici si zakrývají uši a oči. Přestaňte už s útoky na Tomia Okamuru a společně připravme jasné mediální kroky k zastavení islamistů,“ reagoval na útok v redakci pařížského časopisu pro ParlamentníListy.cz předseda poslanců Úsvitu Radim Fiala.

To ale není vše, co Fiala ParlamentnímListům.cz sdělil. „Fundamentalistický islám je neslučitelný s demokracií našeho kulturního prostředí. Tady v České republice máme ještě chvilku čas to udělat a vyhnout se násilí. V jiných částech Evropy už teče krev. Jestli to s českými politiky nepohne, tak se musím ptát, jakou moc mají a kde končí ty finanční toky islamistů, o kterých píše zpráva BIS,“ dodal Fiala.

Ve svém veřejném vyjádření pro média pak Radim Fiala ještě dodal: „Problém fundamentálního islámu a jeho expanze není problémem slovíčkaření. Je to bezpečnostní riziko číslo jedna a je potřeba, aby to takto chápalo všech 200 členů české Poslanecké sněmovny. Věřím, že jim to teď konečně dojde! Přestaňte už napadat Tomia Okamuru, neboť se ukazuje, že má pravdu. Kdo to nechápe, dělá dnes mouřenína těm pařížským vrahům.“

„Ať byly motivy útočníků jakékoliv, jedná se o odporný a zbabělý projev terorismu. Čin považuji za útok na svobodu slova, hodnotu, která je jednou z nejzákladnějších principů západní civilizace. Je mi velmi líto obětí tohoto brutálního útoku a jejich pozůstalých, s nimiž soucítím. Pokud se prokáže, že za tímto činem stojí skutečně náboženský fundamentalismus, pak je to pro naši euroatlantickou civilizaci jednoznačně další, bohužel takto tragický signál, že naše bezpečí je jen zdánlivé a hodnoty, na kterých stojíme, je třeba bránit všemi dostupnými prostředky,“ zareagovala na čin místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

  • Dalši bezprostřední reakce českých politiků ZDE

Společnost bude muset rekapitulovat své přístupy

Poslanec KSČM Miroslav Opálka je také otřesen tragédií v Paříži. Podle něj po tomto činu rozhodně nebude česká společnost nakloněna nějakému velkému přísunu cizinců do naší země.

„Jednak jsem otřesen, neboť to není první případ – na jednu stranu se ukazuje, jak lehce se mluví o integraci do společnosti jiných kultur a jak složitě to probíhá, takže z toho si musí vzít Evropa poučení neboť situace je komplikovaná i v jiných státech. Zbytečné vyprovokovávání nevede k žádnému řešení, ale popuzuje to k takovýmto činům, které samozřejmě odsuzuji, ale myslím si, že společnost bude muset rekapitulovat své přístupy a nejenom jedna strana okřikovat stranu druhou. Když jsme už v realitě, že především do bývalých koloniálních států přicházejí občané z kolonií - anebo úplně z jiného světa - tak budou muset hledat buď ochranné celoevropské principy, anebo způsoby, jak tyto lidi integrovat. Každopádně tento případ nepřispěje k tomu, aby společnost v České republice byla nakloněna nějakému velkému přísunu cizinců,“ řekl ParlamentnímListům.cz Opálka.

„Jde o barbarský teroristický čin. Za zvláště závažné považuji, že jeho cílem zjevně bylo zaútočit na svobodu slova, což je jedno ze základních práv, na nichž stojí naše civilizace. Soucítím s lidem Francie v této těžké chvíli a rozhodně odsuzuji pachatele útoku. Musíme se v Evropě společně zamyslet, jak se bránit rostoucí vlně terorismu a nenávisti, jsme na jedné lodi a nikdo – ani my - si nemůže myslet, že je v bezpečí a hrozba násilí se ho netýká,“ pronesl k útoku pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec


Komunistická europoslankyně Kateřina Konečná ve svém vyjádření také zmínila ohrožení svobody slova.

„Francie dnes zažila nejhorší útok ve své demokratické historii. Jedná se nejen o hrůzný čin, který si žádá odsouzení, ale také útok na svobodu slova, která je jedním z hlavních pilířů demokracie. V současné době je důležité, aby Evropa stála při sobě a jednotně bojovala proti všem druhům terorismu a hrozbě nebezpečí. Upřímnou soustrast všem pozůstalým a přeji brzké uzdravení všem zraněným,“ napsala redakci Konečná přes e-mail.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

K vraždám se vyjádřil i poslanec hnutí ANO Martin Komárek.

„Tady je velmi těžké něco jednoznačně říci, protože to je obrovská tragédie a čin si nezaslouží nic jiného, nežli nejhlubší opovržení a odsouzení. Samozřejmě, že každého člověka se tato událost lidsky dotýká a je to něco, s čím je potřeba bojovat a s čím musí bojovat každá civilizovaná společnost bez rozdílu náboženství, neboť to je odporný teroristický zločin, sprostá vražda, která nemá s žádnou ideologií nic společného,“ řekl ParlamentnímListům.cz Komárek. Na dotaz, zda se něco podobného může stát i v ČR odvětil: „Bohužel ano.“

Bublan: K naší kultuře přece satira patří!

„Pařížský masakr vyvolává otázky nejenom o naší bezpečnosti, ale také o tom, zda a jak máme být k muslimům, kteří žijí v Evropě, opatrní, abychom je neprovokovali k podobným činům. Domnívám se, že cesta opatrnosti vede k tzv. islamizaci Evropy. K naší kultuře patří satira jako běžný výrazový prostředek kritizující neřády a nepravosti. Pokud někdo páchá tyto činy a zaštiťuje se Alláhem, či prorokem Mohamedem, je satira na místě, protože jakékoliv násilí je zneužitím každého náboženství, tedy i islámu. Jde tedy jednoznačně o teroristický čin, který by měly odsoudit i muslimské komunity žijící v Evropě, neboť to škodí i jim a narušuje to soužití s ostatními lidmi jiného přesvědčení. Podle posledních zpráv se můžeme domnívat, že šlo o akci připravenou a dobře zorganizovanou, neboť věděli, kdy se bude v budově konat porada celé redakční rady a kdy tam budou významné osobnosti tohoto týdeníku,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor a exministr vnitra (za ČSSD) František Bublan.

„My Evropané říkáme, že si chceme zachovat svoje kulturní hodnoty, k nimž patří také otevřenost pro ostatní názory a přesvědčení, ale patří k nim také ona satira a kritika toho, co je špatné. Nemůžeme jít cestou ústupků, ale nemůžeme také jít cestou separace od ostatního světa a národností. Jediná cesta je zvýšení bezpečnosti a separace teroristů. Říkám to proto, že tato událost opět posílí xenofobní postoje některých politiků nejenom ve Francii, ale také i u nás,“ dodal Bublan.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…